SAMHäLLSBYGGNAD

Michelle karriärväxlar från sjuksköterska till VA-projektör

Publicerat
14 mars 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

VA-projektör- ett meningsfullt yrke

Michelle är 27 år gammal och kommer från Västerås. Hon är legitimerad sjuksköterska och har jobbat största delen av sin karriär på akutmottagning. Michelle var redo för en förändring i karriären, lyfte blicken och kände efter att ha läst på endel om VA och pratat med personer i branschen att jobbet skulle passa henne bra
 

Vatten är vår mest värdefulla resurs och trots att vi i Sverige har tillgång till mycket vatten så är inte rent vatten en självklarhet. När befolkningen ökar och klimatförändringar påverkar uppstår ett antal vattenrelaterade utmaningar. Hon säger att yrkesrollen lockar eftersom att det är ett meningsfullt jobb.

– I början på 2022 väcktes ett intresse när jag började läsa på om de vattenutmaningar vi står inför idag. Jag insåg att VA-projektör är ett viktigt och meningsfullt jobb, dricksvatten är livsviktigt och jag är van att bara öppna kranen och få drickbart vatten, nu ville jag förstå hur detta kom sig och lite mer bakgrund.

 

Fördelar med utbildningen och Yrkeshögskola


En stor fördel med utbildningen är att du blir klar på bara 1,5 år och i Michelles fall, att det är med ett pendlingsavstånd från Västerås. Praktik är hela grejen och det ser hon som väldigt positivt.

 

–  Utbildningen innehåller mycket praktik ( lärande i arbete ) vilket jag tycker är extremt bra, det är på arbetsplatsen den teoretiska kunskapen kan omsättas till praktisk kunskap.

 

Michelle kommer att göra sin LIA på WSP. Hon ser fram emot att få en inblick i vad hennes framtida arbete kommer innebära och samtidigt få använda det hon lärt sig i utbildningen till faktiskt arbete.

 

Det roligaste med utbildningen och yrkesrollen


Det råder ingen tvekan om att Michelle trivs med utbildningen och sitt nya karriärsteg. Hon berättar för oss att det som lockar med yrket är att du får skapa och tänka problemlösande, och tillägger att CAD är väldigt spännande.

 

– Det roligaste med utbildningen har varit att lära sig CAD, på så sätt att få skapa och hitta olika lösningar för att dra ledningar som ska fungera för samhället. Sen ser jag också fram emot min praktik väldigt mycket.

 

Mycket jobb för blivande VA-projektörer


Framtiden har mycket att erbjuda och det finns många jobbmöjligheter för Michelle. Hon har inte helt bestämt sig vad hon vill jobba med efter examen, just nu lockar konsultbranschen, då hon tänker att det är där hon kommer få projektera mest. Till dig som funderar på att söka till VA-projektör vill Michelle säga att du gör ett smart val.

 

– Du kommer inte att ångra dig. Det är en växande bransch och det finns många valmöjligheter när man är färdig!

 

Vi önskar Michelle stort lycka till i framtiden!

5 snabba med Michelle

  1. 1. Vad drömde du om att bli när du var liten? FBI-agent
    2. Vad gör du helst en ledig söndag? Hänger med familjen eller degar i soffan
    3. Sol eller snö? Sol
    4. Vad åt du till frukost imorse? Overnight oats med banan och hallon.
    5. I lurarna på morgonen? Svensk hiphop/ pop
Fler artiklar
Bakom kulisserna hos en Animation Director
Intervjuer
Bakom kulisserna hos en Animation Director
Läs mer
Från elektriker till Javautvecklare
Intervjuer
Från elektriker till Javautvecklare
Läs mer
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Intervjuer
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Läs mer