Elingenjör konstruktion
Är du fascinerad av innovativ teknik och smarta lösningar? Drivs du av tanken på att skapa liv i byggnader och möjliggöra komfort och interaktion mellan människor? Som Elingenjör konstruktion är du ansvarig för att designa och planera all elektronik som behövs i en byggnad – från belysning och datanät till elinstallationer. Din roll sträcker sig från skiss till färdig installation, och du blir en nyckelperson genom hela processen.
Programmet
I utbildningen får du en djupgående kunskap om elteknik, där vi fokuserar på beräkningar, kalkyler, CAD-ritningar, tidplaner och rapportering. Vi utforskar även ämnen som teletekniska system, ljusdesign, projektledning, kommunikation, gruppdynamik och ledarskap. Säkerhet, miljö och lagstiftning är också centrala delar, tillsammans med grundläggande arbets- och avtalsrätt.
Om du redan har yrkeserfarenhet som elektriker kan du efter avslutad utbildning ansöka om auktorisation AL hos Elsäkerhetsverket.
Moment som ingår i utbildningen omfattar bland annat energikällor och deras miljökonsekvenser, energibesparande konstruktion och design, effektivitetsanalys och energiberäkningar samt ljusberäkningar och ljusdesign. Vi täcker även ämnen som projektering och installation, CAD-programvaror som AutoCAD, Electric EasyEL eller MagiCAD, ritningsanalys och tredimensionellt tänkande, olika installationsmiljöer och elmaterial, installationsregler och standarder, elsäkerhetslagstiftning, arbetsmiljölagstiftning och brandskydd, teori om likström och växelström, samt upphandling och anbudsförfaranden. Vi utforskar även distribution av elkraft inom och mellan låg- och högspänningsnät.
- En fjärdedels LIA-praktik ( lärande i arbete )
- Utbildare kommer direkt från branschen
- Näringslivet är med och formar innehållet
- 9 av 10 får jobb efter examen
LIA – praktik
En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.
Du har en stor fördel av att vara nära ett stort nätverk av anställande företag under hela din utbildning, där LIA-praktiken fungerar som en självklar rekryteringsbas.
Karriärvägar
Byggbranschen präglas generellt av stora pensionsavgångar vilket ger ett stort behov av just elkonstruktörer. Du har möjligheten att arbeta både som egenföretagare eller som anställd på konsultföretag med uppdrag hos olika kunder.
Karriärmöjligheter efter examen
- Elingenjör
- Elkonstruktör
- Elkraft- och elektronikkonstruktör
- Elkraft- och elektronikingenjör
- Projektledare el
- Elprojektör
- CAD-Konsult med inriktning mot elteknik
Om du har de yrkesår som krävs som elektriker – kan du efter avslutad utbildning ansöka om auktorisation AL hos Elsäkerhetsverket.
Studera på plats
Att läsa ett YH-program på plats i Solna innebär att du behöver lägga cirka 40 timmar i veckan på dina studier. Utbildningen är på heltid och du förväntas delta aktivt i projekt– och grupparbeten, föreläsningar och seminarier för att förbereda dina kunskaper för yrkesrollen
Elenergi och miljö
Projektmetodik
Affärsmannaskap
Elinstallation i byggnader
Bygg- och anläggningsteknik för elkonstruktörer
Elkonstruktion – CAD
Entreprenad och upphandling
Elprojektering
Regler och standarder
Ljusberäkningar och ljusdesign
Teletekniska system
LIA1 ( lärande i arbete )
Anläggningar för produktion och överföring av el samt industriella anläggningar
Elmaskiner och drivsystem
LIA2 ( lärande i arbete )
Examensarbete
Utbildningsledare
Startdatum & plats
Augusti 2025
Solna
Omfattning
2 år
Heltid
400 YH-poäng
Ansökningsperiod
15 januari – 5 maj 2025
Sista kompletteringsdag: 9 juni
Antagningskrav
Grundläggande behörighet och Matematik 2/B, Ellära A/1
Läs mer