PRESSMEDDELANDE

Arbetskraftsboost: 800 byggingenjörer och IT-specialister från Nackademin klara för arbetslivet efter examen

Publicerat
23 maj 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

Stockholm, 23 maj 2024

Efter intensiva studier över knappt två år är det nu dags för närmre 800 studenter att ta examen från Nackademin. Dessa blivande branschkollegor kommer att förstärka näringslivet med högaktuella kunskaper från totalt 28 olika yrkeshögskoleutbildningar inom IT, spel, samhällsbyggnad, design och vård.

9 av 10 får jobb efter avslutad utbildning
Nackademins utbildningar är kända för att direkt möta arbetsmarknadens behov, och resultatet talar för sig själv – nio av tio av de nyexaminerade studenterna säkrar jobb inom rätt yrke efter avslutad utbildning. Studenterna kliver in på en arbetsmarknad med stort kompetensbehov. Inom samhällsbyggnad väntas en ökad efterfrågan på kompetens under de närmaste tio åren, drivet av både stora pensionsavgångar och en växande befolkning som kräver ökad infrastruktur och bostadsutbyggnad. Samtidigt fortsätter IT-sektorn att ställa krav på ny kompetens, med en prognos som visar på en brist på 70 000 medarbetare år 2024.

Astrid Westfeldt Corneman, VD på Nackademin, uttrycker sin stolthet över studenternas framgångar och deras viktiga roll för framtiden.

– Vi på Nackademin är enormt stolta över våra studenter som tar examen idag! Det är en tuff arbetsmarknad där ute just nu och framförallt efterfrågas kompetensväxling. Våra studenter är mer än väl rustade för att möta dessa behov av färska kunskaper och färdigheter. Ni spelar en avgörande roll i att forma och påverka vår gemensamma framtid. Vi på Nackademin önskar er all framgång i era kommande karriärer, säger Astrid Westfeldt Corneman, VD på Nackademin

Anställda på sina praktikplatser innan examen

En av framgångsfaktorerna för Nackademins utbildningar är dess integrerade lärande i arbete (LIA-praktik), som ger studenterna en inblick i branschen redan under studietiden och möjlighet till direktanställning hos arbetsgivare. Detta ger också företagen kompetensförstärkning och tillgång till högaktuell kompetens.

Marcus Moonlit, tar idag examen från Programutvecklare .NET, och är en av många studenter som har säkrat anställning under sin LIA-praktik innan examen. I höst börjar han sin anställning som Mjukvaruutvecklare på CGI.

– Jag är otroligt glad över att jag valde Nackademin. Kurserna har varit välplanerade med fantastiska lärare, så när det väl var dags för LIA kände jag mig mer än väl förberedd. CGI, där jag gjorde min LIA, måste även de ha varit nöjda då jag återvänder dit som nyanställd Mjukvaruutvecklare till hösten, säger Marcus Moonlit student Nackademin

Även Inez Mooe, från utbildningen Byggnadsingenjör digitalt byggande har säkrat anställning som biträdande Arbetsledare på sin LIA-plats hos Peab Norrland.

– Kurserna i utbildningen gav relevanta kunskaper som jag kunde tillämpa i verkligheten under min LIA-praktik. Jag vill rikta ett stort tack till Peab för möjligheten till att utföra min LIA på deras projekt Riksarkivet i Härnösand, samt för förmånen att bli anställd redan under min LIA-period, säger Inez Mooe student Nackademin

70 % examinerade elkraftsingenjörer har fått erbjudande om anställning
Inom el är kompetensbehovet stort där EU-kommissionen förutspår en ökning av elkonsumtionen på 60 procent till år 2030. Behovet speglas tydligt i Nackademins elklasser, där över 70% av examinerade Elkraftsingenjörer fått erbjudande om anställning innan examen.

Nackademin gratulerar alla företag inom samhällsbyggnad, IT, spel, design och vård till tillskottet av nya talanger till arbetslivet.
Här är alla yrkeshögskoleutbildningar från Nackademin med nyexaminerade framtida kollegor:

Samhällsbyggnad

Byggnadsingenjor bim

Byggnadsingenjör digitalt byggande

Byggnadsingenjör hållbart byggande

Byggnadsingenjör infrastruktur

Byggnadsingenjor ROT

Elingenjor konstruktion

Elkraftingenjör distans

Energiingenjör

Järnvagsingenjör

IT

Business intelligence analytiker

Data engineer

Devops Engineer

Frontendutvecklare

IT-infrastrukturspecialist

IT-säkerhetstekniker

Javautvecklare

Javautvecklare-distans

Kvalitetssäkrare och testare inom it

Mjukvaruutvecklare inbyggda system och iot

Programutvecklare .NET

Pythonutvecklare inom ai

UX-designer

Virtual reality utvecklare

Webbutvecklare fullstack open source

Webbutvecklare .NET

Digital marketing growth manager

Vård

Tandsköterska

Design

Förpackningsutvecklare-/designer