PRESSMEDDELANDE

Omställning inom IT-sektorn: Fortsatt stort behov av kompetensutveckling i IT-sektorn

Publicerat
09 september 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

Under det rådande ekonomiska läget har it-industrin gått på sparlåga. Samtidigt står man inför en omfattande kompetensutmaning. Särskilt stor är efterfrågan på kompetens inom säkerhet och utveckling. Därför passar nu många på att vidareutbilda sig för att kunna bidra med den spetskompetens marknaden saknar. Det menar utbildningsanordnaren Nackademin, baserat på insikter och data från branschen.

Svensk IT-sektor har drabbats mycket hårt av de senaste årens ekonomiska utmaningar och många projekt har avstannat. Samtidigt vittnar många företag inom industrin om att de saknar essentiell spetskompetens. Som ett sätt att täcka upp luckan ordnar Nackademin kurser inriktade på exempelvis OT-säkerhet, Robotic Process Automation och Prompt Engineering och generativ AI för utvecklare.

Det är många som just nu sitter och väntar ivrigt på att uppdragen ska trilla in igen. Det är tydligt för oss att det finns ett sug att använda den här tiden till att passa på att vidareutbilda sig inom områden som på sikt kommer bli stora plus i CV:t. Det har lett till att vi valt att anordna kurser som ger kompetensutveckling på området, i hopp om att kunna bidra till att möta marknadens efterfrågan, säger Astrid Westfeldt Corneman, VD på Nackademin.

Nackademins utbildningar inom IT syftar till att effektivisera och framtidssäkra industrins digitalisering och riktar sig främst till de som redan idag arbetar inom sektorn, men som ser ett behov av att utveckla sin kompetens. Enligt en enkätundersökning bland företag som Nackademin genomförde under 2023-2024 uppgavs flera hundra medarbetare ha behov av att gå en utbildning inom exempelvis RPA (Robotic Process Automation) för att förbättra sina kunskaper och kunna möta marknadens krav.

Genom RPA kan vår personal exempelvis jobba med fler kunder eller få frigjord tid för att attrahera nya kunder. Dessa är affärskritiska komponenter i de flesta branscher, vilket gör RPA till en framtidsbransch i den fortsatta digitaliseringen av vårt samhälle, säger Jesper Cederäng, Business Development Director på OMD

Det rådande ekonomiska världsläget har bidragit till att många människor upplever en otrygghet i sin anställning och karriär. Men i den ekonomiska oron ser Nackademin en möjlighet för såväl arbetsgivare som anställda att kunna ställa om och fokusera på kompetensutveckling och vidareutbildning.

Det är givetvis jättetråkigt att många står utan uppdrag nu. Men vi hoppas kunna hjälpa så många som möjligt att passa på att vidareutbilda sig under tiden. Oavsett om det sker via en befintlig arbetsgivare eller på eget initiativ så kommer det vara en riktig boost, inte bara för CV:t hos den enskilda individen, utan på sikt för hela den svenska industrin, säger Astrid Westfeldt Corneman.

Nackademins YH-utbildningar är öppna för ansökan. Mer information om utbildningarna och hur du ansöker hittar du här:

OT-säkerhet

Robotic process automation

Prompt engineering och generativ ai för utvecklare