Frontend-utvecklare
Utbilda dig inom frontend-utveckling
Överblick
Kurser som ingår
Ledningsgrupp
Antagningskrav
Den här utbildningen är öppen för ansökan och sista ansökningsdagen är den 30 april 2019.
Som Frontend-utvecklare arbetar du med presentationslagret – det man ser och använder när man surfar på en webbplats. Det gäller att skapa logisk och effektiv Frontend-kod för att göra sidorna så enkla, lättlästa, snabbladdade och användarvänliga som möjligt. Men de ska också fungera lika bra oavsett om man använder en webbläsare, smartphone eller surfplatta. Och det kräver specialistkompetens som det är brist på idag. Om du är intresserad av en bransch där ny metoder introduceras kontinuerligt, programmering och problemlösning – då kan det här vara utbildningen för dig!
Webbplatserna har utvecklats från att bara informera, till att idag vara dynamiska och interagerande. Sidornas gränssnitt ska också anpassas efter alla de sätt man vill komma åt dem på. Det handlar förstås om programmering och scripting. För att skapa interaktivitet och responsivt innehåll används en mix av JavaScript och ramverk, tillsammans med HTML och CSS.
Yrkesroller efter utbildningen
Webbutvecklare efterfrågas allt mer när allt fler företag säljer och marknadsför sina varor och tjänster på internet. Det är mycket stor efterfrågan på mjukvaru- och systemutvecklare på kort sikt, och det behövs minst 4000–5000 de närmaste åren. På lång sikt är bedömningen att det är mycket liten konkurrens om jobben också på både 5 och 10 års sikt.
Efterfrågan på Frontend-utvecklare är koncentrerad till Stockholm, där Informations- och kommunikationsteknologin har stor betydelse – och även utvecklas i snabb takt.
När det gäller IT-sektorn generellt så har datayrken som grupp goda utsikter under åtminstone en överskådlig tid av 5–10 år. Alltför få har utbildat sig inom området sedan millenniumskiftet, och dessutom pågår ett generationsskifte när många går i pension.
De flesta Frontend-utvecklarna söks av frontend-/kommunikations-/webbyråer, men även andra företag som söker intern kompetens, samt av IT-konsulter.
En stor del av utbildningen är förlagd på en arbetsplats. Tidigare studenter som har läst den här utbildningen har gjort LIA-praktik hos företag som Blocket, Chas Visual Management, Weahead, Bazooka, Digital Zetterberg, NetRelations och NetEnt.
Yrkesroller efter avslutad utbildning:
- Frontend-utvecklare
- Webbutvecklare
- JavaScript-utvecklare
Utbildningen
Här får du lära dig att i arbetsgrupp eller på egen hand ansvara för och samarbeta kring planering och genomförande av ett frontend-projekt.
Du kommer lära dig att välja rätt utvecklingsverktyg för att uppnå mål enligt en kravspecifikation. Du kommer också att lära dig att, med hänsyn till vad kundens verksamhet kräver, fungera tillsammans med användare, andra arbetsgrupper och företagsledning, samt medverka till att på bästa sätt lösa förekommande uppgifter.
I utbildningen ingår:
- JavaScript: Det viktigaste i utbildningen. Från grund till avancerat, ramverk, integrera med befintlig webbsajt och implementera kommunikation mot webbservrar, test och felsökningsnmetoder samt optimering av funktionaliteten.
- HTML5 och CSS3: Kod och hjälpverktyg såsom SASS och LESS
- PHP, MySQL, CMS: Översikt och kunskap om vanligt förekommande CMS och i att göra jämförelser mellan olika system. Grundläggande kunskaper i PHP, samt i PHPs interaktion mot MySQL-liknande databaser.
- Bildbehandling för webbutvecklare: Programvara för bildbehandling och prototyping.
- Webbstandards: Kunskaper om olika webbläsare, webbstandarder, semantik i HTML, kunskaper i definitioner och beståndsdelar i HTML, CSS och DOM.
- Examensarbete
CMS-verktyg, backend och interaktion med databaser
Yh-poäng: 35
Kursen ger dig en förståelse för de backend-system som frontend-koden kommunicerar med. Du lär dig därför om de viktigaste Content Management Systemen som en frontend-utvecklare vanligtvis kommer i kontakt med.
Examensarbete
Yh-poäng: 30
Kursen ska utveckla din förmåga och kunskap att genomföra ett projekt från koncept till en färdig ”produkt” kopplad till ett område som är adekvat för det kommande yrket som Frontend-utvecklare.
Arbetet utförs självständigt eller i grupp antingen genom ett projekt vid skolan eller som ett utvecklingsprojekt i samarbete med ett företag. Du ska självständigt planera, söka information och kunskap och genomföra arbetet inom givna tidsramar.
Frontend-projekt
Yh-poäng: 40
Under den här kursen utför du flera realistiska frontend-projekt och får färdigheter i agil projektmetodik. Utefter en kravspecifikation kommer du att självständigt planera, utföra och utvärdera flera realistiska frontend-projekt.
Frontend-utveckling, introduktion och projektmetodik
Yh-poäng: 20
En introduktion till yrkesrollen och en frontend-utvecklares huvudsakliga arbetsuppgifter och roll i ett projekt. Du kommer att få grundläggande kunskaper kring terminologi, begrepp och programspråk relaterade till yrkesrollen som frontend-utvecklare. Kursen ger dig även kunskap om de yrkesroller som en frontend-utvecklare kommer att arbeta nära i olika projekt som designers, UX-designers, backend-utvecklare och projektledare.
Grafikverktyg
Yh-poäng: 15
Kursen syftar till att ge dig kunskaper i att kunna skapa grafiska resurser som krävs för olika hemsidor utifrån en designskiss. Studenten ska få grundläggande kunskaper i Photoshop. Med grundläggande kunskaper menas här; flytta, dölja och släcka lager, göra markeringar i verktyget för utklipp, spara grafiska resurser på ettwebbaserat sätt och på så sätt förstå hur bildformat hänger ihop med olika användningsområden. Kursen ger även en översikt av andra i branschen förekommande bildredigeringsprogram såsom t.ex. Pixelmator, Gimp eller Fireworks.
HTML och CSS
Yh-poäng: 35
Kursen ger grundläggande kunskaper om HTML och CSS, samt i hur HTML sammankopplas till CSS och andra resurser som t.ex. bilder. Du ska även få praktiska erfarenheter i att konvertera en designskiss, som är uppbyggd påsådant sätt som förväntas av branschen, till HTML och CSS.
Kursen ska dig kunskaper så att du kan skapa multikolumnlayout, navigation, formulär och felsöka HTML och CSS. Du ska även efter avslutad kurs kunna tydliggöra funktioner av vissa HTML-taggar, såsom table-tagg samt kunna använda denna med tabulär data.
Du ska också få kunskaper om boxmodellen och floatmodellen, samt få ökad insikt i arbetsmetodiken “Progressive Enhancement”. Du kommer också att använda hjälpverktyg såsom SASS och LESS, samt lära dig att utöka CSS-språket med ytterligare funktionalitet, såsom variabler, funktioner och återanvändbara kodstycken för att på sätt kunna göra CSS-koden mer lättarbetad.
Javascript 1
Yh-poäng: 35
Kursen ger dig basala kunskaper om JavaScript; om hur språket skrivs, hur det exekveras samt dess olika möjligheter och begränsningar. Du kommer också att lära dig olika datatyper i språket, såsom string, number, array, object,function, m.m. Kursen ska även behandla den miljön som JavaScript exekveras i och dess koppling till DOM och HTML, samt ge förståelse för hur JavaScript kan manipulera CSS.
Du kommer också att lära dig om AJAX för att på så sätt kunna hämta data asynkront. Kursen ska ge dig förståelse för hur funktioner exekveras samt för kontext i förhållande till exekvering av funktioner.
Javascript 2
Yh-poäng: 20
Kursen kommer ge dig kunskaper att praktiskt tillämpa innehållet från JavaScript 1. Denna praktiska tillämpning ska utmynna i ett funktionellt arbetsprov. I kursen ska du få kunskap i att manipulera DOM/HTML och CSS.
Kursens ska även ge dig kunskap i att kunna skapa en interaktiv upplevelse med ett dynamiskt innehåll. Exempel på detta kan vara att skapa ett basalt spel som ”fyra-i-rad”, ”sänka skepp” eller enmer avancerad hemsida. Kursen ska också ge kunskap att kunna tillgängliggöra en slutprodukt för externa användare.
Du kommer också lära dig att använda hjälpverktyg såsom Coffeescript och få kunskap i att utöka CSS-språket med ytterligare funktionalitet, såsom variabler, funktioner och återanvändbara kodstycken för att på så sätt göra CSS-koden mer lättarbetad.
JavaScript 3
Yh-poäng: 30
Kursen ska ge dig kunskaper i MV*-ramverk, såsom Backbone.js ochAngular JS, samt ge studenten ökad förståelse för olika ramverk som underlättar utvecklingsprocessen. Du ges kunskaper i enhetstestning som främjar kvalitet och testbar kod. Kursen ska även ge dig praktiska kunskaper att tillämpa enhetstest med valfritt MV*ramverk för att skapa en applikation, t.ex. en ”todo-list”. Efter avslutad kurs ska du även ha kunskap att skriva och köra enhetstester.
JavaScript 4
Yh-poäng: 25
Under den här kursen ska du skapa en praktisk applikation genom att använda ett JavaScript-ramverk. Du ska kunna leverera fungerande JavaScript-kod för frontend-lösningar till en webbsida. Du kommer även kunna använda enhetstestning för att leverera testad kod.
LIA 1
Yh-poäng: 50
Kursens centrala innehåll är att förbereda dig för en framtida yrkesroll i en för utbildningenrelevant arbetsmiljö och utveckla dina kunskaper inom webbutveckling, med inriktning mot Frontend . Kursen ska ge dig en ökad kunskap och förmåga att genomföra en praktisktillämpning av det teoretiska innehållet av årskurs ett.
LIA 2
Yh-poäng: 60
Kursens centrala innehåll är att förbereda dig för en framtida yrkesroll så att du efteravslutad kurs kan axla ett reguljärt arbete och utan sedvanlig inskolningsperiod verka på arbetsmarknaden i en för utbildningen relevant arbetsmiljö.








Anmäl intresse för den här utbildningen!
Fyll i formuläret nedan för mer information!
Anmäl dig till kursen!
Anmäl dig till kursen genom att fylla i formuläret nedan.