HemIT-utbildningarIT-infrastrukturspecialist
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

YH Praktik 20 veckor Solna 2 år 400 YH-poäng

IT-infrastrukturspecialist

Utbildning inom IT-infrastruktur och nätverksteknik!

Ansökan:
Öppen
Ansökan stänger:
2 maj 2024
Sista kompletteringsdag:
10 juni
Utbildningsstart:
Augusti 2024
Utbildningslängd:
2 år
YH-poäng:
400
Plats:
Solna
Antagningskrav:
Grundläggande behörighet och Matematik B/2, Dator och nätverksteknik 1

Överblick

Antagningskrav

Kurser som ingår

Ledningsgrupp

Utbildningen IT-infrastrukturspecialist passar dig som tycker om att lösa problem. Du har ett stort intresse för datorer och nätverk samt har god samarbetsförmåga. Efter utbildningen blir du expert på IT-infrastruktur vare sig den finns i molnet eller fysiskt på plats. När IT-system blir en större och viktigare del av verksamheter och allt fler system läggs ut i molntjänster så krävs det spetskompetens som kan konfigurera och drifta systemen – det är här som IT-infrastrukturspecialisten kommer in i bilden!

Utbildningen

Som IT-infrastrukturspecialist jobbar du med installera och konfigurera infrastruktur för publika, privata och hybrida molntjänster. Användningen av molntjänster har ökat starkt de senaste åren då dessa flexibla system möjliggör platsobundenhet, anpassningsbarhet och kostnadsbesparingar för företag, organisationer och myndigheter som inte längre behöver betala för mjuk- och hårdvara.

I rollen som IT-infrastrukturspecialist har du kompetens om alla de pusselbitarna som bildar en molnleverans. Det innefattar infrastruktur som tjänst (IaaS) och plattform som tjänst (PaaS). Iaas är ett virtuellt datacenter som omfattar serverutrymme, nätverk, lastbalansering, lagring och säkerhet vilket utgör grunden för ett privat eller publikt moln. PaaS innefattar operativsystem och annan programvara som möjliggör att utvecklare kan bygga, testa och driftsätta applikationer utan hjälp för att sätta upp IT-infrastrukturen.

Efter utbildningen kommer du ha kompetensen att planera, designa, installera och konfigurera infrastrukturlösningar för privata, publika och hybrida molnlösningar. Utbildningen fokuserar på Windows- och Linux-baserade infrastrukturtjänster, du lär dig hur en säker infrastruktur byggs upp och om automatiseras. Efter utbildningen kommer du att med små förberedelser kunna certifiera dig i branschens egna certifikat (Microsoft, Cisco,AWS och Linux)

Lärande i Arbete (LIA)

En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan. 

På Nackademin har vi en unik närhet till anställande företag och du får en mycket relevant kunskap, eftersom näringslivet medverkar i både innehåll, upplägg och lärande. Genom LIA (praktik på arbetsplats) så fungerar Nackademin också som en självklar rekryteringsbas, och våra elever har gott rykte i branschen.

Två gånger per år anordnar Nackademin sina Branschdagar där du som student får möjlighet att träffa och nätverka med företag inom branschen. Det är ett unik tillfälle att knyta kontakter för en framtida LIA-praktik, och en potentiell anställning.

%

Yrkesroller efter utbildningen

Som IT-infrastrukturspecialist planerar och genomför du installationer, drift och underhåll på IT-infrastruktur som servrar, nätverk och virtualiserade resurser. Efterfrågan på yrkesroller som IT-infrastrukturspecialist, drifttekniker och nätverkstekniker stiger i takt med att användningen av molntjänster har ökat starkt de senaste åren. Främst inom industri, bank och tjänstesektorn, men även kommuner och myndigheter har uppmärksammat fördelarna. Efter utbildningen till IT-infrastrukturspecialist du arbeta på en IT-avdelning, kundsupport eller som konsult hos en IT-leverantör.

Efter utbildningen kan du bland annat att jobba som:

  • IT-infrastrukturspecialist
  • Teknisk konsult IT-infrastruktur
  • Drifttekniker, IT
  • IT-ansvarig
  • IT-tekniker inom molntjänster

Intervjuer

Liknande utbildningar

DevOps Engineer

2 år
Platsbunden

Det finns två olika typer av behörighet du måste uppfylla för att ha möjlighet att bli antagen på en utbildning: Grundläggande behörighet och särskild behörighet.

Grundläggande behörighet:
  • Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning med minst 2250 poäng samt godkända betyg i Engelska 5, Matematik 1 och Svenska 1.
  • Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
  • Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
  • Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Läs mer under Reell kompetens.

    Alla våra utbildningar bedrivs på svenska. För att du ska kunna genomföra utbildningen krävs det väldigt goda kunskaper i det svenska språket både skriftligt och muntligt.

    Här kan du läsa mer om grundläggande behörighet.

 

 Särskild behörighet:

  • Matematik 2/B (Du behöver ha godkända betyg i antingen matematik 2a, 2b eller 2c. Motsvarar även matematik B)
  • Dator och nätverksteknik 1

Här kan du läsa mer om vad du kan göra för att bli behörig till utbildningen.

År. 1

 

1. Klientoperativ

Yh-poäng: 15

Syftet med kursen är att ge de studerande en teknisk förståelse för drift av klientoperativsystem samt insikt i behovet av automatisering och kravställning och med teknisk kompetens stödja supporthantering av klientoperativ. Kursen syftar vidare till att ge studenterna en inblick i yrkesrollerna som utbildningen leder till.

2. Linux 1

Yh-poäng: 25

Syftet med kursen är dels att ge de studerande de kunskaper och färdigheter som krävs för att installera och konfigurera Linuxbaserade operativsystem i drifts- och utvecklingsmiljöer. Kursen syftar vidare till att förbereda studenterna för den kommande kursen Linux 2.

3. LAN

Yh-poäng: 20

Syftet med kursen är att ge de studerande de kunskaper och färdigheter som krävs för att sätta upp och konfigurera nätverk i utvecklingsprojekt av applikationer och annan mjukvara samt att sätta upp och konfigurera nätverk i mindre driftsmiljöer.

4. Grundkurs i cybersäkerhet

Yh-poäng: 5

Syftet med kursen är att de studerande får förståelse för de hot och hottraktörer som finns idag. De studerande får stifta olika typer av cybersäkerhets hot ramverk för att hantera dem.

5. Windows server

Yh-poäng: 30

Syftet är att ge de studerande tillräckliga kunskaper för att självständigt planera, implementera och administrera en Windows-baserad servermiljö som tillgodoser mindre och medelstora företags grundläggande behov.

6. Linux 2

Yh-poäng: 20

Syftet med kursen är att de studerande ska ha kunskaper och färdigheter för att implementera och administrera Linuxservrar i produktionsmiljöer samt att förbereda studenterna inför kursen Infrastruktur konfigurering och deployment med programmering.

7. Drift av tjänster och applikationer i publika moln

Yh-poäng: 15

Syftet med kursen är att ge de studerande de kunskaper och färdigheter som krävs för att migrera och drifta applikationer och IT-tjänster i publika moln.

8. Programmering i Python

Yh-poäng: 30

Syftet med kursen är främst att förbereda de studerande för de kommande kurserna Infrastruktur konfigurering och deployment med programmering och Projektmetodik och agila metoder. Kursen syftar även till att ge dem studerande grundläggande förståelse för objektorienterad programmering samt att ge de studerande tillräckliga kunskaperna inom systemering för att kunna konfigurera infrastrukturlösningar med Python.

9. Infrastrukturtjänster

Yh-poäng: 25

Syftet med kursen är att de studerande ska få kunskaper för att självständigt kunna planera, administrera och drifta serverbaserade infrastrukturtjänster.

10. Hantering av privata moln

Yh-poäng: 15

I den här kursen lär du dig att skapa driftsäkra serverlösningar med hjälp av klustrade Hyper-V- lösningar, administrera och automatisera Hyper-V-lösningar och sätta ut, konfigurera och drifta Microsoftbaserade, privata moln.

År. 2

 

11. WAN

Yh-poäng: 20

Kursens syfte är att ge de studerande färdighet att administrera samt konfigurera nätverk och IT-miljöer inom medelstora till stora organisationer med inriktning på anslutning mot Internet. Kursen är en fortsättning på en tidigare nätverkskurs.

12. Projektmetodik och agila metoder

Yh-poäng: 10

Syftet med kursen är att ge de studerande de kunskaper och färdigheter som krävs för att självständigt kunna medverka i projekt utifrån agil metodik.

13. Affärsmannaskap

Yh-poäng: 10

Syftet är att den studerande ska förstå innebörden av Affärsmannaskap kopplat till det personliga agerandet och ansvaret att bidra till varje verksamhets resultat och lönsamhet på både kort och lång sikt.

14. Mailadministration, Office M365 och identitetshantering i moln

Yh-poäng: 20

Syftet med kursen är att studenterna skall ha kunskaper och färdigheter för att ta hand om grundläggande identitetshantering och e-postadministration i måttligt stora produktionsmiljöer oavsett om dessa är s.k. on-premises-installationer eller molnbaserade e posttjänster.

15. Infrastruktur konfigurering och deployment med programmering

Yh-poäng: 20

I den här kursen lär du dig att automatisera administration av Linux och Windowssystem med hjälp av script. Efter avslutad kurs ska du, med hjälp av skript, kunna administrera nätverksprocesser inom ramen för ett IT-infrastruktur-team. Du ska också kunna använda skript för att säkerställa administrativa lägen med t.ex. Desired State Configuration (DSC). Kursen tar upp både PowerShell och Bash/Shellskriptning och du lära dig att använda Python som skriptning/programmeringsspråk.

16. Examensarbete

Yh-poäng: 20

I denna kurs ska du tillämpa de kunskaper, färdigheter och kompetenser som du har lärt dig under utbildningen. Examensarbetet består i att du ska planera, genomföra, presentera och argumentera för en komplett systemlösning för en uppdragsgivare. Du ska även kunna motivera, implementera, fakturera, överlämna och dokumentera lösningen.

17. LIA

Yh-poäng: 100

LIA har som huvudsakligt syfte att de studerande ska komma ut på en arbetsplats och, efter att inledningsvis, fått en inblick i hur arbetsrollen fungerar i verkligheten börja arbeta aktivt med yrkesrollens uppgifter samt på bästa sätt förbereda studenterna inför yrkeslivet.

Ledningsgruppen består av potentiella arbetsgivare som kvalitetssäkrar utbildningen och ser till så att du lär dig precis det som branschen efterfrågar.

Varje yrkeshögskoleutbildning styrs av en ledningsgrupp som består av olika arbetsgivare från branschen, en utbildningsansvarig, nuvarande studenter och representanter för kommun och högskola. Ledningsgruppens uppgift är att se till att utbildningen ger rätt kompetens och håller den höga kvalitet som krävs för att du ska kunna jobba som den yrkesroll som utbildningen leder till. Ledningsgruppen sammanträder fyra gånger per år och diskuterar allt ifrån kursinnehåll och kursmål till gästföreläsningar och utbildningens kvalitet. Flera av de arbetsgivare som är med i ledningsgruppen tar även emot LIA-praktikanter och vill anställa yrkesrollen.

Antagningen

Har du frågor gällande följande:
Din ansökan, hur du ansöker, ej behörig, behörighetsprov, preparandkurser och 20%-regeln. Vänligen kontakta antagningen.

antagningen@nackademin.se
08-466 60 00

Utbildningsledare

Kontakta mig om du har specifika frågor om kursinnehåll.

Martin Devins
Mejla mig

Anmäl intresse för den här utbildningen!

Fyll i formuläret nedan så får du vårt nyhetsbrev samt information om när ansökan för denna utbildning öppnar.

YH Praktik 20 veckor Solna 2 år 400 YH-poäng

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär