Vi använder cookies för att tillhandahålla våra tjänster och för att visa annonser baserat på intressen.
Vår policy för cookies.

Jag förstår

Ledningsgrupp

Ledningsgruppen består av potentiella arbetsgivare som kvalitetssäkrar utbildningen och ser till så att du lär dig precis det som branschen efterfrågar.

Om programmet

Stad: Stockholm

Form: Yh-utbildning

Pris: 0 kr

Längd: 2 år

Praktik: 20 veckor


Antagningskrav:
Utöver grundläggande behörighet krävs lägst betyg Godkänt/E i Matematik 2/B, Svenska 2/B eller motsvarande kunskaper, samt Ellära 1/A, alternativt Praktisk ellära eller motsvarande kunskaper.

Kurser
Kalendarium
15feb

Antagningen öppnar för nya utbildningar

Fler Events »

Elkraftingenjör

Vill du rädda/arbeta med Sveriges framtida energiförsörjning?

Elkraftingenjör. Elnätet fungerar lite som ett blodomlopp i samhället, där olika funktioner kommer till liv där det finns ström. Så vad händer om energiförsörjningen inte räcker till? När Sveriges befolkningsökning kräver fler transporter, vårdinrättningar och större byggnadsytor? Samtidigt finns ett litet hinder, som nyteknik.se skrev om redan 2014: ”elkraftsbranschen skriker efter utbildad arbetskraft”. Och faktum är att det bara blivit ”värre” sedan dess. Det är en bra idé att utbilda dig inom elteknik, med andra ord.

Att leva upp till dagens behov av elkraft, och arbetskraft, är redan en stor utmaning. Gamla ledningar och system ska underhållas, moderniseras och anpassas till nya funktioner. Nya nät måste byggas ut för att möta den ökade efterfrågan. Och ju mer teknologiskt avancerat samhället blir desto viktigare blir elförsörjningen, och nödvändiga säkerhetssystem som kräver sitt.

Bara IT-sektorns etablering av nya serverhallar kommer att stå för en betydande del av det framtida energibehovet, liksom transportsektorn som nu måste byta ut sina fordon till eldrift. Det framkom i Svenskt Näringslivs undersökning där de intervjuade de 100 företag i Sverige med högst elförbrukning idag.

Och om inte det skulle räcka för att kavla upp ärmarna och sätta igång med massiva åtgärder, så har Energimyndigheten som mål fram till 2050 att Sverige bland annat ska ha ett 100 procent hållbart kraftsystem, att elkraftssektorn ska vara världsledande samt att vi ska vara en nettoexportör av el, med internationellt konkurrenskraftiga priser. För att lyckas med projektet är kompetensuppbyggnad som den viktigaste framgångsfaktorn. Det nappade vi på, och om du känner dig manad att hjälpa till att rädda Sveriges framtida energiförsörjning så är du välkommen i gänget!

Den här utbildningen har garanterad start hösten 2017, varmt välkommen med din ansökan fr.o.m. den 11e januari!

Utbildningen – Elkraftingenjör

Efter avslutad utbildning har du insikt och förståelse för energiformer som vattenkraft, kärnkraft, vågraft, vindkraft och solenergi. Du förstår elförsörjningsystemets uppbyggnad, kommer kunna planera och genomföra projekt inom elkraftsområdet samt kunna fatta beslut om hållbara och och kostnadseffektiva energilösningar.

 • Materialkunskap om till exempel transformatorer, ställverk, motorer, generatorer, kablage och säkringar
 • Arbeta utifrån ett miljöperspektiv och sträva efter energieffektivisering och hållbar energi, till exempel smarta elnät och mikroproduktion
 • Framställa ritningar med hjälp av programvaran CAD för eldistribution
 • PLC-system och därtill hörande programmering
 • Avtalsrätt och entreprenadjuridik
 • Arbetsmiljö, utrustning, skyddsutrustning samt skydd för EMC


Marknaden – efterfrågan större än tillgången de närmaste 1020 åren

Under en period av 12 månader 2014–2015 utannonserades totalt 529 vakanser för ingenjörer och tekniker inom elektroteknik. Jämförde man sedan siffrorna månad för månad så hade antalet vakanser ökat med 61,1 % under året. Redan nu finns alltså en ansenlig efterfrågan på utbildade inom elkraft, och behovet kommer definitivt att öka i takt med miljö- och samhällsutvecklingen. Samtidigt blir pensionsavgången relativt stor under de närmaste åren.

Branschen är inte heller märkbart konjunkturkänslig, eftersom kraftnäten måste underhållas regelbundet enligt lag.

Yrkesroller efter avslutad utbildning

 • Beredare inom elnätsbolag och andra verksamheter
 • Driftingenjör inom elnätsbolag och andra verksamheter
 • Drifttekniker inom elnätsbolag och andra verksamheter
 • Elkraftingenjör inom elkraftsbolag, elnätsbolag och andra verksamheter
 • Elkrafttekniker inom elkraftsbolag, elnätsbolag och andra verksamheter
 • Kontrollanläggningstekniker inom elnätsbolag och andra verksamheter

Om programmet

Stad: Stockholm
Form: Yh-utbildning
Pris: 0 kr
Längd: 2 år
Praktik: 20 veckor


Antagningskrav:
Utöver grundläggande behörighet krävs lägst betyg Godkänt/E i Matematik 2/B, Svenska 2/B eller motsvarande kunskaper, samt Ellära 1/A, alternativt Praktisk ellära eller motsvarande kunskaper.

Kurser

Nyheter

Viktiga datum – söka utbildning på Nackademin hösten 2017

Viktiga datum – söka utbildning på Nackademin 2017. Funderar du på att söka en utbildning på Nackademin med start hösten 2017? Hurra, vilket bra val! Här har vi samlat de viktigaste datum inför vårens antagning på Nackademin. Läs mer »

FAQ – antagningsbesked, bekräfta din plats och terminsstart

Nu har årets antagningsbesked gått ut! Du hittar ditt besked på yh-antagning.se. Här har vi samlat de vanligaste frågorna kopplat till detta – och svarat på dem, såklart. Läs mer »
Se fler nyheter »

 

Här kan du ansöka till denna utbildning. Ansök nu