SAMHäLLSBYGGNAD

Emelie fick jobb på sin praktikplats efter examen

Publicerat
15 mars 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

Nackademin var ett självklart val

Om du intresserar dig för miljö, teknik och energi är Nackademins energiingenjörsutbildning på distans perfekt för dig. Emelie Ahremark började läsa utbildningen 2019 och efter examen 2021 fick hon jobb på sin praktikplats där hon nu har en tillsvidareanställning
 

Efter gymnasiet där Emelie läst det naturvetenskapliga programmet började hon på en universitetsutbildning. Men det kändes inte helt rätt och efter ett tag hoppade hon av. Några år senare upptäckte hon Energiingenjörsutbildningen på Nackademin och intresset växte.

 

– Jag letade runt bland olika yrkeshögskoleutbildningar eftersom jag insåg att en längre universitetsutbildning inte var något för mig. Flera bekanta hade gått på Nackademin och var nöjda så när jag hittade Energiingenjörsutbildningen verkade det utmärkt för mig, berättar Emelie.

 

Ett högaktuellt yrke i rätt i tiden

 

Energiingenjörsyrket är idag högaktuellt i och med klimatförändringar och byggbranschen som måste anpassa sig efter striktare miljökrav. Därav har du stora chanser till att få jobb efter examen.

 

– Utbildningen var specificerad och bred på samma gång. Alla som gick utbildningen jobbar inte exakt med det som jag gör idag utan har kunnat hitta sina egna vägar. Det är en utbildning som passar den som vill arbeta med miljö, teknik och påverka samhället till det bättre, säger hon.

 

Tid för fler kvinnliga energiingenjörer!

Nackademin arbetar aktivt med att deras utbildningar ska bli så jämställda som möjligt. I snitt är det minst 30 procent kvinnor på respektive utbildning men i vissa fall till och med 50/50. Emelie berättar att hon märkt att el-och energibranschen vill bli mer jämställda och hoppas att fler kvinnor vill söka till dessa typer av utbildningar.

 

– Många av lärarna på Nackademin pratar om att detta är ett mansdominerat fält men de är också väldigt tydliga med att man försöker komma bort från det. Det märks att jämställdhet är i fokus både under utbildningen och i branschen, säger Emelie.

 

Idag arbetar Emelie som Energiingenjör på Clarholm Energi- och Klimatanalys, det var även där hon praktiserade i två omgångar under sin utbildning.

 

– Praktiken lade en väldigt bra grund eftersom jag redan då fick en bra inblick i hur yrkeslivet faktiskt ser ut. Idag arbetar jag med att optimera byggnader så de blir så energieffektiva som möjligt. Jag trivs väldigt bra och känner att jag blir utmanad på jobbet vilket är underbart. Det var det jag sökte efter eftersom jag ständigt vill kunna utvecklas och samtidigt arbeta med något som bidrar med nytta för samhället, avslutar Emelie.

Nackademin

  1. Nackademin
  2. 9 av 10 studenter får jobb efter examen eftersom det finns stor kompetensbrist inom de branscherna Nackademin utbildar inom
  3. En fjärdedel av utbildningen utgörs av praktiska moment i form av LIA-praktik
  4. Korta utbildningar (1,5–2 år)
  5. Om du inte har alla meriter som krävs för en utbildning kan du läsa en preparandkurs eller göra ett behörighetsprov
  6. Utbildningarna tas fram tillsammans med näringslivet
Fler artiklar
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Elteknik och Energi
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Läs mer