HemUtbildningarIT-projektledare
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

08-466 60 00
antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

08-466 60 00
expeditionen@nackademin.se

Vi som jobbar på Nackademin

Möt personalen på Nackademin

Overlay link

Övrigt

Samarbeten, kompetensutveckling och övriga frågor.

Overlay link

YH Praktik 18 veckor Stockholm 1.5 år 300 YH-poäng

IT-projektledare

Utbilda dig till IT-projektledare!

Överblick

Kurser som ingår

Ledningsgrupp

Antagningskrav

Du kan tyvärr inte söka till den här utbildningen då den inte kommer att starta hösten 2019.

Vill du jobba med att koordinera, planera och driva projekt framåt? IT-projektledare står högst upp på önskelistan för många företag idag. På 1,5 år får du kompetens att leda olika sorters IT-projekt inom en mängd olika branscher och företag. Du fördjupar dina kunskaper inom ledarskap, kommunikation och såväl agil som traditionell projektledning.

Den här utbildningen riktar sig till dig med en bakgrund inom IT som har bra koll på de olika processerna inom ett IT-projekt. Du har varit yrkesverksam inom IT i minst 2 år som utvecklare, tekniker inom infrastruktur, servicetekniker eller annan relevant yrkesroll inom IT och vill nu ta nästa steget i karriären och avancera till IT-projektledare. Under utbildningen fördjupar du dina kunskaper inom projektledning och de verktyg som behövs för att driva projekt framåt och nå uppsatta mål!

Du är en strukturerad person som tycker om att samarbeta och jobba med människor och har dessutom ett stort intresse för teknik, IT och digitalisering. Du har en god social förmåga och trivs bra med att koordinera, planera och driva projekt framåt.

Den ökade digitaliseringen ställer krav på att både stora som små företag inom olika branscher anpassar sin verksamhet för att hänga med i den tekniska utvecklingen och fortsätta vara konkurrenskraftiga. För att företag och organisationer ska kunna anpassa sig till digitaliseringens snabba förändringar ökar efterfrågan på IT-projektledare som kan leda och styra dessa nya projekt där företag implementerar ny IT och nya arbetsprocesser för att hänga med i den digitala resan.

Är du intresserad av en karriär inom IT? Då kanske även någon av följande utbildningar är något för dig:

Läs också:
Intervjun med IT-projektledaren Anna som jobbar på webbyrån The Generation!
Intervjun med utbildarna: Praktiska case en stor del av utbildningen IT-projektledare

Yrkesroller efter utbildningen

Som IT-projektledare har du det övergripande ansvaret för leveransen av ett projekt och har som uppgift att projektplanera, tidsplanera, följa upp och se till att det finns tillräckligt med personal. För att driva projektet framåt behöver du kunna ge ansvar och delegera uppgifter till rätt personer. Du behöver också ha förmågan att välja och arbeta utifrån passande metoder beroende på vad det är för projektet du leder.

Beroende på vad som intresserar dig kan du jobba med att driva större projekt på stora företag eller vara den som leder och ansvarar för både stora och små projekt i mindre organisationer.

Efter utbildningen kan du bland annat att jobba som:

 • IT-projektledare
 • Agil projektledare

Utbildningen

Utbildningen ger dig grundläggande kunskap om projektledning inom IT. Du får den kompetens som en skicklig projektledare behöver för att kunna leverera framgångsrika projekt. Du fördjupar dina kunskaper inom ledarskap, kommunikation och förståelsen för hur olika roller i ett projekt relaterar till varandra. Under utbildningen lär du dig om IT-projektens olika faser och roller inom ett projekt och du får de verktyg som behövs för att du ska kunna få projekten att flyta på och nå uppsatta mål. Utbildningen fokuserar både på agil och traditionell projektledning så att du kan jobba med olika typer av projektmodeller. Utbildningen består av många grupparbeten, skarpa case och passar dig som är kommunikativ och gillar att samarbeta och att jobba tillsammans med andra.

Att studera på Nackademin innebär att du studerar till ett yrke och inte ett ämne. Detta kräver av dig som student disciplin, stor drivkraft och eget ansvar för dina studier. Du ansvarar själv för dina studier och vi ger dig förutsättningar för att lyckas!

Utbildningen bedrivs på heltid, med 18 timmar läraredda lektioner per vecka och vissa dagar förlagda för självstudier. Dessa dagar kan tillexempel vara till för att du på egen hand ska kunna fördjupa dig inom de områden i utbildningen som du önskar få mer kunskap inom.

I utbildningen ingår bland annat:

 • Agila metoder och systemutveckling
 • Juridik och IT-säkerhet
 • Kommunikation och gruppdynamik
 • Ledarskap för projektledare
 • Projektledning inom IT
 • Branschengelska
 • LIA/praktik

Saknar du den behörighet som krävs? Läs mer om olika vägar att bli behörig här!

Agila metoder och systemutveckling

Yh-poäng: 40

Syftet med kursen är att ge dig fördjupande kunskaper i hur IT-projektledning bedrivs genom agila metoder (exempelvis SCRUM, KANBA och Lean). Du ska också få insikt i vilka för- respektive nackdelar som finns med agila metoder som arbetssätt.

Branschengelska

Yh-poäng: 15

Målet med kursen är att du på ett professionellt sätt skall ha förmåga att uttrycka dig på engelska i rollen som IT-projektledare. Efter avslutad kurs ska du ha kunskaper i/om bland annat branschspecifika begrepp och förkortningar på engelska – både muntligt och skriftligt.

Examensarbete

Yh-poäng: 30

I denna kurs ska du, i samarbete med en organisation, omsätta dina teoretiska och praktiska kunskaper inom IT-projektledning genom att du fördjupar dig inom ett eller flera valfria ämnen som ingår i utbildningen. Fördjupningen till projektarbetet bestäms i samråd med din handledare. Examensarbetet kan med fördel kopplas till aktuell LIA-plats.

.

Juridik och IT-säkerhet

Yh-poäng: 15

I denna kurs får du kunskap om lagar och regler (exempelvis GDPR och NIS) kring IT-säkerhet samt hantering av personinformation. Målet med kursen är att du på ett korrekt sätt ska kunna tillämpa, och ta hänsyn till, relevant lagstiftning inom IT-säkerhet i rollen som IT-projektledare.

Kommunikation och gruppdynamik 1

Yh-poäng: 10

Målet med kursen är att du i rollen som ledare ska få förståelse för olika roller i en grupp och för situationsanpassad kommunikation. Du ska också förstå hur god gruppdynamik kan bidra till att nå uppsatta mål inom IT-projekt. Du lär dig bland annat presentationsteknik, affärsmannaskap och kundbearbetning, samt retorik och argumentationsteknik.

Kommunikation och gruppdynamik 2

Yh-poäng: 10

Målet med kursen är att du ska ha fördjupad förståelse för situationsanpassad kommunikation och konflikthantering. Du ska också lära dig att skapa förutsättningar för att nå uppsatta mål, utifrån gruppdynamiska aspekter såsom personlighetstyper och utvecklingsfaser.

Ledarskap för projektledare

Yh-poäng: 35

Målet med kursen är att du ska förstå ledarskapets olika roller, exempelvis skillnader mellan ledarskap och chefskap. Du ska, efter avslutad kurs, ha förmåga att coacha och vägleda såväl grupp som individ, lösa utmaningar som kan uppstå inom yrkesrollen, samt planera och genomföra yrkesrelaterade workshops.

LIA 1

Yh-poäng: 30

I denna kurs får du få en praktisk introduktion till den kommande yrkesrollen ute i arbetslivet. Du ska också, till viss del, tillämpa de kunskaper som du har fått med dig från tidigare kurser under utbildningens gång.

LIA 2

Yh-poäng: 60

I denna kurs får du praktiska kunskaper i att arbeta som IT- projektledare. Du kommer att lära dig att självständigt leda ett IT-projekt, samt att lösa yrkesrelaterade utmaningar. Du lär dig om budgetering och kostnadsanalys av IT-projekt, om affärsmässighet och kundkontakt i arbetslivet, samt om workshops inom IT-projektledning.

Projektledning inom IT

Yh-poäng: 55

I denna kurs får du kunskap i grundläggande projektledning på en övergripande nivå. Du lär dig om olika certifieringar inom IT-projektledning, och om olika typer av projektledning. Kursen ger dig även kunskaper i projektledning inom olika områden, så som mjukvaruutveckling, systemutveckling samt digitalisering.

Ledningsgruppen består av potentiella arbetsgivare som kvalitetssäkrar utbildningen och ser till så att du lär dig precis det som branschen efterfrågar.

Varje yrkeshögskoleutbildning styrs av en ledningsgrupp som består av olika arbetsgivare från branschen, en utbildningsansvarig, nuvarande studenter och representanter för kommun och högskola. Ledningsgruppens uppgift är att se till att utbildningen ger rätt kompetens och håller den höga kvalitet som krävs för att du ska kunna jobba som den yrkesroll som utbildningen leder till. Ledningsgruppen sammanträder fyra gånger per år och diskuterar allt ifrån kursinnehåll och kursmål till gästföreläsningar och utbildningens kvalitet. Flera av de arbetsgivare som är med i ledningsgruppen tar även emot LIA-praktikanter och vill anställa yrkesrollen.

Grundläggande behörighet samt lägst godkänt betyg i:

 • Svenska B/2
 • Engelska B/6
 • 2 års yrkeserfarenhet från IT-området. Exempel på relevant erfarenhet är arbete inom utveckling som systemutvecklare eller webbutvecklare, inom infrastruktur som tekniker, systemadministratör eller motsvarande.

Saknar du den behörighet som krävs? Då kanske du kan få behörighet genom reell kompetens eller 20%-regeln. Läs mer om olika vägar att bli behörig här.

Anmäl intresse för den här utbildningen!

Fyll i formuläret nedan för mer information!

Anmäl dig till kursen!

Anmäl dig till kursen genom att fylla i formuläret nedan.