SAMHäLLSBYGGNAD

Zandra karriärväxlade till Teknisk konsult inom järnväg

Publicerat
13 mars 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook
Zandra arbetade flera år inom restaurang och cafè innan hon tog beslutet att byta bana till jobb inom järnväg och infrastruktur. Efter studier på Nackademin jobbar hon idag som Teknisk konsult på N-TEK sedan 4 år tillbaka. Järnvägsbranschen erbjuder fantastiska möjligheter om du vill vara med och forma framtidens transportsystem säger hon

Yrkeshögskola – en snabb väg till drömjobbet

 

Zandra fick upp ögonen för just järnväg något år innan sina studier på Nackademin. Hennes man arbetade i branschen och hon såg hur roligt han hade det på jobbet och hur varierande yrket var. Hon hade hört gott om skolan från vänner och bekanta, så hon skickade in en ansökan och kom in på Anläggningsingenjör inom järnväg, som utbildningen hette då.

Hon visste hela tiden att hon ville läsa en utbildning där fokus låg i att optimera lärandet efter branschens efterfrågan. Yrkeshögskolan var ett bra alternativ eftersom att du får rätt kompetens direkt och en fot in i arbetslivet genom utbildare och praktik. En annan fördel hon såg var att studieperioden är kortare än om du jämför med universitet.

 

En dag som Teknisk konsult på N-TEK

 

Zandra arbetar idag som Teknisk konsult på N-TEK och sitter idag i uppdrag hos SL, där hon arbetar med projektledning vid utbyggnaden av Tvärbanan mot Helenelund.

 

” Hur fint är det inte att jobba i en bransch där både miljö och förmågan att förenkla människors vardag och resande har stort fokus? ”

 

En vanlig dag på jobbet börjar ofta med planering av dagens möten och aktuella frågor bearbetas tillsammans med projektkollegor. Om möjligheten finns tar hon gärna en sväng och kikar på entreprenadens framdrift, och eftermiddagarna är fyllda med spännande möten där framdriften i projektet ligger i fokus.

 

En framtidsbransch som förenklar människors vardag

 

Det bästa med Zandras jobb, om hon bortser från sina fantastiska kollegor, är att arbetet är varierat och utmanande. Nya frågeställningar kommer upp och hon lär sig nya saker nästan varje dag. Hon tycker att järnväg och infrastruktur är en bransch som ligger rätt i tiden, med stora fördelar både för miljön och tågtrafiken.

 

”Vi ser stora möjligheter för upprustning och uppdatering av befintliga system som finns idag och järnvägen planeras bli ”smartare”, och till detta behövs drivande och nyfikna medarbetare från alla generationer”, avslutar hon.

 

LIA-praktik och att lära känna branschen tidigt

 

En fjärdedel av utbildningen är förlagd på en verklig arbetsplats. Där får du chans att lära dig mer om yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och kan lära känna branschen på ett djupare plan. Zandra ser flera fördelar med att ta emot LIA-studenter som företag.

 

– Att få vara med och forma en student efter det branschen och företaget behöver, ger bara möjligheter. Sen att ta en anställning innebär ju också en kostnadsbesparing, eftersom introduktion redan skett under LIA-perioden.

 

Tips till dig som ska söka – Det är aldrig försent att prova något nytt!

 

Du välkomnas in i en framtidsbransch med fantastiska möjligheter och du kommer att vara med och forma framtidens transportsystem.

 

Till dig som funderar på att söka järnvägsingenjör vill hon bara säga att du ska prova. Det är aldrig försent att prova något nytt!

5 snabba med Zandra

 

  1. Vad drömde du om att bli när du var liten? Paleontolog
  2. Vad gör du helst en ledig söndag? Är på picknick med familjen och vänner.
  3. Socialisera sig i bistron eller läsa bok i kupén? Socialisera!
  4. Vad åt du till frukost i morse? Vetekakor med skinka och avokado.
  5. På spåret eller Idol? På spåret

 

Fler artiklar
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Intervjuer
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Läs mer
Intervju med Alice Olsson –  en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024
Intervjuer
Intervju med Alice Olsson –  en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024
Läs mer
Webbdesign
Intervjuer
Webbdesign
Läs mer