AI är en av de mest eftertraktade kompetenserna på marknaden och kommer att bli ännu mer värdefull i framtiden. Med Python, det ledande programmeringsspråket inom AI, öppnar sig dörrar till en mängd spännande branscher. Oavsett om du är intresserad av att förbättra diagnostik i sjukvården, optimera underhållsprocesser i industrin eller revolutionera jordbruksproduktion, ger Python-kompetens dig verktygen att göra verklig skillnad. Under utbildningen lär du dig att använda AI och generativ AI för att skapa innovativa mjukvaror och integrera maskininlärning i praktiska applikationer, vilket förbereder dig för en framgångsrik karriär i en växande sektor.
Läs merVisa mindre
Programmet
Utbildningen till Pythonutvecklare inom AI ger dig både breda och specialiserade kunskaper som behövs för att bli en framstående utvecklare inom artificiell intelligens. Du lär dig att behärska hela utvecklingsprocessen, från planering till implementering, med fokus på maskininlärning, Deep Learning och neurala nätverk. Utbildningen ger dig de praktiska färdigheter och tekniska verktyg som krävs för att skapa effektiva AI-lösningar med Python, det ledande programmeringsspråket för AI-utveckling.
Genom utbildningen får du lära dig att välja rätt arbets- och projektmetoder för att utveckla optimerad kod som uppfyller moderna standarder. Du kommer att kunna förstå och förklara varje skede av utvecklingsprocessen och arbeta självständigt i olika utvecklingsmiljöer. Utbildningen täcker specifika teknologier och verktyg som är centrala för AI-programmering, och du får insikter i hur AI och ML kan integreras i befintliga produkter och mjukvarulösningar – en kompetens som arbetsgivare efterfrågar alltmer.
Python är ett av de mest använda och eftertraktade språken för AI-utveckling, mycket tack vare dess plattformsoberoende och omfattande ramverk som underlättar utvecklingsprocessen. Tillväxten inom AI-sektorn har lett till en kraftigt ökande efterfrågan på Pythonutvecklare med kompetens inom AI och ML. Med denna utbildning får du en stark grund för att arbeta som Pythonutvecklare inom AI, där goda kunskaper i engelska är avgörande för att förstå och utveckla avancerade AI-lösningar.
Efter avslutad utbildning är du redo att ta dig an utmaningar som Pythonutvecklare inom AI, där du kan bidra med att utveckla framtidens intelligenta teknologier och möta den höga efterfrågan på marknaden.
Kort om programmet
En fjärdedels LIA-praktik ( lärande i arbete )
Utbildare kommer direkt från branschen
Näringslivet är med och formar innehållet
9 av 10 får jobb efter examen
Läs merVisa mindre
LIA-praktik
En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.
Efter examen som Pythonutvecklare inom AI har du många karriärmöjligheter! Efterfrågan på AI- och Python-kompetens växer snabbt, drivet av digitalisering, automatisering och tekniska genombrott som ChatGPT. Detta gör att utvecklare med specialisering inom AI och Python är mycket eftertraktade på arbetsmarknaden.
Karriärvägar efter examen
AI-utvecklare
Applikationsutvecklare inom AI
Backend-utvecklare
Machine Learning Operations Engineer
Pythonutvecklare inom AI
Systemutvecklare inom Python
Läs merVisa mindre
Studera på plats
Att läsa ett YH-program på plats i Solna innebär att du behöver lägga cirka 40 timmar i veckan på dina studier. Utbildningen är på heltid och du förväntas delta aktivt i projekt– och grupparbeten, föreläsningar och seminarier för att förbereda dina kunskaper för yrkesrollen
Läs merVisa mindre
Kursutbud
Affärsmannaskap
YH-poäng: 10
Syftet med kursen är att du ska förstå innebörden av Affärsmannaskap kopplat till det personliga agerandet och ansvaret att bidra till varje verksamhetsresultat och lönsamhet på både kort och långsikt.
Målet är att du ska förstå hur det personliga agerandet och den egna kommunikationen påverkar kundens uppfattning och relation till företaget samt kopplingen till företagets slutliga resultat och lönsamhet.
Databasteknik
YH-poäng: 25
Syftet med kursen är att du ska lära dig använda korrekta och effektiva databaslösningar. Vidare ska du lära dig använda, modellera och konstruera relationsdatabaser.
Målet med kursen är att du, efter avslutad kurs, ska ha kunskap om olika arbetssätt kring användandet av olika databaser.
DevOps
YH-poäng: 20
Syftet med kursen är att du ska få en förståelse för linux och cloudtjänster.
Kursens mål är att du ska få en förståelse för servermiljöer, såsom linux, för att lära sig produktionssättning av applikationer.
Examensarbete
YH-poäng: 30
Syftet med examensarbetet är att du ska sammankoppla, fördjupa och utveckla sina kunskaper och färdigheter inom området pythonutveckling riktad mot AI på en nivå som motsvarar branschstandard. Det gör du genom att genomföra ett praktiskt projekt, med fördel i samarbete med ett företag, exempelvis skapa en AI-lösning från problem- eller kravspecifikation till en färdig applikation eller tjänst i Python eller annan för utbildningen relevant teknik.
Målet är att du självständigt ska kunna planera, genomföra, dokumentera och presenterna projektet. Resultatet av ditt examensarbete ska redovisas i både en rapport och projektdokumentation. Examensarbetets slutprodukt kommer att vara skrivet på engelska.
LIA 1
YH-poäng: 50
Syftet med LIA 1 är att du genom praktiskt arbete hos ett företag ska få kännedom om och aktivt arbeta med för yrkesrollen relevanta arbetsuppgifter och metoder.
Målet är att du ska omsätta och utveckla sina kunskaper i programmering i en skarp arbetsmiljö samt skapa AI-lösningar eller applikationer utifrån kravställning. Kursen ska även ge dig en god förståelse för de arbetsmetoder och rutiner som används inom branschen. LIA kan genomföras både på nationella och internationella företag där både svenska och engelska är koncernspråket.
LIA 2
YH-poäng: 70
Syftet med kursen är att du, genom praktiskt arbete hos ett företag ska få kvalificerade kunskaper och arbetsmetoder för att kunna nå en yrkesmässig nivå att arbeta självständigt som en Pythonutvecklare riktad mot AI.
Målet är att du med stor självständighet och enligt ett företags rutiner kunna utveckla komplexa applikationer och lösningar i en skarp arbetsmiljö och arbeta aktivt med avancerade uppgifter som tillhör yrkesrollen. Målet med kursen är även att den studerande ska bli anställningsbar som Pythonutvecklare inom AI.
Maskininlärning och Deep Learning
YH-poäng: 50
Syftet med kursen är att du ska få en gedigen introduktion till Maskininlärning och Deep Learning, samt vidareutveckla dina färdigheter från kursen i Maskininlärning – teori och praktik. Syftet är även att du ska lära sig att tolka och preparera data utifrån färdiga modeller.
Målet med kursen är att du ska kunna formulera, strukturera och lösa praktiska problem som kan vara underlag för vidare bearbetning av Data Scientists.
Maskininlärning, teori och praktisk tillämpning
YH-poäng: 45
Syftet med kursen är att du på en grundläggande nivå skall förstå maskininlärning konceptuellt, teoretiskt och till viss del praktiskt samt vilka fundament som utgör de vitala delarna.
Målet är att du ska kunna redogöra för de matematiska och statistiska fundament som ligger till grund för maskininlärning.
Pythonprogrammering
YH-poäng: 45
Syftet med kursen är att ge dig en introduktion till Python som programmeringsspråk och hur det används i relation till AI och ML.
Målet med kursen är att du, efter avslutad kurs, kan de grundläggande fundamenten för Python som programmeringsspråk, exempelvis dess bibliotek och versionshanteringssystem, och språkets fördelar inom AI och ML.
Webbramverk i Python
YH-poäng: 55
Syftet med kursen är att du ska få en djupare förståelse i vad det innebär att vara med i ett projekt, och visa en förståelse för begreppen och tillvägagångssätten för att genomföra detta. Du ska även få kunskaper om webbramverk kopplade till Python, såsom Django och Flask. Du ska lära dig agila arbetsmetoder i en projektmiljö.
Målet är att du ska kunna använda sig av sina kunskaper inom webramverk för att själv kunna utveckla en applikation. Du ska även förstå hur man implementerar lämpliga säkerhetslösningar och hur man bäst strukturerar en applikation.
Visa merVisa mindre
Utbildningsledare
Camilla Al Aokite
Kontakta mig
om du har specifika frågor om kursinnehållet.
Studera på Nackademin
Gör dig redo för din framtida karriär! På Nackademin går du en utbildning som din nya bransch efterfrågar och som näringslivet är med och formar. Dina utbildare kommer direkt från branschen och all undervisning är baserad på sådant vi vet kommer att vara till nytta för din framtida yrkesroll. Faktum är att utbildningen är så pricksäker att 9 av 10 får jobb efter examen. Idag erbjuder Nackademin över 60 pricksäkra utbildningar inom samhällsbyggnad, elteknik, energi, IT, spelutveckling, kommunikation, design och vård.
Läs merVisa mindre
Startdatum & plats
Augusti 2025*
Stockholm, Solna
**Observera att denna utbildning inte har garanterad programstart. Lämna gärna en intresseanmälan för att hålla dig uppdaterad. Besked ges i januari 2025.
Omfattning
2 år
Heltid
YH-poäng: 400
Ansökningsperiod
29 januari – 5 maj 2025
Sista kompletteringsdag: 9 juni
Antagningskrav
Grundläggande behörighet, engelska 6, matematik C/3 och programmering 1.
Läs mer
Antagningskrav
Det finns två olika typer av behörighet du måste uppfylla för att ha möjlighet att bli antagen på en utbildning: Grundläggande behörighet och särskild behörighet.
Grundläggande behörighet:
Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning med minst 2250 poäng samt godkända betyg i Engelska 5, Matematik 1 och Svenska 1.
Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Läs mer under Reell kompetens.Alla våra utbildningar bedrivs på svenska. För att du ska kunna genomföra utbildningen krävs det väldigt goda kunskaper i det svenska språket både skriftligt och muntligt.Här kan du läsa mer om grundläggande behörighet.
Särskilda förkunskaper krävs i följande kurser:
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
Engelska 6
Matematik C/3 (det spelar ingen roll om du har 3b eller 3c)
Utbildningen är kostnadsfri och kvalificerar för CSN-studiemedel. Observera att kostnader för kurslitteratur tillkommer.
Läs mer
CSN & Finansiering
Du kan ansöka om studiemedel när du har fått plats på en utbildning, men du kommer inte att få någon utbetalning förrän du lämnat studieförsäkran samt att vi har rapporterat att du påbörjat dina studier. CSN-rapporteringen görs första dagen på studieperioden. Du kan enbart ansöka om CSN för första studieperioden till att börja med.
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om din framtida yrkesroll och studier på Nackademin
Får jag jobb efter min examen från Nackademin?
Din utbildning på Nackademin är så pricksäker att över 90% av studenterna får jobb efter examen.
Praktik är en viktig komponent i våra yh-program där du spenderar en fjärdedel av sin studietid ute på ett företag. Detta har varit en vinnande kombination för både studenter och arbetsgivare – studenter får med stor säkerhet jobb och företagen har möjlighet att anställa medarbetare med rätt och aktuell kompetens direkt från näringslivet.
Hur mycket tid behöver jag lägga på mina studier?
Alla våra YH-program på distans är på heltid 100% och du behöver lägga cirka 40 timmar i veckan på dina studier. Projektarbeten, diskussioner, seminarier och föreläsningar sker i realtid som du behöver delta aktivt i. Du kommer ha schemalagd undervisning med flera utbildare som kommer direkt från branschen. Projektarbeten sker i din basgrupp under vanlig arbetstid, dvs måndag-fredag någon gång mellan 8.00-17.00.
Vad erbjuder ni för alternativ om jag saknar behörighet?
Din gymnasietid ska inte behöva definiera resten av ditt liv. Om du saknar behörighet finns det andra möjligheter att bli antagen på: behörighetsprov, preparandkurs, 20%-regeln eller reell kompetens.
En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.