IT

Adriana sparade år av studier när hon valde yrkeshögskolan som väg in i IT-branschen

Publicerat
15 mars 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

Från lokalvårdare till IT-specialist

Att karriärväxla som 40-åring var inte något som Adriana såg som ett hinder. Hon hade testat på många olika yrkesroller i både hemlandet Peru och i Sverige, innan hon beslutade sig för att hoppa på Nackademins utbildning IT-infrastrukturspecialist och ge sig in i IT-branschen.
 

Adriana kom till Sverige från Peru när hon var 30 år för att arbeta som barnflicka. I Peru hade hon gått en eftergymnasial utbildning och jobbat som bland annat säljare, mäklare och butiksansvarig. Men IT och teknikintresset har alltid funnits med henne.

 

– Jag har alltid haft intresse för IT och teknik. I Peru gick jag en IT-utbildning på tre år men tyvärr var det svårt att hitta ett jobb där inom det området.

 

Väl i Sverige testade Adriana på en rad olika yrken innan hennes sambo, som kände till Nackademin sedan tidigare, gav henne tips om att studera vidare.

 

– Innan jag började att plugga på Nackademin hade jag jobbat som butiksdemonstratör och värdinna.

 

Ta chansen till ett intressant och utmanande jobb med goda framtidsutsikter

 

För att få grundläggande behörighet valde Adriana att studera svenska, engelska, matematik och datakurser på Komvux. Även där kom hon i kontakt med yrkeshögskolan som utbildningsform.

 

– Jag fick tips från en studievägledare på Komvux om olika Yrkeshögskolor.

 

Efter tiden på Komvux landade hon i beslutet att läsa den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen IT-infrastrukturspecialist som hon tyckte lät väldigt intressant. Adriana började studera i augusti 2019 och tog sin examen våren 2021.

 

– Jag valde utbildningen IT-infrastrukturspecialist för att det verkade väldig intressant. Man har olika möjligheter att lära sig och jobba med både Windows- och Linux-miljöer, nätverk, databaser, servrar, publika och privata molntjänster – kunskaper som leder till goda jobbchanser. Men det var också viktigt för mig att arbeta med människor.

 

Praktiken banade väg för ett fast arbete

En fjärdedel av utbildningen på Nackademin utgörs av en praktik som kallas Lärande I Arbete (LIA). På utbildningen IT-infrastrukturspecialist innebar det att du som studerande har två LIA-praktikperioder, en period under första året och en under andra året. Adriana valde att ha båda sina praktikperioder på KTH:s IT-avdelning där hon fick omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken.

 

– Båda LIA-praktikperioderna gjorde jag på KTH i Stockholm på avdelningen Server och drift 3:e linjen. I deras Linuxmiljö gick jag bland annat igenom servrar, installation och konfiguration av olika applikationer i Ubuntu (ett operativsystem), jag gjorde utredningar av webbplatser och planerade driftsättning av nätverksinfrastruktur och mycket annat.

 

Kunskaperna och erfarenheten från LIA-praktiken gjorde att Adriana landade ett jobb efter examen på Uppsala Universitet, där hon idag arbetar som IT-tekniker.

 

IT-branschen skriker efter kvinnliga sökande

 

För andra kvinnor som funderar på att söka in till en IT-utbildning på yrkeshögskolan har Adriana egentligen bara en uppmaning.

 

– IT-branschen skriker efter kvinnliga sökande, ta chansen till ett intressant och utmanande jobb med goda framtidsutsikter!

Fler artiklar
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Intervjuer
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Läs mer
Intervju med Alice Olsson –  en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024
Intervjuer
Intervju med Alice Olsson –  en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024
Läs mer
Webbdesign
Intervjuer
Webbdesign
Läs mer