IT
YH

IT-infrastrukturspecialist

Kvinna som studerar till IT-infrastrukturspecialist
När IT-system blir en större och viktigare del av verksamheter och allt fler system läggs ut i molntjänster så krävs det spetskompetens som kan konfigurera och drifta systemen – det är här som IT-infrastrukturspecialisten kommer in i bilden! Som IT-infrastrukturspecialist arbetar du med att implementera och underhålla IT-infrastrukturen för ett företag eller organisation, din främst uppgift är att säkerställa att företagets IT-miljö är optimerad för effektivitet, säkerhet och att den  stödjer verksamhetens behov.
Läs mer

Programmet

 

Utbildningen fokuserar på Windows- och Linux-baserade infrastrukturtjänster, du lär dig hur en säker infrastruktur byggs upp och om automatiseras. Efter utbildningen kommer du att med små förberedelser kunna certifiera dig i branschens egna certifikat (Microsoft, Cisco,AWS och Linux). Efter utbildningen kommer du ha kompetensen att planera, designa, installera och konfigurera infrastrukturlösningar för privata, publika och hybrida molnlösningar.

 

Som IT-infrastrukturspecialist jobbar du med installera och konfigurera infrastruktur för publika, privata och hybrida molntjänster. Användningen av molntjänster har ökat starkt de senaste åren då dessa flexibla system möjliggör platsobundenhet, anpassningsbarhet och kostnadsbesparingar för företag, organisationer och myndigheter som inte längre behöver betala för mjuk- och hårdvara.

 

I rollen som IT-infrastrukturspecialist har du kompetens om alla de pusselbitarna som bildar en molnleverans. Det innefattar infrastruktur som tjänst (IaaS) och plattform som tjänst (PaaS). Iaas är ett virtuellt datacenter som omfattar serverutrymme, nätverk, lastbalansering, lagring och säkerhet vilket utgör grunden för ett privat eller publikt moln. PaaS innefattar operativsystem och annan programvara som möjliggör att utvecklare kan bygga, testa och driftsätta applikationer utan hjälp för att sätta upp IT-infrastrukturen.

 

  • En fjärdedels LIA-praktik ( lärande i arbete )
  • Utbildare kommer direkt från branschen
  • Näringslivet är med och formar innehållet 
  •  9 av 10 får jobb efter examen
Läs mer

LIA-praktik


En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.

 

Du har en stor fördel av att vara nära ett stort nätverk av anställande företag under hela din utbildning, där LIA-praktiken fungerar som en självklar rekryteringsbas.

Läs mer

Karriärvägar

 

Som IT-infrastrukturspecialist planerar och genomför du installationer, drift och underhåll på IT-infrastruktur som servrar, nätverk och virtualiserade resurser. Efterfrågan på yrkesroller som IT-infrastrukturspecialist, drifttekniker och nätverkstekniker stiger i takt med att användningen av molntjänster har ökat starkt de senaste åren. Främst inom industri, bank och tjänstesektorn, men även kommuner och myndigheter har uppmärksammat fördelarna. Efter utbildningen till IT-infrastrukturspecialist du arbeta på en IT-avdelning, kundsupport eller som konsult hos en IT-leverantör.

 

Karriärmöjligheter efter examen:

  • IT-infrastrukturspecialist
  • Teknisk konsult IT-infrastruktur
  • Drifttekniker, IT
  • IT-ansvarig
  • IT-tekniker inom molntjänster
Läs mer

Studera på plats

 

Att läsa ett YH-program på plats i Solna innebär att du behöver lägga cirka 40 timmar i veckan på dina studier. Utbildningen är på heltid och du förväntas delta aktivt i projekt– och grupparbeten, föreläsningar och seminarier för att förbereda dina kunskaper för yrkesrollen

Läs mer
Kursutbud

År 1

Klientoperativ

Linux 1

LAN

Grundkurs i cybersäkerhet

Windows server

Linux 2

Drift av tjänster och applikationer i publika moln

 Programmering i Python

 Infrastrukturtjänster

Hantering av privata moln

År 2

WAN

Projektmetodik och agila metoder

Affärsmannaskap

Mailadministration, Office M365 och identitetshantering i moln

Infrastruktur konfigurering och deployment med programmering

Examensarbete

LIA

Visa mer

Utbildningsledare

Utbildningsledare Martin Devins
Martin Devins
Kontakta mig om du har specifika frågor om kursinnehållet.

 

Studera på Nackademin

 

Gör dig redo för din framtida karriär! På Nackademin går du en utbildning som din nya bransch efterfrågar och som näringslivet är med och formar. Dina utbildare kommer direkt från branschen och all undervisning är baserad på sådant vi vet kommer att vara till nytta för din framtida yrkesroll. Faktum är att utbildningen är så pricksäker att 9 av 10 får jobb efter examen. Idag erbjuder Nackademin över 60 pricksäkra utbildningar inom samhällsbyggnad, elteknik, energi, IT, spelutveckling, kommunikation, design och vård.

Läs mer
Startdatum & plats

Augusti 2024
Solna, Stockholm


Omfattning

2 år
YH-poäng: 400


Ansökningsperiod

12 januari – 2 maj 2024
Sista kompletteringsdag: 10 juni


Antagningskrav

Grundläggande behörighet och matematik B/2, dator och nätverksteknik 1

Läs mer

CSN & Finansiering
Utbildningen är kostnadsfri och kvalificerar för CSN-studiemedel. Observera att kostnader för kurslitteratur tillkommer. Läs mer

Våra samarbetspartners

 

För att säkerställa att utbildningen leder till rätt kompetens och arbete finns en tillsatt ledningsgrupp som består av företag från branschen. 

Relaterade artiklar
Adriana sparade år av studier när hon valde yrkeshögskolan som väg in i IT-branschen
Intervjuer
Adriana sparade år av studier när hon valde yrkeshögskolan som väg in i IT-branschen
Läs mer
Nackademin går in som stödpartner till Kodcentrum  – ett steg för en mer jämställd IT-bransch
Pressmeddelande
Nackademin går in som stödpartner till Kodcentrum – ett steg för en mer jämställd IT-bransch
Kodcentrum arbetar för att stärka barns digitala kunskaper och förmågor …
Läs mer

Frågor och svar

 

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om din framtida yrkesroll och studier på Nackademin


Får jag jobb efter min examen från Nackademin?

Hur mycket tid behöver jag lägga på mina studier?

Vad erbjuder ni för alternativ om jag saknar behörighet?

Vad innebär min LIA-praktik?