SAMHäLLSBYGGNAD

Colette fick drömjobbet som arbetsledare

Publicerat
12 mars 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

Resan till drömjobbet

Idag arbetar Colette på Oljibe som arbetsledare och projektingenjör på KTH-området där de renoverar kemihuset. Det bästa med hennes arbete är att hon lär sig något nytt varje dag. Colette studerade Arbetsledare – bygg och anläggning och tog examen i januari 2023.

 

” Våga ge det en chans, även om du saknar erfarenhet inom byggbranschen!”

 

Hej Colette, kul att träffa dig! Du får gärna börja med att berätta lite om dig själv?

 

–  Hej! Jättekul att få träffa er med! Colette Lafvas heter jag, är 31 år, född och uppvuxen i Skellefteå men flyttade till Stockholm 2015. Utöver mitt arbete tycker jag om att åka snowboard, inredning och att vara ute i skogen och plocka svamp.

 

Idag arbetar du på Oljibe som arbetsledare och projektingenjör på KTH-området.Vad gjorde du innan det?

 

–  Innan jag började på Oljibe arbetade jag inom Kriminalvården. Min tid där inkluderade arbete som kriminalvårdare på en ungdomsavdelning och som vakthavande befäl. Efter några år kände jag att jag ville prova något helt annat, vilket ledde mig till byggbranschen och Nackademin. Jag studerade Arbetsledare – bygg och anläggning och avslutade min utbildning i januari 2023.

 

Från kriminalvården till arbetsledare inom byggbranschen

 

Vilken spännande resa du gjort! Hur började ditt intresse för jobb inom samhällsbyggnad?

 

–  Jag har sen barnsben alltid varit intresserad av arkitektur och byggande. Mitt verkliga intresse för att arbeta inom samhällsbyggnad uppstod dock senare i livet, tack vare en kvinnlig platschef som motiverade mig att våga ge byggbranschen en chans.

 

Vad gör du och hur ser en vanlig dag ut på jobbet för dig?

 

–  Idag jobbar jag på Oljibe som arbetsledare och projektingenjör på KTH-området där vi renoverar kemihuset. Då jag har två roller är det en hel del att stå i om dagarna. Arbetsledarrollen är mer operativ ute på bygget där arbetet i huvudsak består av samordning, tidplanering och problemlösning. Som projektingenjör jobbar jag mer administrativt med ekonomi – till exempel fakturering, att upprätta betalplaner eller månadsvis göra slutkostnadsprognoser. Sammanfattningsvis är det ett varierande jobb som är utmanande och oerhört roligt på samma gång.

Det bästa med jobbet

 

Det låter som att du har fullt upp, och framförallt roligt! Vad är det bästa med ditt jobb?

 

–  Det bästa med mitt arbete är att jag lär mig något nytt varje dag och att vara med och driva projektet framåt tillsammans med mina kollegor.

 

Var det något som överraskade dig med yrket/branschen?

 

–  Det som överraskade mig mest var att det finns betydligt mindre machokultur än jag förväntade mig.

Varför Yrkeshögskola och Nackademin

Vad fick dig att söka till yrkeshögskola och Nackademin?

 

–  Min inspiration kom från samma kvinnliga platschef som tidigare hade gått på Nackademin. Hennes erfarenheter motiverade mig att välja den vägen.

 

Det är viktigt med kvinnliga förebilder i branschen! Vilka andra fördelar ser du med att läsa en YH-utbildning på Nackademin?

 

–  Att innehållet är relevant för yrket, att utbildningen oftast är kortare än på universitet och att man erbjuds LIA ( lärande i arbete ). Att få omsätta teorin i praktiken är det sätt jag lär mig bäst på. Just LIA-praktiken är en stor fördel eftersom att det blir en tillgång och ett utbyte både för företaget och LIA-studenten. Dessutom är det en otrolig möjlighet för studenten att få visa vad man går för.

 

Colette ser ljust på framtiden

Hur ser du på framtiden, hur kommer branschen utvecklas?

 

–  Som anställd på Oljibe är jag optimistisk inför framtiden. Jag tror att branschen kommer att fokusera ännu mer på ROT-projekt och att vi kommer att sträva efter hållbara metoder för återanvändning när nybyggandet minskar. Byggnader och byggande kommer alltid att vara nödvändiga; det handlar bara om att tänka om och vara lite kreativ.

 

två byggnadsingenjörer pratar om hållbart byggande på en arbetsplats
Det finns ett stort behov av Arbetsledare inom bygg och anläggning idag

 

Vad vill du säga till studenter som funderar på att söka till Arbetsledare bygg och anläggning?

 

”Våga ge det en chans, även om du saknar erfarenhet inom byggbranschen. Var ödmjuk inför det du inte kan och var öppen för att lära dig längs vägen. Det kommer att lösa sig!”

 

Tack Colette för att du delade med dig av din resa! Vi ser fram emot att följa din fortsatta framgång på Oljibe och önskar dig allt gott i framtiden.

 

5 snabba med

1. Vad drömde du om att bli när du var liten? Polis.
2. Vad gör du helst en ledig söndag? Så lite som möjligt.
3. I lurarna på morgonen? Jag är alltid för trött för ljud på morgonen så jag föredrar tystnad i lurarna.
4. Bästa lunchlådan? Lasagne.
5. På spåret eller Idol? Idol.

Fler artiklar
Från hälsocoach till QA-specialist på Bontouch
Intervjuer
Från hälsocoach till QA-specialist på Bontouch
Läs mer
Bakom kulisserna hos en Animation Director
Intervjuer
Bakom kulisserna hos en Animation Director
Läs mer
Från elektriker till Javautvecklare
Intervjuer
Från elektriker till Javautvecklare
Läs mer