Behörighet

Behörighet

Här kan du läsa om vilka behörighetskrav som finns för att kunna bli antagen till en
utbildning samt vad du kan göra om du saknar behörighet.

Behörighet

 

Det finns två olika typer av behörighet du måste uppfylla för att ha möjlighet att bli antagen på en utbildning:

Grundläggande behörighet

Särskild behörighet

Preparandkurser

Preparandkurs är en kurs du kan gå hos oss på Nackademin om du saknar betyg och inte har någon tidigare kunskap i ämnet. Kursen avslutas med ett prov och vid godkänt provresultat blir du behörig i ämnet. Avklarad kurs ger inte platsgaranti eller förtur till utbildningarna, utan den ger dig möjlighet att bli behörig på Nackademin.

 

Behörigheten gäller endast för Nackademins utbildningar. (Om du vill använda behörigheten på andra skolor behöver du kontakta den specifika skolan för att kontrollera att intyget är godkänt att användas). Nedan kan du läsa mer om varje specifik preparandkurs.

 

 

Matematik 2/B
Läs mer om lärarledda distanskursen i Matematik 2/B

 

Ellära 1
Läs mer om distanskursen med 100% självstudier i Ellära 1

 

Programmering
Läs mer om distanskursen med 100% självstudier i Programmering 1/A

 

Bygg och anläggning 1
Läs mer om distanskursen med 100% självstudier i Bygg och anläggning 1

 

Dator- nätverksteknik
Det finns ingen preparandkurs för Dator- och nätverksteknik men du har möjlighet att göra ett behörighetsprov istället. Du hittar självstudiematerialet samt anmälningslänken längre ner under behörighetsprov.

Behörighetsprov

Anmälan: Öppen
Anmälan stänger: 5 juni 2024
Du kan skriva t.o.m: 11 juni 2024

 

Saknar du betyg i något av antagningskraven men anser att du redan besitter kunskap i ämnet och direkt skulle klara ett prov? Då kan du skriva ett behörighetsprov. Klarar du provet blir du behörig i ämnet. Exempel: Du saknar betyg i programmering 1, men har tidigare kunskaper i programmering och tror dig kunna det som krävs för att klara ett prov. Då kan du skriva ett behörighetsprov.

 

OBS! Detta är endast ett prov och ska ej förväxlas med preparandkurs.

 

Behörighetsprov erbjuds i följande ämnen:

Anmäl dig här: Bygg och anläggning 1

Anmäl dig här: Dator- och nätverksteknik (självstudier med studiehänvisning)
Självstudiematerialet hittar du här

Anmäl dig här: Engelska 5

Anmäl dig här: Engelska 6

Anmäl dig här: Matematik 2/B (självstudier med studiehänvisning). Anmälan är tillfälligt stängd men öppnar inom kort.
Självstudiematerialet hittar du här

Anmäl dig här: Matematik 3

Anmäl dig här: Programmering 1

Anmäl dig här: Svenska 2

Anmäl dig här: Ellära 1


Avgift

Provet kostar 400 kr. Vid genomförd betalning har du bekräftat din plats på provet. Efter godkänt prov får du ett intyg som styrker detta.

 

Efter anmälan
Inom 24 timmar efter anmälan får du ett aktiveringsmail med inloggningsuppgifter till Nackademins studentportal.

 

Om du inte har mottagit aktiveringsmailet inom 24 timmar ska du:

1. Kolla alltid först i skräpposten där det ofta hamnar
2. Hittar du inte mejlet i skräpposten? Gå in på denna länk: studentportal.nackademin.se: Logga in på webbplatsen och klicka på ”Glömt lösenordet?” och under ”Sök via e-postadress” fyller du i den e-postadress du registrerade vid anmälan och klickar på ”Sök”. Kolla sedan din mejl, både inkorgen och skräpposten.

3. Om steg 2 av någon anledning inte funkar, kontakta antagningen@nackademin.se.

 

Provet
Sker digitalt på distans. Du har 60 minuter på dig att genomföra provet med undantag för matematik 2/B och matematik 3 där du har 2 timmar på dig.

Om du får underkänt och vill skriva provet igen så måste du betala/anmäla dig på nytt och sedan maila till antagningen@nackademin.se och meddela att du vill skriva provet igen. Du kommer då att få ett lösenord från oss för att kunna genomföra provet på nytt.

 

Behöver du extra stöd under behörighetsprovet?
Det finns möjlighet för dig som t.ex. har läs- och skrivsvårigheter att få längre tid på dig att genomföra provet. För att ansöka om extra stöd, skicka ett intyg på att du behöver extra stöd till antagningen@nackademin.se.

 

Intyg
Vid godkänt provresultat får du ett intyg på att du klarat behörighetsprovet. Intyget kan användas för Nackademin utbildningar. Vid frågor om det gäller på andra skolor, vänligen kontakta respektive skola då det är upp till varje enskild skola om de accepterar intyget eller inte. Intyget levereras via mail.

 

Avanmälan
Eftersom du får tillgång till provet inom 24 timmar går det inte att göra en avanmälan.


Vad erbjuder ni för alternativ om jag saknar behörighet?

Reell kompetens

Om du saknar betyg i ett ämne men har motsvarande kunskaper kan du söka in via reell kompetens. Det kan handla om kunskaper och erfarenheter som du förvärvat genom exempelvis:

 

Arbetslivserfarenhet
Studier
Kursverksamhet
Föreningsliv

 

Exempel 1
Du saknar betyg i Bygg och anläggning 1 men har arbetat inom bygg eller läst en liknande kurs, då kan du ansöka om reell kompetensbedömning.

 

Exempel 2
Du fick inte godkänt i Engelska 5 på gymnasiet, men har arbetat som au-pair i USA eller läst en universitetsutbildning på engelska, då kan du ansöka om reell kompetensbedömning.

 

Exempel 3
Du saknar betyg i Programmering 1 men har läst en programmeringskurs på universitet, då kan du ansöka om reell kompetensbedömning.

 

 

20%-regeln

I vissa fall kan undantags från den formella behörigheten göras, så att även du som inte uppfyller den grundläggande och/eller den särskilda behörigheten kan söka till Nackademin. Du kan bli behörig om vi bedömer att du kan tillgodogöra dig utbildningen och därefter utöva det yrke utbildningen förbereder för på grund av tidigare erfarenheter, som t.ex.

 

Tidigare studier

En hobby

Tidigare yrkeserfarenhet

 

Endast ett fåtal (20 % av våra utbildningsplatser) kan bli antagna via 20%- regeln och därför är konkurrensen hård. Vi rekommenderar därför att man alltid i första hand försöker uppfylla den formella behörigheten för att öka sina chanser att bli antagen.

 

Det är framför allt viktigt att du har godkända betyg i svenska 1, engelska 5 och matematik 1 samt uppfyller den särskilda behörigheten. Om du saknar något av detta rekommenderar vi att du anmäler dig till en preparandkurs eller skriver ett behörighetsprov.

 

Om du saknar behörighet i matematik
Om du saknar betyg i matematik, både grundläggande- och särskild behörighet, är det väldigt svårt att bli behörig via 20%-regeln. Detta p.g.a. att matematiken är en så pass viktig kunskap att ha med sig för att kunna genomföra utbildningen. Vi rekommenderar dig att skriva behörighetsprovet eller går en preparandkurs för att bli behörig.

 

Om du vill söka via 20%-regeln behöver du:

1. Skicka in ett motivationsbrev där du tydligt redogör för varför du kommer att kunna genomföra utbildningen trots att du saknar ett eller flera behörighetskrav. Ladda upp motivationsbrevet i din ansökan och döp filen till ”Motivationsbrev”.

 

2. Ladda även upp ditt CV i din ansökan och gärna arbetsintyg eller liknande.