IT

Tova bytte bransch från konst till IT

Publicerat
15 mars 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

Frontend passar dig som tycker om att bygga saker, tänka logiskt och problemlösning

Tova Jertfelt, snart 34 år, har en konstnärlig kandidatexamen på Konstfack, en ateljé och är sedan barnsben en spelnörd. Efter att hon tagit examen från Konstfack, jobbat som formgivare och producent på tidning under några år bestämde hon sig för att byta bransch och vände blicken mot IT och frontend
 

– Jag ställde mig själv frågan om hur jag vill leva mitt liv, på vilket sätt och hur jag ska göra för att ha en hälsosam balans mellan jobb, fritid, hälsa och arbetsnarkomani. Eftersom jag är nyfiken och har erfarenhet av problemlösning passade front-end väldigt bra.

 

Hon tillägger att som formgivare behöver du konstant läsa på, lära dig och samtidigt brottas med problem som uppstår, vilket inte är helt olikt front-end.

 

En vän från branschen rekommenderade Nackademin

Tova tog steget och valde att läsa på Nackademin efter ett tips från en nära vän som är programmerare. Utifrån hans kunskap om branschen rekommenderade han henne att söka till Nackademin då han tyckte att kurserna var bäst lämpade för vad branschen faktiskt efterfrågar. Han hade inte fel!

– Jag hade sett via sociala medier att studenter från andra skolor inte lär sig JavaScript utan fokuserar på CMS, CSS och HTML. För mig som vill kunna förstå hela maskineriet känns det som att det blir lite för tunn is att stå på. Nackademins utbildning är däremot bred och passar mig väldigt bra!

 

Utbildningen ger en spännande synergi mellan formgivning och frontend


Tova säger att det roligaste hittills med utbildningen är att se hur mycket hon kunnat ta till sig, förstå och förbättra under de månader hon gått utbildningen.

– Att få saker att fungera är som magi! Jag ser en spännande synergi av vad jag kan som formgivare och vad jag lär mig nu som frontendare, och är taggad på att göra fler saker som sammanför de ämnena.

 

En lärorik LIA-praktik på Vinnovera


Tova har gjort sin LIA-praktik hos Vinnovera webbyrå, där har hon fått jobba i team med en till medpraktikant och seniora tech leads, UX leads och projektledare.

– Vi pitchade en idé till en kund, och har sedan jobbat agilt under en tidsperiod för att gå från ax till limpa. Det sporrade mig att ha så mycket frihet, ansvar och förtroende. Jag lärde mig saker konstant under min första praktikperiod.

Under sin andra praktikperiod så kommer Tova vara praktikant ute hos en kund, där hon kommer få djupdyka rakt in i någon annans kod, vilket jättespännande! En utmaning som kommer bli kul och lärorik, och som hon är övertygad om att hon kommer klara av med rätt handledning från Vinnovera.

 

En framtid som IT-konsult och att kunna jobba hybrid


I framtiden vill hon gärna jobba som IT-konsult, det var därför hon sökte sig till en webbyrå. Och eftersom hon har bonusbarn och bor i Uppsala vill Tova helst kunna jobba på distans eller hybrid för att få vardagen att fungera. Vilket jobb inom IT ofta möjliggör.

När Tova pratar om framtiden hör vi bara möjligheter och att hon är öppen för det mesta.

– Jag har tidigare arbetat med bistånd så vi får se om jag återigen kommer att arbeta med kampanjsidor, appar eller projekt inom detta. Eller så byter jag spår helt och jobbar bara med banker? Eller kanske portfolios åt konstnärer och musikartister? Vad jag vet är att jag kommer vilja röra mig mot projekt, och kreativitet.

 

Är du nyfiken och har en lust att lära? Sök!


Till dig som funderar på att söka utbildningen till frontend-utvecklare, så vill hon säga att det är bra att fundera på vad just DU vill göra. Frontend passar dig som tycker om att bygga saker, tänka logiskt, problemlösning och se hur saker tar form. Du behöver inte ens gilla matte faktiskt, inget krav på det som frontendare, om du frågar Tova.

 

– Nyfikenheten och lusten att lära har varit mina drivkrafter i den här resan. Branschen behöver mångfald och kompetensbredd så sök!

 

Vi önskar Tova stort lycka till med sina studier och sin karriärväxling!

Fler artiklar
Från hälsocoach till QA-specialist på Bontouch
IT
Från hälsocoach till QA-specialist på Bontouch
Läs mer
Bakom kulisserna hos en Animation Director
IT
Bakom kulisserna hos en Animation Director
Läs mer
Från elektriker till Javautvecklare
IT
Från elektriker till Javautvecklare
Läs mer