HemYH-antagning hos Nackademin
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

YH-antagning hos Nackademin

Välkommen till Nackademins antagning! Här hittar du all information du behöver för att göra en ansökan till någon av våra yrkeshögskoleutbildningar.

Hur ansöker jag?

Vad roligt att du är intresserad av att söka till Nackademin! Antagningsprocessen är indelad i 4 olika delar:

 1. Ansökan
 2. Behörighetsbedömning
 3. Urval
 4. När du blivit antagen

Läs mer om de olika delarna nedan.

1. Ansökan

Du gör din ansökan på yh-antagning.se. Observera att nästa utbildningsstart sker hösten 2022.

I din ansökan laddar du upp dina gymnasiebetyg som styrker din behörighet

 • OBS! Namnge gärna dina dokument/filer baserat på innehållet. Tex: ”Gymnasiebetyg” eller ”Matematik 2B”
  Ladda upp dina filer/dokument som pdf-format.
 • Om du har dina betyg på antagning.se kan du ta en skärmdump och ladda upp. Viktigt att det är bra skärpa och att betyg, ditt fullständiga namn och personnummer finns med.
 • Har du utländska betyg behöver du skicka dem på översättning hos t.ex. Universitets- och högskolerådet (UHR) innan du laddar upp dem i din ansökan.

Även nedanstående dokument ska skickas in om du söker via reell kompetens, 20%-regeln eller om utbildningen kräver arbetslivserfarenhet:

 • Arbetsintyg eller ett välskrivet CV. Glöm inte att ange arbetad period, arbetets omfattning (heltid/deltid) samt vilka arbetsuppgifter du haft.
 • Betyg från högre studier som högskola eller universitet.

2. Behörighet

När du har skickat in din ansökan gör vi en behörighetsbedömning. Det finns två olika typer av behörighet du måste uppfylla för att ha möjlighet att bli antagen på en utbildning:

Grundläggande behörighet
Gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning med minst 2250 poäng inklusive matematik 1, svenska 1 och engelska 5 eller motsvarande.

Motsvarande kan vara att du läst på folkhögskola eller studerat på en utländsk gymnasieskola. Du kan också ha annan utbildning eller praktisk erfarenhet som gör att du har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Läs mer om grundläggande behörighet här.

Särskild behörighet
Varje utbildning har en särskild behörighet som krävs för att bli antagen till just den utbildningen. Det kan t.ex. vara betyg i en specifik gymnasiekurs eller krav på yrkeserfarenhet.
Läs  mer om särskild behörighet och vad som gäller för just den utbildningen du är intresserad av.

Saknar du behörighet?

Om du saknar grundläggande och/eller den särskilda behörigheten finns det flera olika sätt för dig att skaffa dig behörighet.

Behörighetsprov
Om du besitter kunskap i ett ämne men saknar betyg i det, kan du skriva ett behörighetsprov. Det innebär att du skriver ett prov som bevisar att du besitter kunskaperna. Vid godkänt provresultat blir du behörig i ämnet du skrivit prov för.

Preparandkurs
Om du inte besitter kunskap i ett ämne men vill lära dig, kan du gå en preparandkurs. Kursen avslutas med ett prov och vid godkänt provresultat blir du behörig i ämnet.

Reell kompetens
Om du saknar betyg i ett ämne men besitter motsvarande kunskaper genom yrkeslivserfaranhet eller genom att ha gått en liknande kurs, kan du söka in via reell kompetens. Exempelvis: Du saknar betyg i kursen ”Bygg och anläggning 1” men har arbetat i byggbranschen eller gått en likvärdig kurs. För att styrka detta behöver du ladda upp arbetsintyg eller ett välskrivet CV.

20%-regeln
Undantag från den formella behörigheten kan göras om vi bedömer att du som söker kan tillgodogöra dig utbildningen och därefter utöva det yrke utbildningen förbereder för på grund av dina tidigare erfarenheter. Det kan t.ex. vara tidigare studier, en hobby eller tidigare yrkeserfarenhet. Försök alltid i första hand uppfylla den formella behörigheten då endast ett fåtal blir behöriga via 20%-regeln.

Här kan du läsa mer om hur du kan bli behörig

3. Urval

Då det oftast är fler antal sökande än antal platser till en utbildning så sker ett urval. Det innebär att de sökande med högst meritpoäng blir antagna. Vårt urval består av två olika delar:

1. Gymnasiebetyg
2. Antagningsprov

Gymnasiebetyg
Dina betyg poängsätts i de särskilda förkunskapskraven och räknas enligt följande:

A(MVG) = 4 poäng
B = 3 poäng
C (VG) = 2 poäng
D = 1 poäng
E (G) = 0 poäng

Antagningsprov
Antagningsprov ger flest tilläggspoäng och är den del som ökar dina chanser mest att komma in. Vi rekommenderar därför alla att skriva antagningsprovet. Du kommer att bli inbjuden till antagningsprovet när du har gjort din ansökan på yh-antagning.se. Antagningsprovet sker under maj och genomförs på distans. I januari får du veta mer om vad provet kommer att innehålla.

4. När du blivit antagen

Antagningsbesked för höstterminen 2022 skickas ut i den 30/6.

Antagen betyder att du blir erbjuden en plats. De som blir antagna är de som har samlat ihop flest meritpoäng i urvalet. Observera att du måste svara inom utsatt tid för att bekräfta att du vill ha den beviljade studieplatsen.

Reserv innebär att du har stor chans att få en plats på utbildningen om någon av de antagna tackar nej till erbjuden plats. Du kan följa ditt reservnummer på yh-antagning.se. Observera att du har möjlighet att komma in på önskad utbildning enda fram till uppropet som sker i augusti 2022. Blir du kallad till uppropet som reserv, rekommenderar vi att du närvarar då chansen är stor att du blir erbjuden en plats.

Ej behörig innebär att du inte är behörig till utbildningen. Om du inte är behörig får du alltid meddelande om det via yh-antagning.se så fort vi har behandlat din ansökan. Viktigt att du håller dig uppdaterad under hela våren!

Pedagogiskt stöd

Alla utbildningsanordnare har möjlighet att genomföra stödinsatser för de studenter som kan behöva särskilt pedagogiskt stöd med anslag från YH-myndigheten. Läs mer om särskilt pedagogiskt stöd här.

Frågor? Kontakta antagningen

Telefontid: mån-fre kl.09.00-12.00.

Tel: 08-466 60 00
Mejla gärna din fråga till oss på:
antagningen@nackademin.se

Viktiga datum

Digitalt upprop: V.34

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär