Är du organiserad och tycker om att arbeta med människor? Bli den oumbärliga länken mellan platschef och yrkesarbetare inom bygg och anläggning som smidigt samordnar och driver projekt framåt. Vår utbildning, som erbjuds som ett satellitprogram i både Solna och Visby, ger dig verktygen för att ta ditt karriärsteg till nästa nivå. Ta chansen att bli den eftertraktade ledaren som tar byggprojekt till nya höjder.
Läs merVisa mindre
Programmet
Utbildningen ger dig kunskaper inom flera olika områden för att kunna optimera och lyckas med ditt framtida arbete. Under utbildningens gång kommer du att utforska projektprocessen och lära dig om arbetsledarens ansvar i den. Du kommer att få kunskaper om att planera projekt, beräkna kostnader och säkerställa att alla vet vad de ska göra och när det ska vara klart. Kurserna fokuserar också på ledarskap och gruppdynamik. Din nya kompetens inom områden som byggteknik, arbetsmiljö, projektekonomi och ledarskap öppnar många dörrar till spännande möjligheter inom bygg- och anläggningsbranschen.
En fjärdedels LIA-praktik ( lärande i arbete )
Utbildare kommer direkt från branschen
Näringslivet är med och formar innehållet
9 av 10 får jobb efter examen
Läs merVisa mindre
LIA-praktik
En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.
Du har en stor fördel av att vara nära ett stort nätverk av anställande företag under hela din utbildning, där LIA-praktiken fungerar som en självklar rekryteringsbas.
Alla byggarbetsplatser som arbetar med någon typ av produktioner i projektform behöver en arbetsledare. Efter utbildningen är du rustad för en karriär där du leder arbetslag, planerar projekt och hanterar tidsramar och ekonomi. Tillsammans med platschefen organiserar och fördelar du arbetsuppgifter inom projekt.
Karriärmöjligheter efter examen:
Arbetsledare bygg och anläggning
Bitr. arbetsledare bygg och anläggning
Läs merVisa mindre
Programupplägg
Utbildningen är förlagd på plats i Solna och i Visby, det innebär att utbildningen går på två orter samtidigt, via videokonferens. Du kommer att delta i klassrumsundervisning samtidigt som din lärare undervisar från ett annat klassrum via videokonferens. Ni kommunicerar med utbildare och övriga studiekollegor via medieanläggningar. Utbildningen läses på heltid med undervisning flera dagar i veckan och har, precis som våra andra YH-program, minst en fjärdedels praktik (LIA) under studietiden. Du kan välja att antingen läsa programmet i Solna eller Visby.
Läs merVisa mindre
Kursutbud
Byggprocessen
15 YH-poäng
Kursens syfte är att du som studerar ska få en introduktion och inblick i byggprocessens olika skeden samt kunskaper om entreprenadformer och samverkansprojekt. Du kommer även att utveckla färdigheter i dokumentationsteknik.
Kursens mål är att du som studerar ska få förståelse för en arbetsledares roll och arbetsuppgifter och kan reflektera över och se ditt eget sammanhang i byggprocessen. Utöver det ska du förstå värdet av både dokumentation och hanteringen av denna.
Byggteknik
45 YH-poäng
Kursens syfte är att du som student ska utveckla dina tidigare kunskaper och färdigheter i väsentliga områden inom byggteknik.
Efter avslutad kurs ska du ha grundläggande kunskaper i materiallära, mätteknik och utsättning samt byggnadsfysik, men även kunna tolka ritningar, förstå installationer samt lära dig om skillnader i krav mellan äldre och modernare byggteknik
Examensarbete
20 YH-poäng
Examensarbetet handlar om att genomföra ett självständigt arbete genom att använda kunskap och förståelse som behandlats inom utbildningen, om möjligt, på uppdrag av en extern uppdragsgivare. Vidare syftar kursen även till att uppfylla utbildningens övergripande resultat av lärande, där den studerande ska kunna planera, utföra samt identifiera resurser, formulera, analysera, lösa problem och utföra komplexa uppgifter kopplade till yrkesrollen arbetsledare inom bygg och anläggning.
Kursens mål är att du som student genom teori och praktiska övningar utvecklar specialiserade kunskaper i ett ämne inom yrkesområdet som du själv valt att fördjupa dig i.
KMA ( kvalitet, miljö, arbetsmiljö )
35 YH poäng
Kursens syfte är att du som studerar ska förstå vikten av och utveckla kunskaper om systematiskt kvalitets-, miljö och arbetsmiljöarbete samt erhålla metoder för hantering och verktyg för dokumentation av detta.
Målet efter kursavslut är att du kan medverka i KMA-arbetet och följa riktlinjer och regelverk både i handling och dokumentation. Du ska även kunna delta i skyddsronder samt följa upp säkerhetsföreskrifter och säkerhetsrutiner samt verka för förbättringsarbete vid brister i rutiner i syfte att undvika arbetsplatsolyckor.
Ledarskap och kommunikation
40 YH-poäng
Syftet med kursen är att de studerande ska utveckla specialiserade kunskaper och färdigheter i att kunna samordna och leda arbetslag samt kommunicera och samverka med olika intressenter i genomförandet av ett bygg- och anläggningsprojekt.
Kursens mål är att de studerande ska kunna använda olika metoder och verktyg för att utveckla sina kunskaper inom ledarskap, konflikthantering och problemlösning i grupp. Vidare ska de studerande ha kunskap om olika ledarstilar och ledartekniker, kommunikationsmetoder för olika sammanhang och målgrupper, samt hur det sociala samspelet mellan individer påverkar arbetsmiljön.
LIA ( Lärande i arbete )
80 YH-poäng
Kursen syftar till att den studerande utvecklar kunskap om och förståelse för att självständigt kunna utföra kvalificerade arbetsuppgifter inom bygg och anläggningsbranschen med hjälp av relevanta arbetsmetoder. Kursen knyter till stora delar ihop utbildningens läranderesultat och den studerande får applicera kunskaperna i praktisk tillämpning. Läranderesultaten för kunskaper kommer löpande och behandlas under LIA-perioden. I den LIA arbetsbeskrivning som skrivs med handledaren inför LIA säkerställs att kursens moment är relevanta för utbildningen.
Kursen mål är att den studerande genom teori och praktiska övningar utvecklar specialiserade kunskaper om arbetsprocesser och i ledarskap.
Logistik
25 YH-poäng
Kursens syfte är att de studerande ska utveckla specialiserade kunskaper och färdigheter i planering och logistiksamordning på arbetsplatsen och ha insikt om arbetsplatsdispositionens betydelse.
Kursens mål är att de studerande har verktyg för att medverka i logistiksamordning och arbetsplatsplanering.
Projektekonomi och entrepenadjuridik
40 YH-poäng
Kursens syfte är att de studerande ska få en inblick i entreprenadjuridik och olika entreprenadformer samt insikt om lagar och regelverk som påverkar byggprojekt. De studerande ska även utveckla färdighet i prognosarbete och ha kunskap om verktyg vid ekonomiska kostnadsförändringar.
Kursens mål är att de studerande kan leda arbetet med kännedom om juridiska avtal och med ekonomisk insikt.
Visa merVisa mindre
Utbildningsledare
Iryna Holovko
Kontakta mig
om du har specifika frågor om kursinnehållet.
Studera på Nackademin
Gör dig redo för din framtida karriär! På Nackademin går du en utbildning som din nya bransch efterfrågar och som näringslivet är med och formar. Dina utbildare kommer direkt från branschen och all undervisning är baserad på sådant vi vet kommer att vara till nytta för din framtida yrkesroll. Faktum är att utbildningen är så pricksäker att 9 av 10 får jobb efter examen. Idag erbjuder Nackademin över 60 pricksäkra utbildningar inom samhällsbyggnad, elteknik, energi, IT, spelutveckling, kommunikation, design och vård.
Läs merVisa mindre
Startdatum & plats
Augusti 2025
Solna eller Visby
Omfattning
1,5 år
Heltid
300 YH-poäng
Ansökningsperiod
15 jan* – 5 maj 2025
Sista kompletteringsdag: 9 juni
* Observera att startdatum för ansökningsperioden är preliminärt. Slutgiltigt datum meddelas i januari 2025
Antagningskrav
Grundläggande behörighet och Matematik 2/B
Läs mer
Antagningskrav
Det finns två olika typer av behörighet du måste uppfylla för att ha möjlighet att bli antagen på en utbildning: grundläggande behörighet och särskild behörighet.
Grundläggande behörighet:
Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning med minst 2250 poäng samt godkända betyg i Engelska 5, Matematik 1 och Svenska 1.
Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Särskild behörighet:
Matematik 2/B (Du behöver ha godkända betyg i antingen matematik 2a, 2b eller 2c. Motsvarar även matematik B )Alla våra utbildningar bedrivs på svenska.
För att du ska kunna genomföra utbildningen krävs det goda kunskaper i det svenska språket både skriftligt och muntligt.
CSN & Finansiering
Utbildningen är kostnadsfri och kvalificerar för CSN-studiemedel. Observera att kostnader för kurslitteratur tillkommer.
Läs mer
CSN & Finansiering
Du kan ansöka om studiemedel när du har fått plats på en utbildning, men du kommer inte att få någon utbetalning förrän du lämnat studieförsäkran samt att vi har rapporterat att du påbörjat dina studier. CSN-rapporteringen görs första dagen på studieperioden. Du kan enbart ansöka om CSN för första studieperioden till att börja med.
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om din framtida yrkesroll och studier på Nackademin
Får jag jobb efter min examen från Nackademin?
Din utbildning på Nackademin är så pricksäker att över 90% av studenterna får jobb efter examen.
Praktik är en viktig komponent i våra yh-program där du spenderar en fjärdedel av sin studietid ute på ett företag. Detta har varit en vinnande kombination för både studenter och arbetsgivare – studenter får med stor säkerhet jobb och företagen har möjlighet att anställa medarbetare med rätt och aktuell kompetens direkt från näringslivet.
Vad erbjuder ni för alternativ om jag saknar behörighet?
Din gymnasietid ska inte behöva definiera resten av ditt liv. Om du saknar behörighet finns det andra möjligheter att bli antagen på: behörighetsprov, preparandkurs, 20%-regeln eller reell kompetens.
Alla våra YH-program på distans är på heltid 100% och du behöver lägga cirka 40 timmar i veckan på dina studier. Projektarbeten, diskussioner, seminarier och föreläsningar sker i realtid som du behöver delta aktivt i. Du kommer ha schemalagd undervisning med flera utbildare som kommer direkt från branschen. Projektarbeten sker i din basgrupp under vanlig arbetstid, dvs måndag-fredag någon gång mellan 8.00-17.00.
Vad innebär min LIA-praktik?
En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.