Vård & hälsa
YH

Tandsköterska – distans

Tandsköterska
I takt med att befolkningen växer så ökar även behovet av tandvård och i sin tur efterfrågan på tandsköterskor.
Att arbeta som tandsköterska innebär att du spelar en nyckelroll i att förbättra människors livskvalitet genom att bidra till deras tandhälsa. Om du är noggrann, empatisk och tycker om att arbeta med människor, kan detta vara ett passande yrkesval för dig. Sök till tandsköterska idag och ta det första steget mot en spännande och meningsfull karriär!
Läs mer

Programmet

 

Tandsköterskeutbildningen på distans, är skräddarsydd för att rusta dig med de färdigheter som är högt eftertraktade på dagens arbetsmarknad. Med heltids distansstudier inklusive sex obligatoriska fysiska träffar, två per termin, får du en omfattande utbildning som ger dig de konkreta kunskaper och praktiska färdigheter som krävs för att axla rollen som tandsköterska.

 

Du kommer att fördjupa dig i olika ämnen och praktiska moment som är centrala för tandsköterskans arbete. Du kommer att träna på att självständigt assistera vid tandvårdsbehandlingar men även lära dig att avlägsna tandsten, utföra munhygienkontroller och ge profylaxbehandlingar. Vidare kommer du att lära dig polera tänder samt lägga bedövning.

 

Tack vare vårt samarbete med Flexidentkliniken får du möjlighet att genomföra dina kliniska övningar på en riktig tandklinik. Detta ger dig värdefull erfarenhet och en inblick i verkliga arbetsförhållanden.

Dessutom har vi en behandlingsstol och träningsdocka på skolan, där du får öva på många praktiska moment.

 

Genom denna utbildning förvärvar du inte bara en stark teoretisk grund utan även de praktiska färdigheter som behövs för att vara en framgångsrik tandsköterska. Därmed positionerar du dig starkt på den moderna arbetsmarknaden och blir eftertraktad för dina kompetenser och förmågor.

 

Det är även viktigt att du har en god förståelse för och färdigheter i det engelska språket, eftersom det krävs för att kommunicera och informera inom arbetsområdet.

 

  • En fjärdedels LIA-praktik ( lärande i arbete )
  • Utbildare kommer direkt från branschen
  • Näringslivet är med och formar innehållet 
  •  9 av 10 får jobb efter examen

 

Läs mer

LIA – praktik

 

En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.

 

Vi samarbetar med flera tandvårdskedjor i Stockholm som erbjuder LIA-praktikplatser.

 

Du har en stor fördel av att vara nära ett stort nätverk av anställande företag under hela din utbildning, där LIA-praktiken fungerar som en självklar rekryteringsbas.

 

Läs mer

Karriärvägar

 

Med den växande efterfrågan på tandsköterskor nationellt finns det gott om möjligheter för dig att skapa en framgångsrik och givande karriär inom området. Det är ett mångsidigt och dynamiskt arbete med en rad olika uppgifter som ger dig möjlighet att växa och utvecklas.

 

Karriärmöjligheter efter examen:

  • Tandsköterska
  • Operationstandsköterska
  • Ortodontiassistent
  • Barntandsköterska
  • Profylaxtandsköterska
  • Kliniksamordnare

 

De huvudsakliga arbetsuppgifterna är att assistera tandläkare i olika behandlingssituationer, bemöta patienter och instruera i sjukdomsförebyggande åtgärder. Du får dessutom avlägsna tandsten, polera och även lägga bedövning. Man kan om man vill vidareutbilda sig administrativt och då ha hand om klinikens personal och administration i en roll som arbetsledare.

Läs mer

Studera på distans

 

Alla våra distansutbildningar erbjuder dig som student en självständig och strukturerad utbildningsform där undervisningen sker i ett digitalt klassrum. Våra yh-program på distans är heltidsstudier som erbjuder en inlärningsmiljö med föreläsning inför varje kurs ledd av branschexperter och övrig tid är självstudier. Här förväntas du närvara i schemalagda livelektioner och bidra aktivt i gruppdiskussioner och workshops, du får också tillgång till digitalt material som du kan ta del av när det passar dig.

 

Eftersom utbildningen bedrivs på distans behöver du tillgång till en dator med internetuppkoppling. Kurslitteratur och utbildningsmaterial distribueras via Nackademins studentportal och respektive kurswebb, vilket innefattar videoinspelade föreläsningar, övningar, seminarier och Power Point-presentationer.

Läs mer

CSN

 

Utbildningen är studiemedelsberättigande. Du kan alltså få bidrag eller lån av CSN för att gå denna utbildning. Studiemedel består av två delar – ett bidrag som du får, och ett lån som du måste betala tillbaka. Studiemedel är till för dig som studerar på till exempel högskola, universitet, komvux eller yrkeshögskola.

Läs mer
Kursutbud

Anatomi, anestesi och farmakologi

Examensarbete

Etik, bemötande och kommunikation

Material, miljö och hantering av farligt avfall

Odontologi 1

Odontologi 2

Oral hälsa 1

Oral hälsa 2

Tandvårdens verksamhet och organisation

Vårdhygien och smittskydd

LIA1

LIA2

LIA3

Visa mer

Utbildningsledare

Utbildningsledare Anastasia Halas
Anastasia Halas
Kontakta mig om du har specifika frågor om kursinnehållet.

 

Studera på Nackademin

 

Gör dig redo för din framtida karriär! På Nackademin går du en utbildning som din nya bransch efterfrågar och som näringslivet är med och formar. Dina utbildare kommer direkt från branschen och all undervisning är baserad på sådant vi vet kommer att vara till nytta för din framtida yrkesroll. Faktum är att utbildningen är så pricksäker att 9 av 10 får jobb efter examen. Idag erbjuder Nackademin över 60 pricksäkra utbildningar inom samhällsbyggnad, elteknik, energi, IT, spelutveckling, kommunikation, design och vård.

Läs mer
Startdatum & plats

20 januari 2025 – 5 juni 2026

Distans

6 fysiska träffar


Omfattning

1,5 år

Heltid

325 YH-poäng


Ansökningsperiod

Ansökan öppen – 5 november 2024


Antagningskrav

Grundläggande behörighet och Svenska 2/B

Läs mer

CSN och betalningsvillkor

Här kan du läsa mer om våra betalningsvillkor

 

Läs mer

Pris

88 000 SEK


Våra samarbetspartners

 

För att säkerställa att utbildningen leder till rätt kompetens och arbete finns en tillsatt ledningsgrupp som består av företag från branschen. 

Flexident
Relaterade artiklar
Från Gruvarbetare till Tandsköterska på 1,5 år
Intervjuer
Från Gruvarbetare till Tandsköterska på 1,5 år
Läs mer
Mahmouds resa från tolk till Tandsköterska
Intervjuer
Mahmouds resa från tolk till Tandsköterska
Läs mer
Tandsköterskeyrket har en ljus framtid
Intervjuer
Tandsköterskeyrket har en ljus framtid
Läs mer

Frågor och svar

 

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om din framtida yrkesroll och studier på Nackademin


Får jag jobb efter min examen från Nackademin?

Hur mycket tid behöver jag lägga på mina studier?

Vad erbjuder ni för alternativ om jag saknar behörighet?

Vad innebär min LIA-praktik?

Vad innebär det att studera på distans?