Urval och antagningsprov

Urval och antagningsprov

Då det oftast är fler antal sökande än antal platser till en utbildning måste ett urval ske för att vi på ett rättvist sätt ska kunna bestämma vilka som ska bli antagna. I urvalet kan man få meritpoäng som ökar ens chanser att blir antagen och det är de sökande med högst meritpoäng som blir antagna till en utbildning.

 

 

Urvalet består av två olika delar:

Gymnasiebetyg
Antagningsprov


Gymnasiebetyg

Meritpoäng för gymnasiebetyg ges endast i de kurser som ingår som särskilda förkunskapskrav för respektive utbildning. Här kan du läsa vad varje utbildning har för särskilda förkunskapskrav.

 

Poängen räknas enligt följande:

A (MVG) = 4 poäng
B = 3 poäng
C (VG) = 2 poäng
D = 1 poäng
E (G) = 0 poäng

 

För utbildningen platschef ges inga meritpoäng för betyg.

 

Antagningsprov
Viktig info för att öka dina chanser till att börja studera på Nackademin.

 

Antagningsprovet är den del i urvalsprocessen som ger allra högst meritpoäng. Vi rekommenderar därför alla att skriva antagningsprovet för att samla meritpoäng och öka sina chanser att bli antagen. Utan att skriva antagningsprovet är det svårt att bli antagen till en utbildning.

 

Observera att du inte kan bli behörig eller antagen till en utbildning genom att skriva antagningsprovet utan det är enbart en möjlighet att samla viktiga meritpoäng.

 

Anmälan
Du har blivit inbjuden till antagningsprovet på yh-antagning.se (där du har gjort din ansökan). Inbjudan heter antagningsprov – 2024 (Nackademin). Längst ner i inbjudan står det i blå text ”Anmäl dig här” som du ska klicka på för att kunna anmäla dig till ett provtillfälle. Du behöver bara göra provet 1 gång oavsett hur många utbildningar du har sökt.

 

Antagningsprovet mäter

  • Analysförmågan
  • Problemlösningsförmågan

 

Tid och datum
Det finns olika tillfällen att välja på i inbjudan. Provet tar cirka 60 minuter att genomföra och skickas klockan 09:00 på provdagen.

 

Vart hittar jag provet?
Provet kommer att skickas på yh-antagning.se (där du har gjort din ansökan) under fliken ”Mina meddelanden”.


Förberedelser

Det finns inget speciellt du kan studera/förbereda dig på inför provet och Nackademin har inga tidigare prov eller förberedande tester som du kan få tillgång till.

 

Plats och utrustning
Provet är på distans och du behöver ha tillgång till en dator med bra internetuppkoppling. Viktigt att du sitter i en tyst och lugn miljö.

 

Om du har gjort antagningsprovet tidigare år
Oavsett om du har gjort antagningsprovet tidigare år behöver du göra det igen.

 

Provresultat
På grund av högt söktryck har vi inte möjlighet att ge ut ditt provresultat. Om du fortfarande är nyfiken på ditt provresultat i augusti är du välkommen att höra av dig till antagningen på antagningen@nackademin.se.

 

Behöver du längre skrivtid?
Om du har en funktionsnedsättning eller annat som påverkar testningen och behöver längre skrivtid, vänligen mejla antagningen@nackademin.se i god tid innan provet. Du måste skicka med intyg samt skriva vilket antagningsprov du har anmält dig till. Du måste alltså först anmäla dig till ett provtillfälle och sedan är du välkommen att kontakta oss.