IT-infrastrukturspecialist
När IT-system blir en större och viktigare del av verksamheter och allt fler system läggs ut i molntjänster så krävs det spetskompetens som kan konfigurera och drifta systemen – det är här som IT-infrastrukturspecialisten kommer in i bilden! Som IT-infrastrukturspecialist arbetar du med att implementera och underhålla IT-infrastrukturen för ett företag eller organisation, din främst uppgift är att säkerställa att företagets IT-miljö är optimerad för effektivitet, säkerhet och att den stödjer verksamhetens behov.
Programmet
Utbildningen fokuserar på Windows- och Linux-baserade infrastrukturtjänster, du lär dig hur en säker infrastruktur byggs upp och om automatiseras. Efter utbildningen kommer du att med små förberedelser kunna certifiera dig i branschens egna certifikat (Microsoft, Cisco,AWS och Linux). Efter utbildningen kommer du ha kompetensen att planera, designa, installera och konfigurera infrastrukturlösningar för privata, publika och hybrida molnlösningar.
Som IT-infrastrukturspecialist jobbar du med installera och konfigurera infrastruktur för publika, privata och hybrida molntjänster. Användningen av molntjänster har ökat starkt de senaste åren då dessa flexibla system möjliggör platsobundenhet, anpassningsbarhet och kostnadsbesparingar för företag, organisationer och myndigheter som inte längre behöver betala för mjuk- och hårdvara.
I rollen som IT-infrastrukturspecialist har du kompetens om alla de pusselbitarna som bildar en molnleverans. Det innefattar infrastruktur som tjänst (IaaS) och plattform som tjänst (PaaS). Iaas är ett virtuellt datacenter som omfattar serverutrymme, nätverk, lastbalansering, lagring och säkerhet vilket utgör grunden för ett privat eller publikt moln. PaaS innefattar operativsystem och annan programvara som möjliggör att utvecklare kan bygga, testa och driftsätta applikationer utan hjälp för att sätta upp IT-infrastrukturen.
Kort om programmet
- En fjärdedels LIA-praktik ( lärande i arbete )
- Utbildare kommer direkt från branschen
- Näringslivet är med och formar innehållet
- 9 av 10 får jobb efter examen
LIA-praktik
En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.
Du har en stor fördel av att vara nära ett stort nätverk av anställande företag under hela din utbildning, där LIA-praktiken fungerar som en självklar rekryteringsbas.
Karriärvägar
Som IT-infrastrukturspecialist planerar och genomför du installationer, drift och underhåll på IT-infrastruktur som servrar, nätverk och virtualiserade resurser. Efterfrågan på yrkesroller som IT-infrastrukturspecialist, drifttekniker och nätverkstekniker stiger i takt med att användningen av molntjänster har ökat starkt de senaste åren. Främst inom industri, bank och tjänstesektorn, men även kommuner och myndigheter har uppmärksammat fördelarna. Efter utbildningen till IT-infrastrukturspecialist du arbeta på en IT-avdelning, kundsupport eller som konsult hos en IT-leverantör.
Karriärmöjligheter efter examen:
- IT-infrastrukturspecialist
- Teknisk konsult IT-infrastruktur
- Drifttekniker, IT
- IT-ansvarig
- IT-tekniker inom molntjänster
Studera på plats
Att läsa ett YH-program på plats i Solna innebär att du behöver lägga cirka 40 timmar i veckan på dina studier. Utbildningen är på heltid och du förväntas delta aktivt i projekt– och grupparbeten, föreläsningar och seminarier för att förbereda dina kunskaper för yrkesrollen
År 1
Klientoperativ
Linux 1
LAN
Grundkurs i cybersäkerhet
Windows server
Linux 2
Drift av tjänster och applikationer i publika moln
Programmering i Python
Infrastrukturtjänster
Hantering av privata moln
År 2
WAN
Projektmetodik och agila metoder
Affärsmannaskap
Mailadministration, Office M365 och identitetshantering i moln
Infrastruktur konfigurering och deployment med programmering
Examensarbete
LIA
Utbildningsledare
Startdatum & plats
Augusti 2025
Solna, Stockholm
Omfattning
2 år
Heltid
YH-poäng: 400
Ansökningsperiod
15 jan* – 5 maj 2025
Sista kompletteringsdag: 9 juni
* Observera att startdatum för ansökningsperioden är preliminärt. Slutgiltigt datum meddelas i januari 2025.
Antagningskrav
Grundläggande behörighet och matematik B/2, dator och nätverksteknik 1
Läs mer