SAMHäLLSBYGGNAD

Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen

Publicerat
24 april 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

Hållbar innovation och jämställdhet i fokus

Mook Changrachang arbetar idag som energistrateg på Bonnier Fastigheter. Med en passion för teknik och hållbarhet, och en imponerande karriär inom samhällsbyggnad, ger hon oss en unik inblick i branschen och delar med sig av sin syn på utmaningar och möjligheter. Under 2023 utsågs hon av Fastighetssverige till Året unga fastighetskvinna, och idag arbetar Mook själv aktivt för att bidra till ökad representation och jämställdhet inom fastighetssektorn. Genom att locka fler kvinnor till branschen behöver vi lyfta fram förebilder och erbjuda mentorprogram, berättar hon.

Hej Mook! Berätta lite om dig själv?

 

–  Jag heter Mook Changrachang, är 33 år gammal och kommer ursprungligen från Bangkok, Thailand. Jag är utbildad byggnadsingenjör från KTH och har ett stort intresse för teknik och hållbarhet. 

 

Vad gjorde du innan din nuvarande roll? 

 

–  Innan jag började på Bonnier Fastigheter, arbetade jag som VVS-konsult och biträdande konstruktör på Structor installationsteknik i Stockholm. Dessförinnan, under min studietid, hade jag en roll som koordinator i förvaltningsgruppen för lokaler och labb på Scania Tekniskt Centrum.

 

Varför började du intressera dig för energisektorn? 

 

–  Mitt intresse för energisektorn började ta form under min tid på Scania Tekniskt Centrum. Där fick jag insikt om den avgörande rollen som förvaltning, drift och underhåll av tekniska system spelar för både fastighetsägare och vår miljö.

 

En dag som energistrateg på Bonnier Fastigheter 

 

Idag är du på Bonnier Fastigheter. Hur ser en vanlig dag ut på jobbet för dig?

 

–  Som energistrateg hos Bonnier Fastigheter fokuserar jag på energifrågor inom vårt fastighetsbestånd. Det innebär att jag arbetar med allt från energioptimering av tekniska installationer till digitalisering av energiuppföljning, det är också viktigt att alltid hålla mig uppdaterad om lagkrav och trender inom energisektorn.

 

Min dag är varierad och flexibel, där jag ofta lägger fokus på olika teman och områden. Exempel på de teman jag har haft är uppvärmning i fastigheter, baslast för värme sommartid, drifttid för ventilationsaggregat och effektstrategi. 

Det bästa med jobbet är möjligheten att kunna påverka

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

 

–  Det bästa med mitt jobb är möjligheten att påverka, den breda yrkesrollen och att få kombinera min tekniska expertis med ett hållbarhetsfokus i affären.

 

Var det något som överraskade med yrket/branschen?

 

–  Jag blev överraskad av tempot i fastighetsbranschen och att vissa tekniska beslut eller investeringar kan ta längre tid än förväntat på grund av kompetensbrist och låg mognadsgrad inom digitalisering.

LIA-praktiken ger en ovärderlig praktisk erfarenhet inför din kommande karriär

 

Vilka fördelar ser du med att läsa en YH-utbildning?

 

–  Jag tror starkt på tekniska utbildningar från alla typer av skolor, särskilt YH-utbildningar, som är en del av lösningen för branschens kompetensförsörjning. 

 

Vilka är fördelarna med LIA-praktik?

 

–  Under mina 9 år i branschen har jag haft möjligheten att vägleda och handleda 10 LIA-praktikanter. Att se dem växa och blomstra har varit en otroligt givande erfarenhet både för dem och för företaget. Det strukturerade upplägget under LIA-praktiken gör det möjligt för företag att forma och utveckla framtidens talanger på ett effektivt sätt, samtidigt som studenterna får ovärderlig praktisk erfarenhet som förbereder dem för sina framtida karriärer.

 

Hur ser du på framtiden, hur kommer branschen utvecklas?

 

–  Energifrågor kommer fortsätta vara av central betydelse för Sveriges klimatomställning. Det finns därmed gott om utrymme för kommande talanger, från specialister till generalister, att få plats inom olika delar av branschen.

För att locka fler kvinnor till branschen behöver vi lyfta fram förebilder och erbjuda mentorprogram 

 

Vad kan vi som utbildningsanordnare och branschen göra för att få fler kvinnor in i fastighets-/byggbranschen?

 

–  För att locka fler kvinnor till branschen, särskilt inom teknik, behöver vi öppna upp fler möjligheter, lyfta fram förebilder och erbjuda mentorprogram och inspirationsföreläsningar.

 

Genom mitt projekt #nästafastighetskvinna vill jag visa att det går att börja med små handlingar och börja från sig själv. Jag har haft äran att fungera som mentor åt fyra kvinnor som antingen studerar eller nyligen har avslutat en YH-utbildning. Dessutom har jag hållit en rad inspirationsföreläsningar för att uppmuntra kvinnor att ta plats och våga ställa krav i branschen. Det är mitt sätt att bidra till ökad representation och jämställdhet inom fastighetssektorn.

En utbildning som öppnar många dörrar.

 

Vad vill du säga till de studenter som står i valet att söka till energiingenjör på Nackademin?

 

–  Jag rekommenderar starkt att söka till Nackademin och energiingenjörsutbildningen om ni vill vara med och göra skillnad på nationell nivå. För de som är intresserade av teknik, hållbarhet och affärsutveckling är detta en utmärkt utbildning som kan öppna många dörrar.

 

Tack Mook för att du delade med dig av din resa och din insyn i branschen!

5 snabba med Mook

 

  1. Vad drömde du om att bli när du var liten? Byggnadsingenjör eller veterinär
  2. Vad gör du helst en ledig söndag?  Långa promenader och bok med kopp te
  3. I lurarna på morgonen? Bossa nova Brazil
  4. Bästa lunchlådan? Bimbimbap
  5. Om AI skulle beskriva dig med 2 ord? Positiv och ihärdig

Fler artiklar
Emelie fick jobb på sin praktikplats efter examen
Elteknik och Energi
Emelie fick jobb på sin praktikplats efter examen
Läs mer