Hos ett företag fyller en BI-analytiker en viktig roll. Genom att du analyserar och undersöker data från exempelvis försäljningssystemet, produktionssystemet, personalsystemet och ekonomisystemet kan du som Business Intelligence-analytiker hjälpa företaget att göra smarta prognoser som gynnar verksamheten. Du bidrar helt enkelt till att företaget tar de mest effektiva och fördelaktiga besluten – vare sig det handlar om att öka lojaliteten hos medarbetarna, bemöta kundernas behov, eller att effektivisera organisationen.
Läs merVisa mindre
Programmet
I YH-programmet Business Intelligence-analytiker får du lära dig olika informationssystem och om begrepp som marknadsanalys, omvärldsanalys, omvärldsbevakning, data mining, kundanalys, yield management, business activity monitoring och konkurrentanalys. Du kommer att arbeta mot ett företags samtliga avdelningar, tjänster och produkter och du agerar ofta rådgivare till operativ personal, produktägare och ibland ledningen. Det här är en utbildning som passar dig som har en analytisk ådra och ett intresse för ett företags eller en verksamhets olika processer.
En fjärdedels LIA-praktik ( lärande i arbete )
Utbildare kommer direkt från branschen
Näringslivet är med och formar innehållet
9 av 10 får jobb efter examen
Läs merVisa mindre
Karriärvägar
Arbetsmöjligheterna är stora inom BI-branschen och används inom allt från finans, hälsovård, detaljhandel, tillverkning och teknik. Allt flera organisationer inser vikten av att använda data för att fatta rätt beslut, vilket skapar en ökad efterfrågan på BI-kompetens.
Karriärvgar efter examen
Business Intelligence-analytiker
Dataanalytiker
Business Intelligence-konsult
Business Analyst
Läs merVisa mindre
LIA-praktik
Prova på din karriär innan examen. En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.
Du har en stor fördel av att vara nära ett stort nätverk av anställande företag under hela din utbildning, där LIA-praktiken fungerar som en självklar rekryteringsbas.
Att läsa ett YH-program på plats i Solna innebär att du behöver lägga cirka 40 timmar i veckan på dina studier. Utbildningen är på heltid och du förväntas delta aktivt i projekt– och grupparbeten, föreläsningar och seminarier för att förbereda dina kunskaper för yrkesrollen
Läs merVisa mindre
Kursutbud
Affärsmannaskap
YH-poäng: 10
Syftet är att du ska förstå innebörden av affärsmannaskap kopplat till det personliga agerandet och ansvaret att själv bidra till varje verksamhets resultat och lönsamhet på både kort och lång sikt.
Business Intelligence och dess affärsmöjligheter
YH-poäng: 10
Kursen ger dig förståelse för yrkesområdet, marknaden och användningen av Business Intelligence på såväl nationell som internationell nivå. Kursen ger dig kunskaper om affärsnyttan med Business Intelligence och färdigheter som att kunna göra avvägningar om hur data ska hanteras utifrån lagar och etiska aspekter.
Statistisk och dataanalys
YH-poäng: 20
Syftet med kursen är att du ska få förståelse för grundläggande statistiska begrepp och metoder som används inom Business Intelligence för att beskriva och analysera datafördelningar. I kursen får du lära dig att redogöra för grundläggande statistiska begrepp och att analysera data för att kunna dra slutsatser och redovisa resultat.
Systemförståelse och verksamhetsprocesser inom BI
YH-poäng: 40
Kursen syftar till att ge en fördjupad kunskap i Business Intelligence som helhetsutvecklande verktyg inom en organisation. Du får också insikt i hur Business Intelligence används som verktyg för beslutsstöd. I denna kurs lär du dig om vilka data som tillhör vilka typer av funktioner inom ett företag (HR, ekonomi etc) och hur du kan hantera, integrera och kombinera data för en specifik målgrupp, organisation eller verksamhet.
Databasdesign och modellering
YH-poäng: 40
Syftet med kursen är att ge förståelse för hur du arbetar med databasdesign och modellering i projekt. Kursen ger dig färdigheter i att designa och modellera datalager på ett affärseffektivt sätt, att sammanställa data och information från flera källor för analys samt hantera relationsdatabaser med hjälp av UML-färdigheter
SQL
YH-poäng: 40
Syftet med kursen är att ge dig kunskap om programspråket SQL. Efter kursen kommer du att ha färdigheter i att bygga upp BI-miljöer och hantera dataflöden och optimera SQL-kod.
Business Intelligence-relaterade programspråk
YH-poäng: 20
Kursens syfte är att du ska få arbeta med de mest förekommande programspråken som används inom Business Intelligence. Du får en förståelse för skillnaden mellan scriptprogrammering och objektorienterad programmering. Kursen ger dig bland annat kunskaper om hur man programmerar BI-relaterade system och kopplar plug-ins.
Datafångst, migrering och förädling
YH-poäng: 30
Kursen ger dig förståelse för konceptet Big Data och hur insamling av stora mängder data sker.
Prediktiv och preskriptiv analys
YH-poäng: 15
Den här kursen ger dig kunskap om olika data mining-algoritmer och genom caseuppdrag får du öva på olika former av dataanalys som används för beslutsfattande i verksamheter.
Internet of Things och cloudlösningar
YH-poäng: 20
Syftet med kursen är att du ska lära dig olika lösningar för datalagring och hur molntjänster kan användas i en verksamhet. Du får färdigheter i att hantera API:er och fördjupad kunskap i Microsofts Azurelösning samt förstå hur IOT (Internet of Things) kan användas kopplat till dessa tjänster.
Statistisk programmering och maskininlärning
YH-poäng: 25
Här lär du dig om statistiska programspråk och deras koppling till maskininlärning. Kursen ger dig bland annat kunskaper om de vanligaste och aktuella statistiska programspråken (exempelvis R eller Python) som används för analys och visualisering av data.
Verksamhetsstödjande dashboarddesign
YH-poäng: 15
Syftet med kursen är att ge en förståelse för de verktyg för dashboard och rapportdesign som finns på marknaden i syfte att kunna anpassa verktyg efter verksamhet och kund.
Examensarbete
YH-poäng: 20
Syftet med kursen är att du ska omsätta kunskaper och färdigheter till att analysera problem genom att ta fram ett Proof of Concept till en verklig kund.
LIA
YH-poäng: 100
LIA-praktiken har som huvudsakligt syfte att du ska komma ut på en arbetsplats och arbeta aktivt med yrkesrollens uppgifter, att få en inblick i hur arbetsrollen fungerar i verkligheten. Du får här chansen att omsätta teoretiska och praktiska kunskaper i en skarp arbetsmiljö.
Visa merVisa mindre
Utbildningsledare
Ottilia Westskytte
Kontakta mig
om du har specifika frågor om kursinnehållet.
Studera på Nackademin
Gör dig redo för din framtida karriär! På Nackademin går du en utbildning som din nya bransch efterfrågar och som näringslivet är med och formar. Dina utbildare kommer direkt från branschen och all undervisning är baserad på sådant vi vet kommer att vara till nytta för din framtida yrkesroll. Faktum är att utbildningen är så pricksäker att 9 av 10 får jobb efter examen. Idag erbjuder Nackademin över 60 pricksäkra utbildningar inom samhällsbyggnad, elteknik, energi, IT, spelutveckling, kommunikation, design och vård.
Läs merVisa mindre
Startdatum & plats
August 2025
Stockholm Solna
Omfattning
2 år
Heltid
400 YH-poäng
Ansökningsperiod
15 januari – 2 maj 2025
Sista kompletteringsdag: 9 juni
Antagningskrav
Grundläggande behörighet och matematik B/2, programmering A/1
Läs mer
Antagningskrav
Det finns två olika typer av behörighet du måste uppfylla för att ha möjlighet att bli antagen på en utbildning: Grundläggande behörighet och särskild behörighet. Grundläggande behörighet:
Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning med minst 2250 poäng samt godkända betyg i Engelska 5, Matematik 1 och Svenska 1.
Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen. Läs mer under Reell kompetens. Alla våra utbildningar bedrivs på svenska. För att du ska kunna genomföra utbildningen krävs det väldigt goda kunskaper i det svenska språket både skriftligt och muntligt.Här kan du läsa mer om grundläggande behörighet.
Särskilda förkunskaper krävs i följande kurser: Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
Matematik 2/B (Du behöver ha godkända betyg i antingen matematik 2a, 2b eller 2c. Motsvarar även matematik B.)
Utbildningen är kostnadsfri och kvalificerar för CSN-studiemedel. Observera att kostnader för kurslitteratur tillkommer.
Läs mer
CSN & Finansiering
Du kan ansöka om studiemedel när du har fått plats på en utbildning, men du kommer inte att få någon utbetalning förrän du lämnat studieförsäkran samt att vi har rapporterat att du påbörjat dina studier. CSN-rapporteringen görs första dagen på studieperioden. Du kan enbart ansöka om CSN för första studieperioden till att börja med.
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om din framtida yrkesroll och studier på Nackademin
Får jag jobb efter min examen från Nackademin?
Din utbildning på Nackademin är så pricksäker att över 90% av studenterna får jobb efter examen.
Praktik är en viktig komponent i våra yh-program där du spenderar en fjärdedel av sin studietid ute på ett företag. Detta har varit en vinnande kombination för både studenter och arbetsgivare – studenter får med stor säkerhet jobb och företagen har möjlighet att anställa medarbetare med rätt och aktuell kompetens direkt från näringslivet.
Hur mycket tid behöver jag lägga på mina studier?
Alla våra YH-program på distans är på heltid 100% och du behöver lägga cirka 40 timmar i veckan på dina studier. Projektarbeten, diskussioner, seminarier och föreläsningar sker i realtid som du behöver delta aktivt i. Du kommer ha schemalagd undervisning med flera utbildare som kommer direkt från branschen. Projektarbeten sker i din basgrupp under vanlig arbetstid, dvs måndag-fredag någon gång mellan 8.00-17.00.
Vad erbjuder ni för alternativ om jag saknar behörighet?
Din gymnasietid ska inte behöva definiera resten av ditt liv. Om du saknar behörighet finns det andra möjligheter att bli antagen på: behörighetsprov, preparandkurs, 20%-regeln eller reell kompetens.
En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.