IT

Från butikssäljare till Business Intelligence analytiker på bara 2 år

Publicerat
15 mars 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

BI är kreativ frihet och att lösa komplexa problem

Amanda Dristig är för närvarande anställd som konsult inom datanalys/Business Intelligence på XLENT. Att få vara med och forma och implementera lösningar, se dem materialiseras och bidra till organisationens framgång är det som gör hennes arbetsdag meningsfull.
 

Hej Amanda! Kul att få träffa dig! Berätta lite om dig själv?

 

Hej, mitt namn är Amanda Dristig och jag är 36 år gammal. Min yrkesbakgrund är mångsidig och inkluderar erfarenhet från olika branscher såsom försäljning av maskeradartiklar, teknisk support för ett flygbolag, marknadsföring av hamburgare och Account Management. Jag har utöver min YH-examen även en kandidatexamen i Business Management.

 

Även utanför arbetslivet tycker jag om att utvecklas och lära mig nya saker och just nu är mitt fokus på att lära mig flamenco, vilket är en otroligt svår och uttrycksfull dans som verkligen utmanar min uthållighet. Tycker det är superkul!

 

Mätning och analys av data avgörande för meningsfulla insikter

 

En flamengodansande analytiker alltså- vilken grej! När började du intressera dig för Business Intelligence och IT?

Jag har alltid tyckt om att arbeta analytiskt men kände emellanåt att det inte alltid är enkelt att tolka den stora datamängd som strömmar in. Det var under min tid inom marknadsföring som jag insåg vikten av att fördjupa min förståelse för dataanalys. Mätning och analys av data blev avgörande för meningsfulla insikter och affärsstrategioptimering, och på den vägen är det.

 

Vad jobbar du med idag? Hur ser en vanlig “jobbdag” ut?

Jag är för närvarande anställd som konsult inom datanalys/Business Intelligence på XLENT och trivs verkligen med min nuvarande roll. Arbetsdagen är både rolig och varierande, inkluderande kundmöten, felsökningar och arbete med utveckling av analytiska rapporter och lösningar.

 

Det bästa med jobbet

 

Kul att du trivs! Vad är det bästa med ditt jobb?

Det mest givande är den kreativa friheten att utforska och lösa komplexa problem. Det kräver ofta att jag måste tänka utanför ramarna och föreslå innovativa idéer för att övervinna hinder. Att få vara med och forma och implementera lösningar, se dem materialiseras och bidra till organisationens framgång är det som gör varje arbetsdag meningsfull.

 

Det låter som ett drömjobb! Var det något som överraskade med yrket och branschen i stort?

Definitivt! Innan jag påbörjade min resa inom IT-branschen hade jag bilden av att det främst handlade om att sitta och koda. Men när jag väl kom in i branschen insåg jag snabbt att det är så mycket mer än så. IT-branschen är otroligt mångsidig och involverar en bred skala av arbetsuppgifter och roller. Förutom programmering inkluderar det strategisk planering, datavisualisering, problemlösning, samarbete och ständig inlärning. Det överraskade mig positivt hur dynamisk och diversifierad branschen är.

 

Varför Nackademin och yrkeshögskola

 

Om vi ska se tillbaka på din studieperiod. Vad fick dig att söka till yrkeshögskola och Nackademin?

Jag hade hört väldigt gott om Nackademin från vänner, och när jag läste om Business Intelligence-utbildningen visste jag direkt att det var det jag ville studera.

 

Vilka fördelar ser du med att läsa en YH-utbildning?

Det finns många fördelar. YH-utbildningar ger en kombination av teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter som direkt kan tillämpas på en arbetsplats. Utbildningarna är också alltid utformade för att möta arbetsmarknadens aktuella behov och efterfrågan, vilket gör att du som student utrustas med de färdigheter och kompetenser som är direkt eftertraktade inom branschen. Superbra!

 

Det är verkligen ett vinnande koncept. Vilka är fördelarna med att ta emot LIA-studenter tycker du?

Det är en win-win-situation där företaget får fräsch kunskap och studenterna kan tillämpa sina studier i en verklig arbetsmiljö, vilket ger möjlighet att prova nya idéer och innovativa lösningar.

 

Framtiden innehåller många innovationer

 

Hur ser du på framtiden, hur kommer branschen utvecklas?

Framtiden kommer sannolikt att innehålla många innovationer och flexibilitet kommer vara nyckeln för yrkesverksamma inom IT-branschen.

 

Avslutningsvis – Vad vill du säga till de studenter som står i valet att söka till Business Intelligence utbildningen?

Business Intelligence erbjuder mångsidiga färdigheter som är högt efterfrågade på arbetsmarknaden och kan tillämpas över olika branscher. Om du är intresserad av dataanalys och affärsförståelse och söker en dynamisk och eftertraktad karriärväg, kan Business Intelligence vara det perfekta valet!

 

Tack Amanda för att du delade med dig av din resa till drömjobb. Du inspirerar oss!

5 snabba med Amanda

  1. 1. Vad drömde du om att bli när du var liten? Jag ville bli kirurg eller polis.
    2. Vad gör du helst en ledig söndag? Den spenderar jag helst med vänner eller familj, försöker också koppla av hemma.
    3. I lurarna på morgonen? Något avsnitt från ”The School Of Greatness” podden.
    4. Bästa lunchlådan? Korvstroganoff.
    5. Julafton eller Midsommarafton? Även fast jag älskar jul så föredrar jag nog ändå midsommarafton. För då är det sommar och jag älskar värme!
Fler artiklar
Intervju med Alice Olsson –  en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024
Intervjuer
Intervju med Alice Olsson –  en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024
Läs mer
Webbdesign
Intervjuer
Webbdesign
Läs mer
Sofie Hansen från Sweco är utbildare på kursen Cirkulärt byggande och återbruk
Intervjuer
Sofie Hansen från Sweco är utbildare på kursen Cirkulärt byggande och återbruk
Läs mer