IT

Tobias Fors utbildar inom framtidsyrket pythonutvecklare inom AI

Publicerat
18 mars 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

En framtidssäker utbildning

Möt Tobias Fors som sitter med i ledningsgruppen för Pythonutvecklare inom AI på Nackademin. Han delar med sig om sin passion för programmering och vilja i att driva Sveriges framtid inom AI och maskininlärning. Enligt Tobias är detta en framtidssäker utbildning eftersom praktiska färdigheter och problemlösning värderas högt i branschen.
 

Hej Tobias! Kul att träffa dig. Vill du börja med att berätta lite om dig själv?


Absolut! Jag heter Tobias Fors, är 30 år gammal och uppvuxen i Örebro. För närvarande bor jag i Västerås men arbetar främst i Stockholm, där mitt bolag Utvecklarakademin är mest aktivt. Mitt datorintresse startade redan i unga år när vår första PC, med den klassiska telefonanslutningen till internet på 90-talet, flyttade in i huset. Programmeringsintresset väcktes av min äldre bror som skapade hemsidor. Idag brinner jag för programmering, AI och tv-spel, men framför allt för att undervisa inom IT, vilket är kärnan i Utvecklarakademin, bolaget jag grundade för tre år sedan.

 

Innan du startade Utvecklarakademin, vad gjorde du då?


Trots min uppväxt inom IT och programmering var vägen till att bli utvecklare inte spikrak. På den tiden var det inte lika självklart att man skulle jobba med kod bara för att man var intresserad av datorer. Från början sökte jag till lärarprogrammet mot ämnena engelska och idrott, men tackade nej av den barnsliga anledningen att mitt gymnasiebetyg i idrott inte blev MVG – jag är oerhört tacksam till idrottsläraren för detta, eftersom jag definitivt inte borde blivit idrottslärare – även om längtan att utbilda hela tiden fanns kvar. Jag valde istället civilekonomutbildningen och efter en ögonöppnande praktik på investeringskansliet i Tokyo insåg jag min passion för programmering och bytte snabbt inriktning till datavetenskap. Jag har därefter arbetat som utvecklare på olika företag i Stockholm, från finansfonder till rekryteringsbolag och fastighetssystem.

 

Jag är tacksam över att mina val tillslut ledde mig till Python och dess ekosystem, inklusive AI och maskininlärning och webbutveckling som är mitt specialistområde.

 

Python är det huvudsakliga språket som driver utvecklingen bakom dagens AI-revolution.

 

Vi tackar idrottsläraren för ditt inte så höga idrottsbetyg helt enkelt. Varför började du intressera dig för pythonutveckling?


Python är det huvudsakliga språket som driver utvecklingen bakom dagens AI-revolution. Det som lockade mig var språkets simplicitet och hur det löste komplexa problem på ett elegant sätt. Efter att ha återvänt till Python runt 2015 märkte jag att språket växte snabbt i popularitet och blev det primära språket för data science och AI – delvis för att Python blev den de facto standarden för att jobba inom data science (tillsammans med R), men också för att Python visade sig var extremt bra för webbutveckling.

Idag är Python kanske världens största programmeringsspråk tillsammans med Javascript, och är det primära språk som används inom AI och maskininlärning. Med Python kan du nästan göra vad som helst, allt från maskiner och hemsidor, till maskininlärning och dataanalys.


Låter som ett tryggt val! Vad arbetar du med idag?


Idag driver jag Utvecklarakademin, ett konsultbolag som inriktar sig primärt mot utbildning, men även intern produktutveckling. Vi har specialiserade konsulter och arbetar med skolor för att leverera högkvalitativa utbildningar. Kort och gott – jag pendlar mellan produktutveckling, undervisning och kontakt med kunder – och jag älskar det!

 

Det bästa med yrket är känslan av att vara en del av nästa steg i människans evolution framåt.

 

Vad är det bästa med ditt yrke?


Det bästa med mitt jobb är känslan av att vara en del av nästa steg i människans evolution framåt. Att både utveckla produkter inom AI, men också att undervisa inom området, är oerhört spännande. Att sedan få följa studenter och se hur de under 2 år utvecklas i en oerhört snabb takt är extremt givande – på bara några år så är studenterna specialister på sina egna områden, och går därmed “om” oss kunskapsmässigt i vissa områden. Då blir jag oerhört stolt, jag har ju trots allt varit delaktig i denna process.

 

Du sitter med i ledningsgruppen för Pythonutvecklare inom AI på Nackademin, varför gör du det?

 

Jag vill vara med och driva Sveriges utveckling inom AI och maskininlärning, det känns väldigt kritiskt för Sverige som land kommande år. Eftersom jag också utbildar en del så är det naturligt att jag är med och påverkar och kvalitetssäkrar innehållet.

 

Yrkeshögskolan går rakt på sak

 

Vilka fördelar ser du med att läsa en YH-utbildning?


Yrkeshögskolan går rakt på sak – Du lär dig det mest centrala och får möjlighet att praktisera snabbt. Tempot är högt, vilket är viktigt eftersom branschen utvecklas snabbt. Jag har själv läst på universitet och det är kanske en av de största besluten jag ångrar, jag insåg alldeles för sent att jag är en praktisk person som motiveras av att producera riktiga produkter, istället för att prata om det.

 

Och fördelar med att ta emot LIA-studenter?


LIA-studenter kan bidra med interna projekt som vi kanske annars inte hade haft möjlighet att skapa. Det kan handla om prototyper, eller rent av total driftsättning av ett verktyg som hjälper våra konsulter. Studenterna får praktisk erfarenhet, och företagen behöver bara investera sin tid – win win!

 

Hur ser du på framtiden, hur kommer branschen utvecklas?


Arbetsmarknaden för utvecklare med kunskap om kodning och senaste inom maskininlärning kommer att vara högt efterfrågade. Vi behöver problemlösare som förstår hur AI kan integreras i riktiga produkter. Och om vi av någon anledning i slutändan lite dystopiskt skulle ha AI som kontrollerade världen – så kommer nog aldrig de som driftar AI-modellerna att vara utan jobb.

 

En otroligt framtidssäker utbildning

 

Avslutningsvis, vad vill du säga till de studenter som överväger att söka till en utbildning inom pythonutveckling inom AI på Nackademin?


Detta är en otroligt framtidssäker utbildning – men du måste hänge dig till utbildningen och gå all in. Att bli utvecklare är en resa som kräver tålamod och mycket tid, i vår bransch värderar vi praktiska färdigheter och problemlösning otroligt högt. Att dessutom bli en utvecklare som ska förstå sig på maskininlärning ställer ännu högre krav. Förbered dig genom att läsa på om ämnet (tex. en grundkurs i Python) innan programmet startar, då kommer du att få dubbelt så mycket ut av utbildningen. För när det väl börjar, då går det fort framåt!

 

Tack Tobias för att du delade med dig av dina goda råd och din resa till drömjobbet. Du inspirerar oss!

5 snabba med Tobias

  1. Vad drömde du om att bli när du var liten? Lärare – idag kallar jag mig själv för utvecklare, men jag älskar att lära ut!
    Vad gör du helst en ledig söndag? Kodar på något sidoprojekt och hoppas på att min hustru inte bokat in oss på annat.
    I lurarna på morgonen? Kent
    Bästa lunchlådan? Eftersom jag spenderat en del tid i Japan måste jag säga att en klassisk “Obento” med diverse ris, fisk, ägg och övrigt är svårslaget.
    Om AI fick beskriva dig med 2 ord, vilka skulle det vara? Social nörd
Fler artiklar
YH-kursen Välfärdsteknik inom vård och omsorg – perfekt för dig som vill ta din karriär till nästa steg!
Intervjuer
YH-kursen Välfärdsteknik inom vård och omsorg – perfekt för dig som vill ta din karriär till nästa steg!
Läs mer
Från hälsocoach till QA-specialist på Bontouch
Intervjuer
Från hälsocoach till QA-specialist på Bontouch
Läs mer
Bakom kulisserna hos en Animation Director
Intervjuer
Bakom kulisserna hos en Animation Director
Läs mer