Vill du jobba med ett av världens mest använda programmeringsspråk? Java är ett plattformsoberoende, objektorienterat programmeringsspråk. Du hittar det i allt från spel och appar i mobiltelefoner till stora säkerhetskritiska banksystem. Det används på många olika sorters företag då det passar för många typer av mjukvarusystem. Du hittar det i serverbaserade backend-system, webblösningar, olika inbyggda system t ex i flygplan och bilar samt mobila applikationer.
Läs merVisa mindre
Programmet
Utbildningen Javautvecklare på distans ger dig verktygen för att arbeta med både Java Standard Edition och Java Enterprise Edition. Du kommer att lära dig att programmera applikationer för både desktop och webb. Du får även kunskaper i allt från databashantering till övergripande kodstruktur och JavaScript.
Du får kunskaper för att förstå verksamhetsbehov och kompetensen att bygga eller modifiera lösningar utifrån kravspecifikationer. Dessutom lär du dig att utveckla applikationer som löser specifika problem och uppfyller krav på funktionalitet och säkerhet.
Utbildningen ger också insikt i de arbetsprocesser och kvalitetskriterier som krävs för att skapa effektiva lösningar, och du får färdigheter att lösa komplexa problem inom ditt arbetsområde. Med denna grund står du väl rustad för framtidens utmaningar inom IT-sektorn. För att spegla arbetslivets förutsättningar bedrivs delar av utbildningen på engelska.
Kort om programmet:
En fjärdedels LIA-praktik ( lärande i arbete )
Utbildare kommer direkt från branschen
Näringslivet är med och formar innehållet
9 av 10 får jobb efter examen
Läs merVisa mindre
Studera på distans
Alla våra distansutbildningar erbjuder dig som student en strukturerad utbildningsform där undervisningen sker i ett digitalt klassrum. Våra yh-program på distans är heltidsstudier som erbjuder en inlärningsmiljö med 2-3 stycken föreläsningar i veckan ledd av branschexperter och övrig tid är självstudier. Här förväntas du närvara i schemalagda livelektioner och bidra aktivt i gruppdiskussioner och workshops.
Läs merVisa mindre
LIA-praktik
En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.
Fler och fler företag väljer att arbeta med plattformar baserat på fri mjukvara och i dagsläget är Java den mest välkända av dessa. Dessutom har Java varit ett av de största programmeringsspråken under många år vilket gör att det finns en stor mängd befintlig kod som behöver förvaltas och utvecklas. Efterfrågan av kunniga Java-programmerare har en fortsatt ökning under de kommande åren.
Karriärvägar efter examen
Applikationsutvecklare
Backendutvecklare Java
Fullstackutvecklare
Javautvecklare
Systemutvecklare
Läs merVisa mindre
Kursutbud
Affärsmannaskap
YH-poäng: 10
Syftet är att den studerande ska förstå innebörden av Affärsmannaskap kopplat till det personliga agerandet och
ansvaret att bidra till varje verksamhetsresultat och lönsamhet på både kort och lång sikt
Databasteknik och Java
YH-poäng: 25
Syfte med kursen är att ge den studerande både teoretiska och praktiska kunskaper för att kunna designa och sätta upp databaser, samt kunna administrera och använda sig av dessa databaser, både genom administrationsverktyg och via Javakod. Den studerande ska få en grundläggande förståelse för vilken problematik som finns kring prestandaoptimering, stabilitet och säkerhet när det gäller databaser.
Designmönster, analys och design
YH-poäng: 15
Syftet med kursen är att ge de studerande förståelse för vad objektorienterad analys och design innebär samt att de praktiskt ska kunna tillämna designmönster i ett fiktivt utvecklingsprojekt.
DevOps
YH-poäng: 20
Syftet är att de studerande ska komma in i och förstå verkliga projektuppsättningar med miljöer och konfiguration för automation och kvalitetssäkring.
Examensarbete
YH-poäng: 30
Kursen syftar till att de studerande ska omsätta sina kunskaper och färdigheter inom programmering i Java eller kringliggande tekniker på en nivå som motsvarar branschstandard. Det gör man genom att genomföra ett praktiskt projekt, med fördel i samarbete med ett företag. Detta utifrån kravspecifikation till ett koncept och en färdig applikation eller tjänst i Java eller annan för utbildningen relevant teknik.
Frontend
YH-poäng: 25
Syftet med kursen är att ge den studerande kunskaper ochfärdigheter i frontendutveckling. Målet med kursen är att den studerande kan skapa webbsidor med aktuella/moderna ramverk och tekniker för frontend samt att koppla sin klient mot ett existerande backend för att konsumera någon webbservice.
Funktionell programmering
YH-poäng: 20
Syftet med kursen är att de studerande ska tillägna sig kunskaper inom funktionell programmering för att kunna
använda sig av avancerade programmeringstekniker som t.ex. rekursiva funktioner och lambdas.
IT-säkerhet
YH-poäng: 15
Kursens syfte är att ge studenten kunskap och förståelse om vikten av att arbeta systematiskt med säkerhet i rollen som utvecklare.
Java backend 1
YH-poäng: 20
Kursen syftar till att ge den studerande en förståelse för backendlösningar med Java som programspråk genom de
ramverk och serverlösningar som finns tillgängliga. De studerande ska även få kunskap om utveckling och implementation av backend i Java
Java backend 2
YH-poäng: 20
Syftet är att de studerande ska ges fördjupad kunskap om utveckling i Java och hur flernivåarkitektur fungerar och dess fördelar samt kompetens att integrera backendsystem med varandra.
Java-utveckling
YH-poäng: 20
Syftet med kursen är att den studerande får kunskap om grunderna inom objektorienterad programmering och
Javasyntax samt lär sig att tillämpa dessa för att lösa enklare programmeringsuppgifter.
LIA
YH-poäng: 110
Under denna kurs ska de studerande på en arbetsplats få kännedom om och aktivt arbeta med för yrkesrollen relevanta uppgifter och metoder, under handledning.
Objektorienterad programmering och Java
YH-poäng: 50
Syftet med kursen är att den studerande ska få kunskaper om objektorienterad programmering för att kunna utveckla avancerade programmeringslösningar i Java.
Teknikfördjupning
YH-poäng: 20
Syftet med kursen är att de studerande ska få möjlighet att på egen hand fördjupa sig inom en valfri teknikrelaterad till Javautveckling.
Visa merVisa mindre
Utbildningsledare
Lotta Holmgren
Kontakta mig
om du har specifika frågor om kursinnehållet.
Studera på Nackademin
Gör dig redo för din framtida karriär! På Nackademin går du en utbildning som din nya bransch efterfrågar och som näringslivet är med och formar. Dina utbildare kommer direkt från branschen och all undervisning är baserad på sådant vi vet kommer att vara till nytta för din framtida yrkesroll. Faktum är att utbildningen är så pricksäker att 9 av 10 får jobb efter examen. Idag erbjuder Nackademin över 60 pricksäkra utbildningar inom samhällsbyggnad, elteknik, energi, IT, spelutveckling, kommunikation, design och vård.
Läs merVisa mindre
Startdatum & plats
Augusti 2025*
Distans
*Observera att denna utbildning inte har garanterad programstart. Lämna gärna en intresseanmälan för att hålla dig uppdaterad. Besked ges i januari 2025.
Omfattning
2 år
Heltid
YH-poäng: 400
Ansökningsperiod
29 januari – 5 maj 2025
Sista kompletteringsdag: 9 juni
Antagningskrav
Grundläggande behörighet, matematik B/2 och programmering A/1
Läs mer
Antagningskrav
Det finns två olika typer av behörighet du måste uppfylla för att ha möjlighet att bli antagen på en utbildning: Grundläggande behörighet och särskild behörighet.
Grundläggande behörighet:
Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning med minst 2250 poäng samt godkända betyg i Engelska 5, Matematik 1 och Svenska 1.
Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Läs mer under Reell kompetens.Alla våra utbildningar bedrivs på svenska. För att du ska kunna genomföra utbildningen krävs det väldigt goda kunskaper i det svenska språket både skriftligt och muntligt.Här kan du läsa mer om grundläggande behörighet.
Särskilda förkunskaper krävs i följande kurser:
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
Matematik 2/B (Du behöver ha godkända betyg i antingen matematik 2a, 2b eller 2c. Motsvarar även matematik B)
Utbildningen är kostnadsfri och kvalificerar för CSN-studiemedel. Observera att kostnader för kurslitteratur tillkommer.
Läs mer
CSN & Finansiering
Du kan ansöka om studiemedel när du har fått plats på en utbildning, men du kommer inte att få någon utbetalning förrän du lämnat studieförsäkran samt att vi har rapporterat att du påbörjat dina studier. CSN-rapporteringen görs första dagen på studieperioden. Du kan enbart ansöka om CSN för första studieperioden till att börja med.
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om din framtida yrkesroll och studier på Nackademin
Får jag jobb efter min examen från Nackademin?
Din utbildning på Nackademin är så pricksäker att över 90% av studenterna får jobb efter examen.
Praktik är en viktig komponent i våra yh-program där du spenderar en fjärdedel av sin studietid ute på ett företag. Detta har varit en vinnande kombination för både studenter och arbetsgivare – studenter får med stor säkerhet jobb och företagen har möjlighet att anställa medarbetare med rätt och aktuell kompetens direkt från näringslivet.
Hur mycket tid behöver jag lägga på mina studier?
Alla våra YH-program på distans är på heltid 100% och du behöver lägga cirka 40 timmar i veckan på dina studier. Projektarbeten, diskussioner, seminarier och föreläsningar sker i realtid som du behöver delta aktivt i. Du kommer ha schemalagd undervisning med flera utbildare som kommer direkt från branschen. Projektarbeten sker i din basgrupp under vanlig arbetstid, dvs måndag-fredag någon gång mellan 8.00-17.00.
Vad erbjuder ni för alternativ om jag saknar behörighet?
Din gymnasietid ska inte behöva definiera resten av ditt liv. Om du saknar behörighet finns det andra möjligheter att bli antagen på: behörighetsprov, preparandkurs, 20%-regeln eller reell kompetens.
En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.
Vad innebär det att studera på distans?
Alla våra distansutbildningar erbjuder dig som student en strukturerad utbildningsform där undervisningen sker i ett digitalt klassrum. Våra yh-program på distans är heltidsstudier som erbjuder en inlärningsmiljö med 2-3 stycken föreläsningar i veckan ledd av branschexperter och övrig tid är självstudier. Här förväntas du närvara i schemalagda livelektioner och bidra aktivt i gruppdiskussioner och workshops.
Observera att upplägget på våra distansutbildningar skiljer sig, det är därför viktigt att läsa igenom informationen under respektive programssida.