Vård & hälsa
YH

Välfärdsteknik inom vård och omsorg

Jobbar du idag inom vård och hälsa?

Enligt Socialstyrelsens senaste rapport (E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna, 2023) finns en kompetensbrist inom välfärdsteknik vilket försvårar arbetet att effektivisera vårdyrket. Vårdpersonalens kunskap i tekniken är en framgångsfaktor för en lyckad implementering av välfärdsteknik.

 

Bara yrkesgrupperna sjuk- och undersköterskor innefattar åtminstone 320 000 individer nationellt som är i behov av kompetens inom välfärdsteknik för att stå rustade inför framtidens behov.

Läs mer

Kursens innehåll

 

YH-kursen Hälso- och Välfärdsteknik kommer att fokusera på digitala lösningar som en möjlighet för dig som jobbar inom vården att kunna jobba effektivare. Med digitala verktyg kommer du att göra vården tillgängligare för fler och möta det behov som finns. Med kunskap inom välfärdsteknik kommer du att kunna möjliggöra en säkrare, friskare, och mer aktiv livsstil för den enskilde patienten. På så sätt kommer du att kunna öka livskvalitet, oberoende och välbefinnande för alla i alla åldrar.

 

Kursen är uppdelad i två kurser där du kommer att få en gedigen grund att stå på;

 

Introduktion till välfärdsteknik (20p)

Syftet med kursen är att ge en översikt av välfärdsteknikens utveckling i Sverige, och hur olika välfärdstekniska produkter och tjänster används inom vård och omsorg idag. Därtill
behandlas strategier för omvärldsbevakning, juridiska dimensioner kopplade till området samt välfärdsteknik ur ett samhällsnyttoperspektiv. Efter avslutad kurs ska du att ha förmåga att kritiskt reflektera och analysera välfärdsteknikens utveckling och framtid.

 

Välfärdsteknik ur ett användarperspektiv (30p)

Syftet med kursen är att ge de dig kunskap om välfärdsteknik i relation till exempelvis vårdkvalitet, samtycke, etiska aspekter och arbetsmiljöfrågor. Efter avslutad kurs kommer du ha kompetensen att kunna välja lämplig välfärdsteknisk lösning för ett visst tillämpningsområde inom vård- och omsorgsverksamhet, samt beakta faktorer som vårdkvalitet, samtycke, etik och arbetsmiljö vid implementering av välfärdstekniska lösningar.

Läs mer

Så funkar det

 

Distansutbildningen har ett flexibelt upplägg och går på 50% studietakt. Utbildningen består av ett flertal webbmöten. Mellan dessa träffar bedriver du självstudier med verksamhetsnära case. Utbildningen kan med fördel kombineras med befintlig anställning. Samtliga föreläsningar spelas in så du kan ta del av dem under hela utbildningen.

Läs mer

Kontakta oss

Har du frågor om behörighet och ansökan kan du kontakta oss på antagningen@nackademin.se.

Läs mer

 

Studera på Nackademin

 

Gör dig redo för din framtida karriär! På Nackademin går du en utbildning som din nya bransch efterfrågar och som näringslivet är med och formar. Dina utbildare kommer direkt från branschen och all undervisning är baserad på sådant vi vet kommer att vara till nytta för din framtida yrkesroll. Faktum är att utbildningen är så pricksäker att 9 av 10 får jobb efter examen. Idag erbjuder Nackademin över 60 pricksäkra utbildningar inom samhällsbyggnad, elteknik, energi, IT, spelutveckling, kommunikation, design och vård.

Läs mer
Startdatum & plats

Start: v 4
Distans


Omfattning

50 YH-poäng

50% studiefart

20 veckor


Ansökningsperiod

Sista ansökningsdag: 17 november


Förkunskaper

Grundläggande behörighet samt 1 års arbetslivserfarenhet på heltid som undersköterska, sjuksköterska , behandlare, administratör eller arbetsledare inom vård och omsorg

Läs mer

CSN & Finansiering
Utbildningen är kostnadsfri och kvalificerar för CSN-studiemedel. Observera att kostnader för kurslitteratur tillkommer. Läs mer

Ansök nu till VT eller HT

Välj kursstart

Vårterminen:

Start: v 4
Längd: 20 v

Ansök här>>

YH-kursen Välfärdsteknik inom vård och omsorg – perfekt för dig som vill ta din karriär till nästa steg!
Intervjuer
YH-kursen Välfärdsteknik inom vård och omsorg – perfekt för dig som vill ta din karriär till nästa steg!
Läs mer
Omställningsstudiestödet öppnar upp för karriärväxling för Nackademins studenter
Pressmeddelande
Omställningsstudiestödet öppnar upp för karriärväxling för Nackademins studenter
Läs mer