Järnvägsingenjörer spelar en avgörande roll i framtidens infrastruktur, och efterfrågan på deras kompetens ökar snabbt. Du analyserar järnvägens roll som transportsystem, tar hänsyn till tekniska, ekonomiska, miljömässiga och trafiksäkerhetsaspekter. Med stora investeringar i modernisering och säkerhet, samt nya krav kopplade till Sveriges NATO-inträde, är behovet av järnvägsingenjörer större än någonsin. Detta är din chans att bidra till viktiga samhällsprojekt och samtidigt bygga en framtidssäker karriär
Läs merVisa mindre
Programmet
Utbildningen till järnvägsingenjör öppnar dörrar till en dynamisk karriär där du lär dig hela järnvägsproduktionens process, från planering till underhåll. Du får teknisk expertis inom BEST-disciplinerna (bana, el, signal, tele) och insikt i järnvägssystemets ekonomiska, miljömässiga och trafiksäkerhetsmässiga aspekter – avgörande för hållbara lösningar.
Som järnvägsingenjör blir du en viktig aktör i upphandlingar och projektledning, där du säkerställer att projekt håller budget och kvalitet. Kommunikation på engelska är också avgörande i dagens globala arbetsmiljö.
Järnvägsingenjörer är starkt eftertraktade på grund av stora investeringsbehov i Sveriges transportinfrastruktur. Under de kommande 10 åren behövs omfattande arbete för att modernisera och effektivisera järnvägssystemet för att nå klimat- och säkerhetsmål samt möta ökande transportbehov. Sveriges NATO-inträde och pensionsavgångar inom branschen ökar ytterligare efterfrågan, särskilt för ledande roller.
Kort om programmet
En fjärdedels LIA-praktik ( lärande i arbete )
Utbildare kommer direkt från branschen
Näringslivet är med och formar innehållet
9 av 10 får jobb efter examen
Läs merVisa mindre
LIA – praktik
En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.
Du har en stor fördel av att vara nära ett stort nätverk av anställande företag under hela din utbildning, där LIA-praktiken fungerar som en självklar rekryteringsbas.
Som järnvägsingenjör kan du arbeta som konsult eller anställd på små eller stora företag. Det är ett omväxlande, varierande, stimulerande och socialt arbete där du använder såväl teoretiska som praktiska färdigheter, och du får utlopp för både kreativitet och innovation.
Karriärmöjligheter efter examen:
Arbetsledare, drift och underhåll
Arbetsledare, nyinvestering och reinvestering
Entreprenadingenjör (järnväg)
Projektingenjör
Projektör inom BEST-K
Underhållsingenjör järnväg
Läs merVisa mindre
Studera på plats
Att läsa ett YH-program på plats i Solna innebär att du behöver lägga cirka 40 timmar i veckan på dina studier. Utbildningen är på heltid och du förväntas delta aktivt i projekt– och grupparbeten, föreläsningar och seminarier för att förbereda dina kunskaper för yrkesrollen
Läs merVisa mindre
Kursutbud
Affärsmannaskap
10 YH-poäng
Syftet med kursen är att du ska förstå innebörden av Affärsmannaskap kopplat till det personliga agerandet och ansvaret att bidra till varje verksamhetsresultat och lönsamhet på både kort och lång sikt.
Mål: Kursens mål är att du ska förstå hur det personliga agerandet och den egna kommunikationen påverkar kundens uppfattning och relation till företaget samt kopplingen till företagets slutliga resultat och lönsamhet. Vidare ska kursen även ge dig förmågan att identifiera nuvarande och framtida kompetensbehov i branschen och aktivt förstå och kunna ta ansvar för sitt eget framtida kompetensutvecklingsbehov
Arbetsledning och projektkunskap
20 YH-poäng
Kursens syfte är att den studerande ska få en god inblick i rollen som arbetsledare och erhålla grundläggande färdigheter samt de praktiska verktyg som behövs i rollen. Stor vikt läggs vid att uppmärksamma metoder som motverkar könsdiskriminering och främjar mångfald.
Banteknik
30 YH-poäng
Du kommer att få gedigna kunskaper om banans delar (undergrunden, underbyggnaden, ballasten, spåret och växlarna), vilka underhållstoleranser som gäller, solkurvors uppkomst mm. Tonvikten ska läggas vid banöverbyggnaden
CAD och BIM-metodik
25 YH-poäng
Kursens syfte är att den studerande efter genomgången kurs ska kunna skapa modeller för järnvägsprojektering och
använda sig av lämpliga metoder och verktyg för ändamålet.
Elteknik
30 YH-poäng
Kursen ger dig kunskaper om ellära, elektriska mätningar och beräkningar ur ett järnvägsperspektiv: fokus ligger på kontaktledningsanläggningar och system för distribution av elkraft till banans olika delar. Vidare ingår orientering om kraftförsörjningsanläggningarnas teknik, t.ex. omformar- och omriktarstationer.
Engelskt fackspråk
5 YH-poäng
Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper i vanligt förekommande engelska juridiska termer och uttryck som den studerande kommer att möta i sitt framtida yrkesliv inom järnvägen.
Entreprenadjuridik och upphandling
15 YH-poäng
Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper om den lagstiftning som gäller vid upphandling av järnvägsentreprenad.
Examensarbete
20 YH-poäng
Syftet med kursen är att genomföra en väl avgränsad undersökning/arbetsuppgift som den studerande själv eller i grupp valt och utfört i samråd med handledare.
Järnvägsprojektering ( valbar kurs )
20 YH-poäng
Kursens syfte är att den studerande ska få förståelse för sambanden mellan ban-, el-, signal-, teleteknik och
kanalisation (BEST-K) vid projektering inom järnväg.
Järnvägssäkerhet och KMA
15 YH-poäng
Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper om säkerhet vid arbete i spårmiljö. Kursen ska även ge den studerande kunskaper om alla de arbetsmiljöaspekter som är relevanta för planering av verksamheter i banan. Syftet är också att den studerande ska få kännedom om vad KMA står för och vad det innebär för medarbetaren och verksamheten.
Järnvägsteknik
30 YH-poäng
Kursens syfte är att ge den studerande en god, övergripande kunskap om hela järnvägssystemets funktion – tekniskt,
organisatoriskt, ekonomiskt och lagstiftningsmässigt, samt om de geotekniska förutsättningarna och hur de påverkar
projektering och produktion.
Kanalisation
10 YH-poäng
Syftet är att de studerande ska få kunskaper om och färdigheter i kanalisationens olika skeden och
kanalisationsobjektens funktion samt förståelse för kanalisationsritningar.
LIA 1 ( lärande i arbete )
50 YH-poäng
LIA1 bygger vidare på kunskaper som inhämtats det första året. Före LIA 1 har man bl.a. gått igenom olika aspekter av drifts- och underhållsfrågor: de olika ingående teknikslagen, ekonomi, kontraktsvillkor. Under handledning av ansvarig handledare fördjupar du dina kunskaper i en praktisk situation och lär dig hantera utmaningar och frågor i det dagliga arbetet.
LIA 2 ( lärande i arbete )
50 YH-poäng
Syftet med LIA 2 är att de studerande ska praktisera tillgodogjorda kunskaper som medarbetare i ett pågående projekt och fördjupa sina kunskaper och färdigheter från de teoretiska kurserna samt de erfarenheterna som inhämtats under utbildningen och LIA 1
Signalteknik
25 YH-poäng
Syftet med kursen är att ge den studerande kunskaper i signalteknik, med fokus på uteanläggningar (spårledningar, vägskydd, växeldriv, signaler, FJB, ATC, ERTMS/ECTS).
Teleteknik
10 YH-poäng
Kursens syfte är att ge den studerande förståelse för teleteknikens betydelse för järnvägsdriften, samt kunskap om
kvalitetssäkring genom egenkontroll i form av utarbetande av kvalitets- och kontrollplaner.
Tillståndskontroll
15 YH-poäng
Syftet med kursen är att ge den studerande kunskaper om de kontrollprogram och kontrollmetoder som kan vara aktuella för bedömning av järnvägsanläggningens underhållsstatus samt kunskap om tillhöranderegelverk. Ge den studerande kunskaper om olika tillståndskontroller som utförs inom järnväg i form av besiktningar och de regelverk som används.
Underhållsteknik
20 YH-poäng
Syftet med kursen är att ge den studerande kunskaper om syftet med järnvägsrelaterat underhåll, om tidsberoende och slitageberoende underhåll och olika teorier om hur detta underhåll ska bedrivas.
Underhållsteknik för arbetsledare ( valbar kurs )
20 YH-poäng
Syftet med kursen är att den studerande ska ges kunskaper om på vilket sätt kontroll av analyser och utvärderingar är förutsättningar för en hållbar, säker och ekonomiskt försvarbar infrastruktur.
Visa merVisa mindre
Utbildningsledare
Eva Johnsson
Kontakta mig
om du har specifika frågor om kursinnehållet.
Studera på Nackademin
Gör dig redo för din framtida karriär! På Nackademin går du en utbildning som din nya bransch efterfrågar och som näringslivet är med och formar. Dina utbildare kommer direkt från branschen och all undervisning är baserad på sådant vi vet kommer att vara till nytta för din framtida yrkesroll. Faktum är att utbildningen är så pricksäker att 9 av 10 får jobb efter examen. Idag erbjuder Nackademin över 60 pricksäkra utbildningar inom samhällsbyggnad, elteknik, energi, IT, spelutveckling, kommunikation, design och vård.
Läs merVisa mindre
Startdatum & plats
Augusti 2025*
Solna
*Observera att denna utbildning inte har garanterad programstart. Lämna gärna en intresseanmälan för att hålla dig uppdaterad. Besked ges i januari 2025.
Omfattning
2 år
Heltid
400 YH-poäng
Ansökningsperiod
29 januari – 5 maj 2025
Sista kompletteringsdag: 9 juni
Antagningskrav
Grundläggande behörighet och Matematik 2/B, Svenska 2/B
Läs mer
Antagningskrav
Det finns två olika typer av behörighet du måste uppfylla för att ha möjlighet att bli antagen på en utbildning: Grundläggande behörighet och särskild behörighet.
Grundläggande behörighet:
Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning med minst 2250 poäng samt godkända betyg i Engelska 5, Matematik 1 och Svenska 1.
Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Läs mer under Reel kompetens.
Särskild behörighet:
Svenska B/2
Matematik 2/B (Du behöver ha godkända betyg i antingen matematik 2a, 2b eller 2c. Motsvarar även matematik B)
Alla våra utbildningar bedrivs på svenska. För att du ska kunna genomföra utbildningen krävs det väldigt goda kunskaper i det svenska språket både skriftligt och muntligt.
CSN & Finansiering
Utbildningen är kostnadsfri och kvalificerar för CSN-studiemedel. Observera att kostnader för kurslitteratur tillkommer.
Läs mer
CSN & Finansiering
Du kan ansöka om studiemedel när du har fått plats på en utbildning, men du kommer inte att få någon utbetalning förrän du lämnat studieförsäkran samt att vi har rapporterat att du påbörjat dina studier. CSN-rapporteringen görs första dagen på studieperioden. Du kan enbart ansöka om CSN för första studieperioden till att börja med.
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om din framtida yrkesroll och studier på Nackademin
Får jag jobb efter min examen från Nackademin?
Din utbildning på Nackademin är så pricksäker att över 90% av studenterna får jobb efter examen.
Praktik är en viktig komponent i våra yh-program där du spenderar en fjärdedel av sin studietid ute på ett företag. Detta har varit en vinnande kombination för både studenter och arbetsgivare – studenter får med stor säkerhet jobb och företagen har möjlighet att anställa medarbetare med rätt och aktuell kompetens direkt från näringslivet.
Hur mycket tid behöver jag lägga på mina studier?
Alla våra YH-program på distans är på heltid 100% och du behöver lägga cirka 40 timmar i veckan på dina studier. Projektarbeten, diskussioner, seminarier och föreläsningar sker i realtid som du behöver delta aktivt i. Du kommer ha schemalagd undervisning med flera utbildare som kommer direkt från branschen. Projektarbeten sker i din basgrupp under vanlig arbetstid, dvs måndag-fredag någon gång mellan 8.00-17.00.
Vad erbjuder ni för alternativ om jag saknar behörighet?
Din gymnasietid ska inte behöva definiera resten av ditt liv. Om du saknar behörighet finns det andra möjligheter att bli antagen på: behörighetsprov, preparandkurs, 20%-regeln eller reell kompetens.
En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.