IT

Från elektriker till Javautvecklare

Publicerat
03 maj 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

Robin Blondin karriärväxlar på Nackademin

 

Robin Blondin, 39 år och bosatt i närheten av Trosa, delar med sig av sina erfarenheter kring omställningsstudiestödet och fördelarna med att byta karriär till att studera Javautveckling vid Nackademin.

 

Hej! Berätta lite om dig själv. 

 

–  Jag heter Robin Blondin, fyller 39 år i år och jag bor i närheten av Trosa, ca en timme ifrån Stockholm. Jag är en nyfiken själ som gärna testar nya saker, men mina största intressen är teknik i alla former, frisbeegolf och fiske.

 

Vad gjorde du innan dina studier på Nackademin? 

 

–  Innan mina studier så har jag jobbat som elektriker sedan 2010. Det är ett jobb som jag trivs väldigt bra med, men har på senare år inte känt mig lika utmanad på samma sätt som innan.

 

Utbildningens innehåll ger en bra grund inom utveckling eller programmering

 

Du utbildar dig till Javautvecklare, hur kom du fram till att du ville det?

 

–  Min närmsta kollega började studera på Nackademin på fullstackprogrammet ett år innan mig. Jag fick följa hans process ifrån tanke hela vägen till skolbänken, vilket tände en gnista i mig också. Jag hade varit så inrutad i att hitta något inom elbranschen så att jag inte ens hade tänkt på möjligheten att göra något annat. Jag valde att söka till Javautvecklare då utbildningens innehåll såg ut att kunna ge mig en bra grund inom utveckling eller programmering.

 

Vilka fördelar ser du med att läsa en YH-utbildning?

 

–  Att söka en YH-utbildning kändes som ett logiskt val med tanke på att de är utformade efter arbetsmarknadens behov. En annan fördel jag upplever är att det är en väldigt praktisk utbildning där kurserna är praktiskt utformade och LIA utgör ca en fjärdedel av utbildningen.

 

Omställningsstudiestödet: En värdefull resurs för karriärbyte

 

På vilket sätt hjälpte omställningsstudiestödet dig i ditt beslut att börja studera?

 

–  Jag hade med största sannolikhet börjat studera oavsett omställningstudiestöd eller inte, då jag vid det laget redan hade bestämt mig. Men det kändes genast lättare att ta steget när möjligheten till omställningsstudiestödet kom.

 

Var det svårt att ansöka om stödet?

 

–  Jag var rätt snabb att läsa om stödet och tog alla steg som rekommenderades. Jag rekommenderar att kontakta omställningsorganisationen som man tillhör via sitt jobb. De intervjuade mig vid tre tillfällen där jag fick bevisa att jag jobbat de senast två åren, berätta om mina planer och intentioner med kommande studier och även visa upp vilka utbildningar jag sökt.

 

Vad tänker du om framtiden? Vad vill du jobba med och varför?

 

–  Om jag ska vara ärlig så har jag inga stora planer ännu gällande vad eller på vilket företag jag vill jobba i framtiden. Jag tycker att programmering är fantastiskt roligt och så länge jag kommer att få programmera i min yrkesroll så känner jag att jag kommer att stormtrivas. Jag längtar efter LIA-perioden där man faktiskt får prova på att jobba med detta professionellt.

 

Vad vill du säga till de som går i tankarna att börja studera en IT-utbildning på Nackademin?

 

–  Jag kan inte annat än att rekommendera alla som går i tankarna att börja studera. Det har varit värt varenda krafttag som krävts för att komma hit

 

Tack Robin för att du delade med dig av din resa! Stort lycka till i framtiden.

Fem snabba med Robin

 

1. Vad drömde du om att bli när du var liten? Superhjälte
2. Vad gör du helst en ledig söndag? Slappar med familjen
3. Bästa lunchlådan? Något lätt och snabbt. Typ kvarg, med lite bär och nötter.
4. I lurarna på morgonen? Lite skön reggae eller en podcast
5. Om AI fick beskriva dig med 3 ord? Nyfiken, envis, utforskande

 

Fler artiklar
Bakom kulisserna hos en Animation Director
IT
Bakom kulisserna hos en Animation Director
Läs mer
Webbdesign
IT
Webbdesign
Läs mer
Jesper Värn jobbar och föreläser om Cyber Security – läs mer om hans framtidsspaningar och varför det är en så viktig kompetens.
IT
Jesper Värn jobbar och föreläser om Cyber Security – läs mer om hans framtidsspaningar och varför det är en så viktig kompetens.
Läs mer