Klimatdeklarationer

YH-kursen Klimatdeklarationer passar såväl dig som redan är i branschen och vill utöka din kompetens, som dig som vill komplettera eller bygga på tidigare studier. Utbildningen är kostnadsfri och ger dig YH-poäng.
Behöver du och din organisation öka er kunskap kring klimatdeklarationer och vikten av dessa?
Kravet på att klimatdeklarera är lagstadgat sedan en lång tid tillbaka. Trots detta är kunskapen kring Klimatdeklarationer låg och behovet på kompetensen är idag stor och fortsätter att öka.
I kursen kommer du att få en ökad medvetenhet och kunskap om byggnaders klimatpåverkan för att på så sätt skapa insikter hos olika aktörer i byggprocessen som bidrar till att minska klimatpåverkan. Du kommer även att få förståelse för hur arbetet med klimatdeklarationer påverkar företag och hur detta arbete kan implementeras och praktiskt genomföras i ett företag för att på så sätt faktiskt minska klimatpåverkan från byggnader.
Vill du ansvara för att samla in, analysera och rapportera data om er klimatpåverkan och öka medvetenheten om klimatförändringar för att hjälpa företag och organisationer att fatta genomtänkta beslut för att minska miljöpåverkan i byggbranschen?
Kursens innehåll
Kursen syftar till att erbjuda en teoretisk översikt av klimatdeklarationer, hur deklarationsförfarandet genomförs och hur det påverkar organisationer som är verksamma i
samhällsbyggnadssektorn. Kursen behandlar klimatdeklarationers mål, syfte och anknytning till andra globala och nationella hållbarhetsmål, de handledningar och det material som utfärdas som stöd för arbetet, samt den lagstiftning och juridik som ligger till grund för hållbarhet inom samhällsbyggnadssektorn.
Efter avslutad kurs kommer du kunna slutföra arbetsuppgifter inom ramen för arbetet med klimatdeklarationer, till exempel att planera produktion och genomföra analyser och beräkningar utifrån ett klimatdeklarationsperspektiv. Därtill kommer du att kunna redogöra för hur lagen om klimatdeklarationer påverkar olika organisationer och projekt, samt föreslå lösningar för hur arbetet med klimatdeklarationer kan integreras och implementeras i verksamheten.
Kompetenser att lyfta på CV:
- Klimatdeklarationer och hållbarhetsrapportering
- Livscykelanalyser (LCA) och klimatberäkningar
- Regelverk och lagstiftning inom hållbart byggande (PBL, EU-direktiv)
- Digitala verktyg och klimatdatabaser för deklaration och analys
- Implementering av hållbarhetsstrategier i byggprojekt
Denna kurs ger en stark kompetensprofil inom hållbart byggande, klimatberäkningar och lagstadgade klimatdeklarationer, vilket är avgörande för roller inom miljö- och hållbarhetsstrategi, byggprojektledning och klimatrapportering.
Så funkar det
Distansutbildningen har ett flexibelt upplägg och består av ett flertal webbmöten. Mellan dessa träffar bedriver du självstudier med verksamhetsnära case. Utbildningen kan med fördel kombineras med befintlig anställning. Samtliga föreläsningar spelas in så du kan ta del av dem under hela utbildningen.
Kontakta oss
Har du frågor om behörighet och ansökan kan du kontakta oss på antagningen@nackademin.se.
Startdatum & plats
Preliminär start hösten 2025
Distans
Omfattning
30 YH-poäng
Ansökningsperiod
Intresseanmälan öppen
Förkunskaper
Grundläggande behörighet samt minst 1 års yrkeserfarenhet inom ett för samhällsbyggnadssektorn relevant område
Läs mer