HemBehörighet
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

Behörighet

Här kan du läsa om vilka behörighetskrav som finns för att kunna bli antagen till en YH-utbildning samt vad du kan göra om du saknar behörighet.

Läs mer om behörighet:
Grundläggande behörighet »
Särskild behörighet »

Läs mer om hur du som inte är behörig kan bli det:
Preparandkurser »
Behörighetsprov » (OBS! Detta är endast ett prov och ska ej förväxlas med preparandkurs)
Reell kompetens »
20%-regeln »

Det finns två olika typer av behörighet du måste uppfylla för att ha möjlighet att bli antagen på en utbildning: Grundläggande behörighet och särskild behörighet.

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet gäller för alla Nackademins yrkeshögskoleutbildningar. För att vara behörig på en av Nackademins yrkeshögskoleutbildningar, gäller att du:

 • Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning med minst 2250 poäng samt godkända betyg i Engelska 5, Matematik 1 och Svenska 1
 • Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
 • Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
 • Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Läs mer under Reell kompetens.

Läs mer:

Här hittar du mer detaljerad information om hur du kan uppnå grundläggande behörighet.

Särskild behörighet

Varje utbildning har egna unika behörighetskrav utöver den grundläggande behörigheten. Det är antigen betyg i en specifik gymnasiekurs eller krav på yrkeserfarenhet.

Läs mer om varje utbildnings särskilda behörighetskrav.

Preparandkurser

Preparandkurs är en kurs du kan gå hos oss på Nackademin om du saknar betyg och har tidigare kunskap i något av de särskilda antagningskraven. Kursen avslutas med ett prov och vid godkänt provresultat blir du behörig i ämnet. Avklarad kurs ger inte platsgaranti eller förtur till utbildningarna, utan den ger dig möjlighet att bli behörig på Nackademin.

Behörigheten gäller endast för Nackademins utbildningar. (Om du vill använda behörigheten på andra skolor behöver du kontakta den specifika skolan för att kontrollera att intyget är godkänt att användas). Nedan kan du läsa mer om varje specifik preparandkurs.

Dator- nätverksteknik

Det finns ingen preparandkurs för Dator- och nätverksteknik men du har möjlighet att göra ett behörighetsprov istället. Du hittar självstudiematerialet samt anmälningslänken längre ner under behörighetsprov.

Behörighetsprov

Behörighetsprov

Anmälan: Öppen
Anmälan stänger:
25 mars 2024
Du kan skriva t.o.m: 
2 april 2024

Saknar du betyg i något av antagningskraven men anser att du redan besitter kunskap i ämnet och direkt skulle klara ett prov? Då kan du skriva ett behörighetsprov. Klarar du provet blir du behörig i ämnet. Exempel: Du saknar betyg i programmering 1, men har tidigare kunskaper i programmering och tror dig kunna det som krävs för att klara ett prov. Då kan du skriva ett behörighetsprov.

OBS! Detta är endast ett prov och ska ej förväxlas med preparandkurs.


Behörighetsprov erbjuds i följande ämnen:

Anmäl dig här: Bygg och anläggning 1

Anmäl dig här: Dator- och nätverksteknik (självstudier med studiehänvisning)
Självstudiematerialet hittar du här

Anmäl dig här: Engelska 5

Anmäl dig här: Engelska 6

Anmäl dig här: Matematik 2/B (självstudier med studiehänvisning)
Självstudiematerialet hittar du här

Anmäl dig här: Matematik 3

Anmäl dig här: Programmering 1

Anmäl dig här: Svenska 2

Anmäl dig här: Ellära 1


Avgift
Provet kostar 400 kr. Vid genomförd betalning har du bekräftat din plats på provet. Efter godkänt prov får du ett intyg som styrker detta.

Efter anmälan
Inom 24 timmar efter anmälan får du ett aktiveringsmail med inloggningsuppgifter till Nackademins studentportal.

Om du inte har mottagit aktiveringsmailet inom 24 timmar ska du:
1. Kolla alltid först i skräpposten där det ofta hamnar
2. Hittar du inte mejlet i skräpposten? Gå in på denna länk:

http://password.nackademin.se och fyll i din e-postadress i rutan och klicka på ”fortsätt”. Du kommer då till en sida där du ska fylla i en 6-siffrig kod. Koden skickas till den privata e-postadress du registrerade vid anmälan.

3. Om steg 2 av någon anledning inte funkar, kontakta antagningen@nackademin.se.


Provet
Sker digitalt på distans. Du har 60 minuter på dig att genomföra provet med undantag för matematik 2/B och matematik 3 där du har 2 timmar på dig.

Om du får underkänt och vill skriva provet igen så måste du betala/anmäla dig på nytt och sedan maila till antagningen@nackademin.se och meddela att du vill skriva provet igen. Du kommer då att få ett lösenord från oss för att kunna genomföra provet på nytt.

Behöver du extra stöd under behörighetsprovet?

Det finns möjlighet för dig som t.ex. har läs- och skrivsvårigheter att få längre tid på dig att genomföra provet. För att ansöka om extra stöd, skicka ett intyg på att du behöver extra stöd till antagningen@nackademin.se.

Intyg
Vid godkänt provresultat får du ett intyg på att du klarat behörighetsprovet. Intyget kan användas för Nackademin utbildningar. Vid frågor om det gäller på andra skolor, vänligen kontakta respektive skola då det är upp till varje enskild skola om de accepterar intyget eller inte. Intyget levereras via mail.

Avanmälan
Eftersom du får tillgång till provet inom 24 timmar går det inte att göra en avanmälan.

Reell kompetens

Om du saknar betyg i ett ämne men har motsvarande kunskaper kan du söka in via reell kompetens. Det kan handla om kunskaper och erfarenheter som du förvärvat genom exempelvis:

 • Arbetslivserfarenhet
 • Studier
 • Kursverksamhet
 • Föreningsliv

Exempel 1: Du saknar betyg i Bygg och anläggning 1 men har arbetat inom bygg eller läst en liknande kurs, då kan du ansöka om reell kompetensbedömning.
Exempel 2: Du fick inte godkänt i Engelska 5 på gymnasiet, men har arbetat som au-pair i USA eller läst en universitetsutbildning på engelska, då kan du ansöka om reell kompetensbedömning.
Exempel 3: Du saknar betyg i Programmering 1 men har läst en programmeringskurs på universitet, då kan du ansöka om reell kompetensbedömning.

Om du vill söka via reell kompetens behöver du:
1. Fylla i blanketten ”Åberopar reell kompetens” när du skickar in din ansökan.
2. Skicka in dokumentation på dina erfarenheter, t.ex. arbetsintyg eller ett välskrivet CV.  Skicka gärna in båda delarna! Viktigt att dokumentationen är så välformulerad och tydlig som möjligt.

20%-regeln

I vissa fall kan undantags från den formella behörigheten göras, så att även du som inte uppfyller den grundläggande och/eller den särskilda behörigheten kan söka till Nackademin. Du kan bli behörig om vi bedömer att du kan tillgodogöra dig utbildningen och därefter utöva det yrke utbildningen förbereder för på grund av tidigare erfarenheter, som t.ex.

 • Tidigare studier
 • En hobby
 • Tidigare yrkeserfarenhet.

Endast ett fåtal (20 % av våra utbildningsplatser) kan bli antagna via 20%- regeln och därför är konkurrensen hård. Vi rekommenderar därför att man alltid i första hand försöker uppfylla den formella behörigheten för att öka sina chanser att bli antagen.

Det är framför allt viktigt att du har godkända betyg i svenska 1, engelska 5 och matematik 1 samt uppfyller den särskilda behörigheten. Om du saknar något av detta rekommenderar vi att du anmäler dig till en preparandkurs eller skriver ett behörighetsprov.

Om du saknar behörighet i matematik
Om du saknar betyg i matematik, både grundläggande- och särskild behörighet, är det väldigt svårt att bli behörig via 20%-regeln. Detta p.g.a. att matematiken är en så pass viktig kunskap att ha med sig för att kunna genomföra utbildningen. Vi rekommenderar dig att skriva behörighetsprovet eller går en preparandkurs för att bli behörig.

Om du vill söka via 20%-regeln behöver du:
1. Skicka in ett motivationsbrev där du tydligt redogör för varför du kommer att kunna genomföra utbildningen trots att du saknar ett eller flera behörighetskrav. Ladda upp motivationsbrevet i din ansökan och döp filen till ”Motivationsbrev”
2. Ladda även upp ditt CV i din ansökan och gärna arbetsintyg eller liknande.

Frågor? Kontakta antagningen

Telefontid: mån-fre kl.09.00-12.00

Tel: 08-466 60 00
Mejla gärna din fråga till oss på:
antagningen@nackademin.se

Viktiga datum

Ansökan för YH-utbildning: Öppen
Sista ansökningsdag: 2 maj 2024
Sista kompletteringsdag: 10 juni

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär