SAMHäLLSBYGGNAD

Mitt stora intresse för vatten- och miljöfrågor sökte mig till VA-projektör på Nackademin

Publicerat
14 mars 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

Ett naturligt steg att karriärväxla på Nackademin

Batbayar är uppvuxen i Mongoliet och flyttade till Sverige 2009, och det var då intresset för miljöteknik växte fram. Innan han började studera på Nackademin arbetade han i restaurangbranschen som bland annat distributionsplanerare och restaurangansvarig
 

Batbayar sökte sig till VA-projektör på grund av hans stora intresse och engagemang inom vatten- och miljöfrågor, han tycker det är viktigt att vara med och skapa ett hållbart VA-system för idag och framtiden. Utbildningen VA-projektör har en stark koppling till hans tidigare studier inom miljöteknik på Högskolan i Gävle, så det var ett naturligt nästa steg att kompetensväxla ytterligare genom Nackademin och därmed komma ut på arbetsmarknaden fort.

 

Det bästa med VA

 

Det var mycket som imponerade på Batbayar när han kom till Sverige, framför allt inom miljöteknik eftersom att han alltid varit intresserad av området. Bara en sån sak som att vi kan dricka vatten direkt från kranen fångade Batbayar uppmärksamhet, något som många kanske tar för givet berättar han. Han berättar för oss att han tilltalas av bredden i yrket, som VA-projektör är ingen dag den andra lik och vill du lära dig nya saker är VA ett perfekt område.

 

Det bästa med yrket är att VA är ett brett område och det finns alltid nya saker att lära sig, det var därför yrket och branschen lockade mig

 

LIA-praktik och att lära känna branschen tidigt

 

En fjärdedel av Nackademins utbildning VA-projektör är förlagd på en arbetsplats där du ges möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktisk arbetslivserfarenhet.

 

–  Jag måste säga att LIA-perioden har varit det bästa med utbildningen för då fick jag använda mina nya kunskaper i verkligheten och prova på yrket på riktigt

 

Batbayar har gjort båda sina praktikperioder på på Markera Stockholm AB som är ett konsultbolag som arbetar inom VA, geoteknik och landskapsarkitektur. Där har han fått vara med att dimensionera ledningar, pumpar och vattenmagasin för nya bostadsområden och beräknande av dagvattenflöden.

 

Framtida drömjobb och tips till dig som funderar på att söka

 

När befolkningen ökar och klimatförändringar påverkar uppstår ett antal vattenrelaterade utmaningar. VA-projektörer är en viktig yrkesgrupp för att möta dessa utmaningar, då de har kompetenser för att dimensionera och projektera hållbara VA-system. Batbayar drömmer om att få vara delaktig i något som hjälper samhället på en större skala. Är du kanske i samma tankar som honom?

 

Batbayars tips till dig som funderar på att söka VA-projektör:

 

  1. Dra nytta av skolans alla resurser som till exempel de digitala resurserna, men framförallt de kunniga utbildarna.
  2. Knyt kontakter! Under studietiden kommer du att ha tillfällen att träffa människor inom branschen och därmed utvidga ditt sociala nätverk.
  3. Samarbeta med dina klasskamrater, utnyttja utbildarnas besökstider och slutligen, ställ massa frågor!

5 snabba med Batbayar

  1. Nämn en sak du inte visste om yrket du studerar till? Att man använder programmet CIVIL 3d för att projektera VA-system
  2. Vad åt du till frukost i morse? Havregryn med mjölk
  3. Vad drömde du om att bli när du var liten? Pilot
  4. Vad är ditt bästa party-trick? Jag kan inte komma på något häftigt partytrick
  5. Det här gör jag på en ledig dag? När jag är ledig älskar jag att vara med familjen, spela fotboll och träna
Fler artiklar
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Intervjuer
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Läs mer
Intervju med Alice Olsson –  en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024
Intervjuer
Intervju med Alice Olsson –  en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024
Läs mer
Webbdesign
Intervjuer
Webbdesign
Läs mer