Design
YH

Inkluderande UX-design

YH-utbildningen Inkluderande UX-design passar såväl dig som redan är i branschen och vill utöka din kompetens, som dig som vill komplettera eller bygga på tidigare studier. Utbildningen är kostnadsfri och ger dig YH-poäng.

 

UX har länge varit populärt och är en eftertraktad kompetens på arbetsmarknaden. Inkluderande UX-design bygger på UX men där fokus istället ligger på att bygga en hemsida som fokuserar på tillgänglighet snarare än lönsamhet. Allt fler företag har börjat anpassa sina webbsidor för att vara mer inkluderande för alla individer.

 

Har du eller din organisation tidigare jobbat med traditionell UX där fokus ligger på lönsamhet? Med Inkluderande UX-design lär du dig interagera med användaren ur ett tillgänglighetsperspektiv och får en spetskompetens inom UX. Företag har idag en alltmer utbredd förståelse att användarcentrerad design påverkar hur deras produkter/tjänster tas emot. Det finns idag en enorm efterfråga på UX-designer med inriktning på inkluderande design. 

 

Du kommer att få bra kännedom om de verktyg som krävs för att uppfylla de nya lagkraven och EU-direktiven som omfattar tillgänglighet i digitala produkter och tjänster inom bland annat offentlig sektor, e-handel och banksektorn. Du kommer även att får en djupare förståelse för hur de kan designa gränssnitt och användarupplevelser som fungerar för användare med olika förutsättningar och hur detta ska kunna interageras med olik teknik. 

Läs mer

Kursens innehåll

 

Syftet med kursen är att du som student ska få en gedigen förståelse för området digital tillgänglighet och inkluderande design. Kursen behandlar de lagar och direktiv som berör digital tillgänglighet på nationell och global nivå, samt olika målgrupper och deras behov och förutsättningar i digitala miljöer.

Efter avslutad kurs kommer du kunna designa inkluderande gränssnitt och användarupplevelser som är anpassade för användare med olika förutsättningar. Du kommer att kunna argumentera för och föreslå lösningar kring hur inkluderande användardesign kan integreras i befintliga arbetsprocesser för en mer digital inkluderande verksamhet.

Läs mer

Nya karriärmöjligheter

 

I och med direktiv från EU ställs nya krav på att hemsidorna ska vara anpassade och tillgängliga för alla oavsett teknikvana, språkbarriärer och funktionsnedsättningar.  Efter kursen i Inkluderande UX-design, finns det flera olika karriärvägar och arbetsområden som du kan överväga. Här är några möjliga jobb och områden:

 

  • Tillgänglighetsdesigner
  • Tillgänglighetsrådgivare
  • Tillgänglighetsstrateg
  • Tillgänglighetstestare
  • Digital inkluderingsstrateg
Läs mer

Så funkar det

 

Distansutbildningen har ett flexibelt upplägg och du kan välja att gå den i 25% eller 50% studietakt. Utbildningen består av ett flertal webbmöten. Mellan dessa träffar bedriver du självstudier med verksamhetsnära case. Utbildningen kan med fördel kombineras med befintlig anställning. Samtliga föreläsningar spelas in så du kan ta del av dem under hela utbildningen.

Läs mer

Utbildningsledare

Marie Johansson
Marie Johansson
Kontakta mig om du har specifika frågor om kursinnehållet.

 

Studera på Nackademin

 

Gör dig redo för din framtida karriär! På Nackademin går du en utbildning som din nya bransch efterfrågar och som näringslivet är med och formar. Dina utbildare kommer direkt från branschen och all undervisning är baserad på sådant vi vet kommer att vara till nytta för din framtida yrkesroll. Faktum är att utbildningen är så pricksäker att 9 av 10 får jobb efter examen. Idag erbjuder Nackademin över 60 pricksäkra utbildningar inom samhällsbyggnad, elteknik, energi, IT, spelutveckling, kommunikation, design och vård.

Läs mer
Startdatum & plats

Preliminär start HT 24
Distans


Omfattning

20 YH-poäng


Ansökningsperiod

Stängd


Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt 1 års relevant yrkeserfarenhet inom system/program/webbutveckling eller system och applikationsspecialist eller systemförvaltare eller webbadmin/webbredaktion 

Läs mer

CSN & Finansiering
Utbildningen är kostnadsfri och kvalificerar för CSN-studiemedel. Observera att kostnader för kurslitteratur tillkommer. Läs mer

Intresseanmälan

Fyll i formuläret nedan så får du vårt nyhetsbrev samt information om när ansökan för denna utbildning öppnar.

*” anger obligatoriska fält

GDPR*