Vatten är en ovärderlig resurs, men trots Sveriges rikliga tillgångar är rent vatten inte en garanti. Med ökad nederbörd och klimatförändringar behöver hundratusentals enskilda avlopp utanför städerna åtgärdas snart. Som VA-projektör spelar du en nyckelroll i att dimensionera hållbara VA-system för att möta dessa utmaningar. Denna utbildning öppnar också dörrar till spännande möjligheter som VA-ingenjör.
Läs merVisa mindre
Programmet
Den här utbildningen ger dig djupgående kunskaper om alla tekniska, juridiska och administrativa aspekter av byggprocessen. Du kommer att lära dig att designa VA-tekniska lösningar genom att skapa modeller, ritningar och tekniska beskrivningar.
Efter avslutad utbildning kommer du att ha förmågan att självständigt genomföra VA-projekteringar med hänsyn till detaljplaner, kravspecifikationer och miljölagstiftning. Du kommer att behärska CAD-program för att producera ritningar och modeller och ha kunskap om material, utrustning, metoder och tekniker för att dimensionera vatten-, spillvatten- och dagvattensystem samt att ta fram upphandlingsunderlag.
Typiska arbetsuppgifter inkluderar dimensionering och detaljprojektering av VA-anläggningar, 3D-modellering av ritningar och skapande av nödvändiga dokument för projekt inom vatten och avlopp.
Kort om utbildningen
En fjärdedels LIA-praktik ( lärande i arbete )
Utbildare kommer direkt från branschen
Näringslivet är med och formar innehållet
9 av 10 får jobb efter examen
Läs merVisa mindre
LIA – praktik
En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.
Du har en stor fördel av att vara nära ett stort nätverk av anställande företag under hela din utbildning, där LIA-praktiken fungerar som en självklar rekryteringsbas.
När du är klar med dina studier kommer du att ha möjlighet att arbeta för konsult- eller entreprenörsföretag, vattenbolag eller kommuner, framför allt i större stadsområden. Möjligheter till anställning finns även i andra delar av landet. Med tanke på klimatförändringar och ökad nederbörd, som leder till översvämningar och förorenat grundvatten, är det ett akut behov att åtgärda flera hundratusen enskilda avlopp utanför tätorterna inom en snar framtid.
Karriärmöjligheter efter examen:
1 Abonnentingenjör, vatten och avlopp
VA-/dagvattenutredare
VA-handläggare
VA-ingenjör
VA-konsult
VA-projektör
Läs merVisa mindre
Studera på plats
Att läsa ett YH-program på plats i Solna innebär att du behöver lägga cirka 40 timmar i veckan på dina studier. Utbildningen är på heltid och du förväntas delta aktivt i projekt– och grupparbeten, föreläsningar och seminarier för att förbereda dina kunskaper för yrkesrollen
Läs merVisa mindre
Kursutbud
Affärsmannaskap
10 YH-poäng
Syftet är att de studerande ska förstå innebörden av Affärsmannaskap kopplat till det personliga agerandet och ansvaret att bidra till varje verksamhets resultat och lönsamhet på både kort och lång sikt.
Anläggningsmetoder
20 YH-poäng
Kursen skall ge dig kunskaper om hur samhällets infrastruktur planeras, projekteras och utförs. Du får kunskap om geotekniska begrepp och hur anläggnings- och VA-arbetet påverkas av olika jordarters egenskaper att grund- och ytvattenflöden.
Dimensionering och konstruktion av VA-system
20 YH-poäng
Kursen ger dig insikt och kunskaper om bakomliggande faktorer som styr val vid dimensionering, konstruktion och utformning av vatten- , spillvatten samt dagvattensystem.
Drift och underhåll av VA-system
20 YH-poäng
Den här kursen ger dig specialiserade kunskaper i underhållsplanering av VA-ledningsnät och förmåga att kunna upprätta underhållsplaner för vatten respektive avlopp. Målet är att du efter avslutad kurs har kunskaper om metoder för brunnsrenovering, rörinspektion, schaktfria tekniker för att renovera vatten och avloppsledningar samt de EU-direktiv som berör vattentjänstbranschen.
Engelskt fackspråk
5 YH-poäng
Du får kunskaper i vanligt förekommande engelska juridiska termer och uttryck som den studerande kommer att möta i sitt framtida yrkesliv som VA-projektör.
Examensarbete
20 YH-poäng
Under kursen utvecklar du förmåga att upprätta ritningar och teknisk beskrivning utifrån aktuella, planerade och pågående VA-projekt. efter kursen ska du utifrån tillhandahållna förutsättningar upprätta ett komplett förfrågningsunderlag som inkluderar hänsynstagande till miljöaspekter (MKB).
Kommunalt VA-ansvar och arbetsmiljö
15 YH-poäng
Kursens syfte är att ge de studerande grundläggande kunskap om hur den kommunala styrningen av VA-försörjningen genomförs. Kursen ska även ge de studerande en
grundläggande kunskap om vilka lagar och förordningar som styr kommunal verksamhet och om formerna för hur kommunerna får driva näringsverksamhet. Kursen berör även föreskrifter för arbetsmiljöstyrning vid projektering respektive vid utförande av entreprenader
LIA1 ( lärande i arbete )
40 YH-poäng
Syftet med LIA-period 1 är att du under handledning skall kunna utföra yrkesrollens arbetsuppgifter. LIA:n ska ge dig möjlighet att tillämpa dina kunskaper i praktiken med allt vad detta innebär i form av kunder, personal och arbetslivssituationer.
LIA2 ( lärande i arbete )
45 YH-poäng
Syfte med LIA-period 2 är att du självständigt ska kunna utföra yrkesrollens arbetsuppgifter. Detta för att du efter examen, utan inskolningsperiod, ska kunna börja arbeta inom någon av de befattningar som utbildningen leder till.
Planering och beredning av VA
15 YH-poäng
I denna kurs lär du dig att beräkna och upprätta en mängdbeskrivning i enlighet med AMA Anläggning och MER för ett mindre VA-projekt. Du lär dig att upprätta ett enklare förfrågningsunderlag innehållande kalkyl, tidplan, beskrivningstext, mängdförteckning och administrativa föreskrifter för ett VA-projekt
Upphandling och affärsprocess för VA-projekt
15 YH-poäng
Kursens syfte är att den studerande ska ha förmåga att mängdberäkna och upprätta en mängdbeskrivning i enlighet med AMA Anläggning och MER för ett m Indre VA-projekt samt förstå vilka handlingar som ingår i ett förfrågningsunderlag respektive i ett entreprenadavtal och förstå sambandet mellan dessa. Målet är att du ska ha kunskap om markförlagda vatten- och avloppsnät samt dess miljöpåverkan, dimensionering, självfall och trycksätt.
VA-projektering
20 YH-poäng
Kursen syftar till att ge kunskaper och färdigheter i de olika stegen i projekteringsfasen för VA för att du utifrån en fastställd detaljplan kan genomföra en VA-projektering. Kursen lär dig att hantera ritningar kopplade till VA och ger dig kunskaper i AMA (Allmän Material- och Arbetsbeskrivning)
VA-projektering CAD
35 YH-poäng
Den här kursen ger dig färdigheter i att producera modeller och ritningar inom olika VA-projekt och ta fram förslag-, system-, bygglovs- och byggbehandlingar som underlag för BIM-samordning samt använda dessa verktyg för presentationer och kalkylering.
VA-system och teknik
20 YH-poäng
Kursen lär dig att arbeta med uppbyggnad, hållbarhet och underhåll av VA-system för bostäder, småhus och industrier. Kursen behandlar flera olika typer av system för värme, kyla, el och data. Du kommer att bli väl förtrogen med de kommunala VA-systemen i nybyggda områden och i områden som förtätas och saknar kommunal VA. Kursen tar även upp AMA (allmänna material- och arbetsbeskrivningar), Trafikverkets tekniska föreskrifter och råd gällande dagvatten vid projektering av väg och järnväg.
Visa merVisa mindre
Utbildningsledare
Therese Junesäter Blomkvist
Kontakta mig
om du har specifika frågor om kursinnehållet.
Studera på Nackademin
Gör dig redo för din framtida karriär! På Nackademin går du en utbildning som din nya bransch efterfrågar och som näringslivet är med och formar. Dina utbildare kommer direkt från branschen och all undervisning är baserad på sådant vi vet kommer att vara till nytta för din framtida yrkesroll. Faktum är att utbildningen är så pricksäker att 9 av 10 får jobb efter examen. Idag erbjuder Nackademin över 60 pricksäkra utbildningar inom samhällsbyggnad, elteknik, energi, IT, spelutveckling, kommunikation, design och vård.
Läs merVisa mindre
Startdatum & plats
Augusti 2025*
Solna
**Observera att denna utbildning inte har garanterad programstart. Lämna gärna en intresseanmälan för att hålla dig uppdaterad. Besked ges i januari 2025.
Omfattning
1,5 år
Heltid
300 YH-poäng
Ansökningsperiod
29 januari – 5 maj 2025
Sista kompletteringsdag: 9 juni
Antagningskrav
Grundläggande behörighet, Svenska B/2 och Matematik B/2
Läs mer
Antagningskrav
Det finns två olika typer av behörighet du måste uppfylla för att ha möjlighet att bli antagen på en utbildning: Grundläggande behörighet och särskild behörighet.
Grundläggande behörighet:
Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning med minst 2250 poäng samt godkända betyg i Engelska 5, Matematik 1 och Svenska 1.
Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen
Särskilda förkunskaper krävs i följande kurser:
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
Svenska B/2
Matematik 2/B ( Du behöver ha godkända betyg i antingen matematik 2a, 2b eller 2c. Motsvarar även matematik B )
Alla våra utbildningar bedrivs på svenska. För att du ska kunna genomföra utbildningen krävs det väldigt goda kunskaper i det svenska språket både skriftligt och muntligt.
CSN & Finansiering
Utbildningen är kostnadsfri och kvalificerar för CSN-studiemedel. Observera att kostnader för kurslitteratur tillkommer.
Läs mer
CSN & Finansiering
Du kan ansöka om studiemedel när du har fått plats på en utbildning, men du kommer inte att få någon utbetalning förrän du lämnat studieförsäkran samt att vi har rapporterat att du påbörjat dina studier. CSN-rapporteringen görs första dagen på studieperioden. Du kan enbart ansöka om CSN för första studieperioden till att börja med.
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om din framtida yrkesroll och studier på Nackademin
Får jag jobb efter min examen från Nackademin?
Din utbildning på Nackademin är så pricksäker att över 90% av studenterna får jobb efter examen.
Praktik är en viktig komponent i våra yh-program där du spenderar en fjärdedel av sin studietid ute på ett företag. Detta har varit en vinnande kombination för både studenter och arbetsgivare – studenter får med stor säkerhet jobb och företagen har möjlighet att anställa medarbetare med rätt och aktuell kompetens direkt från näringslivet.
Hur mycket tid behöver jag lägga på mina studier?
Alla våra YH-program på distans är på heltid 100% och du behöver lägga cirka 40 timmar i veckan på dina studier. Projektarbeten, diskussioner, seminarier och föreläsningar sker i realtid som du behöver delta aktivt i. Du kommer ha schemalagd undervisning med flera utbildare som kommer direkt från branschen. Projektarbeten sker i din basgrupp under vanlig arbetstid, dvs måndag-fredag någon gång mellan 8.00-17.00.
Vad erbjuder ni för alternativ om jag saknar behörighet?
Din gymnasietid ska inte behöva definiera resten av ditt liv. Om du saknar behörighet finns det andra möjligheter att bli antagen på: behörighetsprov, preparandkurs, 20%-regeln eller reell kompetens.
En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.