Design IT Samhällsbyggnad Spel
YH

VR-utvecklare

Utforska en värld av karriärmöjligheter med VR-teknik! Stora teknikföretag investerar kraftigt inom VR, vilket skapar en enorm efterfrågan på kvalificerade personer inom området. Branscher som samhällsbyggnad, mode och sjukvård omfamnar VR och AR för att revolutionera sina verksamheter. Som Virtual Reality-utvecklare (VR-utvecklare) skapar du verklighetstrogna digitala och artificiella miljöer med hjälp av 3D.
Läs mer

Programmet

 

Denna utbildning ger dig möjligheten att förstå och hantera utvecklingsprocessens olika steg, och att självständigt välja arbets- och projektmetodik för att effektivt skapa utveckling inom VR-miljöer. Du kommer att få insikter i specifika utvecklingsmiljöer, programspråk, riktlinjer och krav från webben.

 

En del av utbildningen genomförs på engelska för att ge dig färdigheter att kommunicera både nationellt och internationellt. Dessutom sker utbildningen i en dedikerad VR-sal, där alla studenter har tillgång till VR-glasögon (Quest 2) under hela  utbildningens gång.

 

Efter din avslutade utbildning till Virtual Reality-utvecklare kommer du att självständigt (och i team med kollegor och uppdragsgivare) kunna planera, genomföra, utvärdera, integrera och lansera en utvecklad Virtual Reality-produktion i en interaktiv miljö – på valfri plattform.

 

 • En fjärdedels LIA-praktik ( lärande i arbete )
 • Utbildare kommer direkt från branschen
 • Näringslivet är med och formar innehållet 
 •  9 av 10 får jobb efter examen

 

Skillnad på VR, AR, MR och XR 

 

VR står för Virtual Reality, och innebär att man med hjälp av datorteknik skapar en tredimensionell, simulerad miljö. För att uppleva denna konstgjorda värld behöver du ett VR-headset.

 

AR står för Augmented Reality och handlar om att förstärka och förbättra vår värld. Med AR utgår man från den verkliga världen och lägger på ett digitalt filter för att förstärka upplevelsen. AR kan användas med hjälp av vanliga smartphones och surfplattor, som ex. i spelet Pokémon Go.

 

MR står för Mixed Reality och är en hybrid mellan VR och AR. Den kombinerar både den digitala och den verkliga världen i en miljö, så de sammanfaller och interagerar med varandra i realtid.

 

XR står för Extended Reality och är ett samlingsbegrepp för Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) och Mixed Reality (MR). XR står alltså för den teknik som utvidgar verkligheten och sammanfogar de fysiska och virtuella världarna.

Läs mer

LIA – praktik

 

En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.

 

Du har en stor fördel av att vara nära ett stort nätverk av anställande företag under hela din utbildning, där LIA-praktiken fungerar som en självklar rekryteringsbas.

 

Läs mer

Karriärvägar

 

Virtual Reality (VR) spelar en avgörande roll inom flera branscher, särskilt inom samhällsbyggnad och spelutveckling. Ökad efterfrågan på dataföretagens tjänster har drivit branschen till nya framgångar, och med 5G:s intåg förväntas VR bli den nästa stora plattformen. Med VR i sin begynnelsefas förväntas efterfrågan på specialiserad VR-kompetens öka, framförallt inom samhällsbyggnad där tekniken redan används för att visualisera och planera framtida bostäder och bostadsområden.Karriärmöjligheter efter examen:

 

 • Virtual Reality-utvecklare (VR-utvecklare)
 • Augmented Reality-utvecklare (AR-utvecklare)
 • XR-designer
 • VR-designer
 • 3D-artist
 • VR-strateg
 • Projektledare VR
 • Technical artist
Läs mer

Studera på plats

 

Att läsa ett YH-program på plats i Solna innebär att du behöver lägga cirka 40 timmar i veckan på dina studier. Utbildningen är på heltid och du förväntas delta aktivt i projekt– och grupparbeten, föreläsningar och seminarier för att förbereda dina kunskaper för yrkesrollen

Läs mer
Kursutbud

Introduktionskurs VR

Agila projektmetoder

Programmering realtidsmotor

3D grafik

UX och Interaktion

VR-utveckling mobil plattform

Augmented Reality

Ljudläggning

VR-storytelling

Publicering

Affärsmannaskap entreprenörskap

LIA ( lärande i arbete )

Examensarbete

Visa mer

Utbildningsledare

Utbildningsledare Charlotte Jahns
Charlotte Jahns
Kontakta mig om du har specifika frågor om kursinnehållet.

 

Studera på Nackademin

 

Gör dig redo för din framtida karriär! På Nackademin går du en utbildning som din nya bransch efterfrågar och som näringslivet är med och formar. Dina utbildare kommer direkt från branschen och all undervisning är baserad på sådant vi vet kommer att vara till nytta för din framtida yrkesroll. Faktum är att utbildningen är så pricksäker att 9 av 10 får jobb efter examen. Idag erbjuder Nackademin över 60 pricksäkra utbildningar inom samhällsbyggnad, elteknik, energi, IT, spelutveckling, kommunikation, design och vård.

Läs mer
Startdatum & plats

5 augusti 2024

Solna


Omfattning

2 år

Heltid

400 YH-poäng


Ansökningsperiod

3 maj – 9 juni 2024

Sista kompletteringsdag: 10 juni


Antagningskrav

Grundläggande behörighet och Engelska 6, Matematik 2 och Programmering 1

Läs mer

CSN & Finansiering
Utbildningen är kostnadsfri och kvalificerar för CSN-studiemedel. Observera att kostnader för kurslitteratur tillkommer. Läs mer

Våra samarbetspartners

 

För att säkerställa att utbildningen leder till rätt kompetens och arbete finns en tillsatt ledningsgrupp som består av företag från branschen. 

Relaterade artiklar
Arash är klar VR-utvecklare
Digitalt byggande
Arash är klar VR-utvecklare
Läs mer
En drömkväll på Kulturhuset Stadsteatern med framtidens VR-utvecklare!
Intervjuer
En drömkväll på Kulturhuset Stadsteatern med framtidens VR-utvecklare!
Läs mer
Aktörer inom dataspelindustrin: ”behovet av skickliga utvecklare är kritiskt”
Pressmeddelande
Aktörer inom dataspelindustrin: ”behovet av skickliga utvecklare är kritiskt”
Trots rådande ekonomiskt läge fortsätter den svenska spelindustrin att bl…
Läs mer

Frågor och svar

 

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om din framtida yrkesroll och studier på Nackademin


Får jag jobb efter min examen från Nackademin?

Hur mycket tid behöver jag lägga på mina studier?

Vad erbjuder ni för alternativ om jag saknar behörighet?

Vad innebär min LIA-praktik?