HemVårdutbildningarTandsköterskeutbildning distans
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

YH Praktik 16 veckor Distans 1.5 år 68000 kr 325 YH-poäng

Tandsköterskeutbildning – distans

CSN-berättigad tandsköterskeutbildning, 1,5 år – på distans!

23 jan 2023 – 24 maj 2024

Pris:
68 000 kr ink. moms
CSN-berättigad:
Ja
Utbildningsstart:
23 jan 2023
Utbildningen slutar:
24 maj 2024
Ansökan:
Stängd
Utbildningslängd:
1,5 år
YH-poäng:
325
Plats:
Distans
Antagningskrav:
Grundläggande behörighet och Svenska 2/B

 

Överblick

Antagningskrav

Kurser som ingår

Ledningsgrupp

I takt med att befolkningen växer så ökar även behovet av tandvård och i sin tur efterfrågan på tandsköterskor. Yrkesrollen bjuder på varierande arbetsuppgifter där du tillsammans med ditt team får möta människor med olika bakgrund, livssituation och ålder på en tandvårdsklinik. Gillar du att arbeta med människor är kanske tandsköterskeyrket något för dig.

Anmälningsavgiften är 68 000 kr ink. moms. Utbildningen är studiemedelsberättigande. Du kan alltså få bidrag eller lån av CSN för att gå denna utbildning. Studiemedel består av två delar – ett bidrag som du får, och ett lån som du måste betala tillbaka. Studiemedel är till för dig som studerar på till exempel högskola, universitet, komvux eller yrkeshögskola. 

Tandsköterskeutbildning på distans med 6 fysiska träffar

Tandsköterskeutbildningen är på distans och det ingår totalt 6 fysiska, obligatoriska träffar under utbildningens gång ( 2 st per termin). På utbildningen kommer du bland annat att lära dig att avlägsna tandsten, utföra profylax, munhygienkontroll samt polering, självständigt assistera vid tandvårdsbehandlingar och föreslå lösningar på problem och mycket mer.

Eftersom tandsköterskeutbildningen bedrivs på distans krävs det att du som deltagare har tillgång till en dator med internetuppkoppling. Kurslitteratur och utbildningsmaterial i form av videoinspelade föreläsningar, övningar, seminarier och Power Point-presentationer distribueras via Nackademins studentportal och respektive kurswebb. Du behöver även förståelse och färdigheter i det engelska språket då du kommer att behöva informera och kommunicera inom arbetsområdet på engelska.

Lärande i Arbete (LIA)

En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan. 

På Nackademin har vi en unik närhet till anställande företag och du får en mycket relevant kunskap, eftersom näringslivet medverkar i både innehåll, upplägg och lärande. Genom LIA (praktik på arbetsplats) så fungerar Nackademin också som en självklar rekryteringsbas, och våra elever har gott rykte i branschen.

%

Yrkesroller efter tandsköterskeutbildningen

Som tandsköterska har du god servicekänsla, tycker om att ta eget ansvar och är självgående i din yrkesroll. Det är ett omväxlande och utvecklade arbete med en rad varierande uppgifter. De huvudsakliga arbetsuppgifterna är att assistera tandläkare och tandhygienister i olika behandlingssituationer, utföra smittskyddsarbete och tillämpa hygienrutiner i det dagliga arbetet samt bemöta patienter och instruera i sjukdomsförebyggande åtgärder. Behovet av tandsköterskor finns nationellt men är framför allt kritiskt i de fem regionerna Norrbotten, Västerbotten, Västra Götaland, Jönköping och Kronoberg.

Efter avslutad utbildning kan du arbeta som:

 • Tandsköterska

Intervjuer

Pris

Anmälningsavgiften är 68 000 kr ink. moms och betalas enligt förfallodatum på fakturan som skickas ut efter att vi har bekräftat din anmälan och din behörighet. I avgiften ingår kurslitteratur.

I samarbete med Human Finans erbjuder vi möjligheten att låna på kredit till anmälningsavgiften. Human Finans erbjuder bland annat räntefria delbetalningar under 12 månader. Besök www.humanfinans.se, och följ instruktionerna.

Du som får studiemedel kan ansöka om merkostnadslån från CSN för extra kostnader i samband med studierna, exempelvis för undervisningsavgift. Läs mer om merkostnadslån här.

Om du betalar via merkostnadslån från CSN då behöver du i god tid ansöka om merkostnadslån så att du redan vet innan antagningsbeskedet skickas ut om du kommer att kunna få det beviljat eller inte.

Utbildningen är studiemedelsberättigande. Du kan alltså få bidrag eller lån av CSN för att gå denna utbildning.

Ångerrätt

För privatpersoner tillämpar Nackademin Distans- och Hemförsäljningslagen samt Konsumentköplagen. Kunden har alltid rätt att ångra sitt köp inom 14 dagar efter att avtal om tjänsten ingåtts och utan att behöva uppge någon speciell anledning. Avtalet ingås den dagen då du betalar utbildningen.

Ångerrätt 14 dagar gäller endast privatpersoner. Är du osäker på omfattningen av ångerrätten ber vi dig kontakta oss på 08-466 60 00 eller mail info@nackademin.se

Om du vill använda dig av ångerrätten:
Meddela oss på info@nackademin.se inom 14 dagar efter att du som privatperson betalat kursavgiften.

Det finns två olika typer av behörighet du måste uppfylla för att ha möjlighet att bli antagen på en utbildning: Grundläggande behörighet och särskild behörighet.

Grundläggande behörighet:
 • Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning med minst 2250 poäng samt godkända betyg i Engelska 5, Matematik 1 och Svenska 1.
 • Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
 • Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
 • Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Läs mer under Reell kompetens.

   

  Alla våra utbildningar bedrivs på svenska. För att du ska kunna genomföra utbildningen krävs det väldigt goda kunskaper i det svenska språket både skriftligt och muntligt.

  Här kan du läsa mer om grundläggande behörighet.

Särskilda förkunskaper krävs i följande kurser:
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper

 • Svenska 2/B

Saknar du behörighet?
Då kan du skriva ett behörighetsprov i svenska eller engelska!

Här kan du anmäla dig till våra behörighetsprov:

Engelska 5 – Anmäl dig här
Svenska 2 – Anmäl dig här

Kostnad: 500:- per tillfälle.
Efter anmälan och erlagd betalning får du kursmaterial skickat via mail, så du kan förbereda dig inför provet. Provdatum bestäms tillsammans med utbildaren.

Behörigheten gäller enbart på Nackademin och kan inte användas på andra skolor.

Anatomi, anestesi och farmakologi

Yh-poäng: 25

Kursen behandlar huvudets och halsens anatomi. Vidare behandlar kursen användandet av sedativa och anestetiska läkemedel som används inom tandvård samt träning i injektionsteknik.

Examensarbete

Yh-poäng: 20

Kursen behandlar en fördjupning av innehållet i ett arbetsområde med anknytning till någon av kurserna.

Etik, bemötande och kommunikation

Yh-poäng: 15

Kursen behandlar kommunikation och service i mötet med patienter och anhöriga.

Material, miljö och hantering av farligt avfall

Yh-poäng: 20

Kursen ska ge kunskap om material och hantering av farligt avfall inom tandvården. Vidare ska kursen ge kunskap i hantering och om risker vid användning av härdplaster och andra dentala material samt instrument inom tandvården och hantering av dessa. 

Odontologi 1

Yh-poäng: 40

Kursen behandlar kariologi, endodonti, och parodontologi. Vidare tar kursen upp oral radiologi och assistans vid tandvårdsbehandlingar.

Odontologi 2

Yh-poäng: 30

Kursen behandlar pedodonti, ortodonti, käkkirurgi, protetik, bettfysiologi samt orofaciala symtom. Vidare tar kursen upp assistans vid tandvårdsbehandlingar.

Oral hälsa 1

Yh-poäng: 25

Kursen behandlar oral hälsa hos patienten, både i form av egenvård samt det arbete som professionen utför.

Oral hälsa 2

Yh-poäng: 30

Kursen behandlar arbetet med oral hälsa hos patienten, både i form av egenvård samt det arbete som professionen utför. Kursen är en fördjupning av innehållet i Oral hälsa 1.

Tandvårdens verksamhet och organisation

Yh-poäng: 15

Kursen behandlar hur arbetet på en tandvårdsklinik är organiserat och hur bakomliggande regelverk styr verksamheten. Vidare behandlar kursen hur de olika funktionerna på tandvårdskliniken samverkar och vilken roll tandsköterskan har i det större sammanhanget.

Vårdhygien och smittskydd

Yh-poäng: 25

Kursen behandlar ansvarsfördelning samt regler och metoder för god vård-hygien och smittskyddsarbete vid tandvårdsklinik.

LIA 1

Yh-poäng: 15

Kursen behandlar rutinmässiga arbetsuppgifter på en tandvårdsklinik så som till exempel hygienrutiner. Vidare ger kursen erfarenhet av assistans vid enklare tandvårdsbehandlingar och överblick över arbetet i tandvårdsteamet med alla dess yrkeskompetenser.

LIA 2

Yh-poäng: 25

Kursen behandlar tillämpning av vårdhygien och smittskyddsarbete och är förlagd till tandvårdsklinik. Vidare ger kursen erfarenhet av att assistera vid behandlingar, att informera om munhygien samt medverka vid och utföra profylaktiska behandlingar.

LIA 3

Yh-poäng: 40

Kursen behandlar assistans vid tandvårdsbehandlingar och teamtandvård på tandvårdsklinik. Innehållet är delvis en fördjupning av innehållet i Lärande i arbete 2.

Ledningsgruppen består av potentiella arbetsgivare som kvalitetssäkrar utbildningen och ser till så att du lär dig precis det som branschen efterfrågar.

Varje yrkeshögskoleutbildning styrs av en ledningsgrupp som består av olika arbetsgivare från branschen, en utbildningsansvarig, nuvarande studenter och representanter för kommun och högskola. Ledningsgruppens uppgift är att se till att utbildningen ger rätt kompetens och håller den höga kvalitet som krävs för att du ska kunna jobba som den yrkesroll som utbildningen leder till. Ledningsgruppen sammanträder fyra gånger per år och diskuterar allt ifrån kursinnehåll och kursmål till gästföreläsningar och utbildningens kvalitet. Flera av de arbetsgivare som är med i ledningsgruppen tar även emot LIA-praktikanter och vill anställa yrkesrollen.

Antagningen

Har du frågor gällande följande:
Din ansökan, hur du ansöker, ej behörig, behörighetsprov, preparandkurser och 20%-regeln. Vänligen kontakta antagningen.

antagningen@nackademin.se
08-466 60 00

Utbildningsledare/ huvudutbildare

Kontakta mig om du har specifika frågor om kursinnehåll.

Anastasia Halas
Mejla mig

Anmäl intresse för den här utbildningen!

Fyll i formuläret nedan så får du vårt nyhetsbrev samt information om när ansökan för denna utbildning öppnar.

YH Praktik 16 veckor Distans 1.5 år 68000 kr 325 YH-poäng

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär