Alla Nackademins utbildningar matchar arbetsmarknadens behov, vilket leder till att nio av tio får jobb efter examen. Samhällsbyggnad är en bransch som kommer ha ett starkt kompetensbehov de kommande tio åren. Dels väntar stora pensionsavgångar, dels ser vi en befolkningsökning som skapar behov av en större utbyggnad och underhåll av vår infrastruktur och bostäder. IT är ett område som fortsatt ställer krav på nya kompetensbehov, och som beräknas sakna 70 000 medarbetare år 2024.
En snabb väg till ett välbetalt drömjobb
Nackademin erbjuder totalt 35 yrkeshögskoleutbildningar inom framförallt IT och samhällsbyggnad. Ett exempel är Teknisk 3D artist inom spel, en utbildning på 30 månader där medellönen inom yrket är 46 500 kronor. Ett annat exempel är en VA-projektör som tar 18 månader att studera till och ger en lön på 37 100 kronor.
Exempel på populära yrken med kort utbildning som ger hög lön
Nackademins YH-utbildningar är öppna för ansökan till och med den 2 maj 2024. Mer information om utbildningarna och hur du ansöker hittar du här.
Utbildning: från 24 månader inkl. ¼ dels praktik på arbetsplats
Medellön: 46 500 kronor
Vad gör en spelutvecklare?
En spelutvecklare skapar datorspel genom att designa spelkoncept, skriva kod, skapa grafik och ljud, samt testa spelet innan det släpps. De ansvarar för hela processen från idé till färdig produkt.
https://nackademin.se/utbildningar/teknisk-3d-artist-inom-spel/
https://nackademin.se/utbildningar/virtual-reality-utvecklare/
https://nackademin.se/utbildningar/spelanimator/
2. VA-projektör
Utbildning: 24 månader inkl. ¼ dels praktik på arbetsplats
Medellön: 37 100 kronor
Vad gör en VA-projektör?
En VA-projektör planerar och designar vatten- och avloppssystem. De väljer material, skapar tekniska ritningar och övervakar projektets framsteg. Deras arbete är viktigt för att säkerställa att samhällen har pålitliga och effektiva VA-system.
https://nackademin.se/utbildningar/va-projektor/
https://nackademin.se/utbildningar/va-projektor-distans/
3. Mjukvaru- och systemutvecklare
Utbildning: 24 månader inkl. ¼ dels praktik på arbetsplats
Medellön: 50 700 kronor
Vad gör en mjukvaruutvecklare?
En mjukvaruutvecklare skapar programvara genom att designa och skriva kod, testa den för att säkerställa att den fungerar korrekt, och underhålla den över tid. De samarbetar ofta i team för att uppfylla användarens behov och uppnå projektets mål.
https://nackademin.se/utbildningar/mjukvaruutvecklare/
Utbildning: 24 månader inkl. ¼ dels praktik på arbetsplats
Medellön: 35 000 kronor
Vad gör en Webbutvecklare.NET?
En webbutvecklare som arbetar med .NET är specialiserad på att skapa webbapplikationer och webbplatser med användning av Microsofts .NET-plattform. Deras huvudsakliga uppgift är att utveckla och underhålla webbapplikationer med hjälp av .NET-tekniker, som ASP.NET, C#, Visual Basic.NET och andra relaterade verktyg och ramverk.
https://nackademin.se/utbildningar/webbutvecklare-net-cms/
5. Ingenjörer inom bygg
Utbildning: 24 månader inkl. ¼ dels praktik på arbetsplats
Medellön: 45 900 kr
https://nackademin.se/omrade/byggnadsingenjor-inom-samhallsbyggnad-pa-nackademin/
Vad gör en byggnadsingenjör inom ROT?
En byggnadsingenjör inom ROT ansvarar för att planera och övervaka reparationer, ombyggnader och tillbyggnader av befintliga byggnader. De väljer material, leder arbetet, kontrollerar kvaliteten och kommunicerar med klienter för att säkerställa att projekten slutförs framgångsrikt.
Vad gör en byggnadsingenjör inom hållbart byggande?
En byggnadsingenjör inom hållbart byggande fokuserar på att planera och genomföra byggprojekt med minimal miljöpåverkan och hög energieffektivitet. De väljer miljövänliga material, designar energieffektiva system och främjar hållbarhetsprinciper genom hela processen.
Vad gör en byggnadsingenjör inom mark och vatten?
En byggnadsingenjör inom mark och vatten planerar och genomför infrastrukturprojekt relaterade till mark- och vattenförhållanden. Det inkluderar design av dräneringssystem, kustskydd, vattenförsörjning, och hantering av miljöpåverkan. De arbetar också med geoteknisk analys och projektledning för att säkerställa att projekten är hållbara och effektiva.
6. Arbetsledare bygg och anläggning
Utbildning: 24 månader inkl. ¼ dels praktik på arbetsplats
Medellön: 45 800 kr
Vad gör en arbetsledare inom bygg och anläggning?
En arbetsledare inom bygg och anläggning ansvarar för att planera, övervaka och leda arbetsplatsen. De hanterar tidsplaner, personal, budgetar, kvalitetskontroll, säkerhet och kommunikation för att se till att byggprojektet genomförs effektivt och säkert.
https://nackademin.se/utbildningar/arbetsledare-bygg-och-anlaggning/
Utbildning: 24 månader inkl. ¼ dels praktik på arbetsplats
Medellön: 42 800 kronor
Vad gör en energiingenjör?
En energiingenjör fokuserar på att effektivisera energianvändning och främja hållbara energilösningar. De analyserar energiförbrukning, utformar energisystem, implementerar förnybara energikällor och ger rådgivning för att minska utsläpp och främja hållbarhet.
https://nackademin.se/utbildningar/energiingenjor-distans/
Källa: Lönestatistik.se, scb.se, Myh, Arbetsförmedlingen