En ny undersökning* visar att nio av tio IT-företag i Sverige har arbete kvar för att uppnå full jämställdhet. Trots detta ser Nackademin en fortsatt positiv utveckling med fler kvinnor som väljer att studera IT och spelutveckling. Särskilt utmärker sig Javautvecklingsprogrammet i årets antagningsomgång, där andelen kvinnliga studenter nu uppgår till 51%, en ökning med 30% jämfört med förra året. Totalt har andelen kvinnor på samtliga IT- och spelutvecklingsprogram ökat från 30% (2023) till 33% (2024), vilket är ett viktigt steg mot en mer jämställd bransch.
Att arbeta för jämställdhet är en viktig fråga för Nackademin och branschen i stort. En ny undersökning från Experis*, baserad på intervjuer med 788 svenska företag, visar att nio av tio IT-företag i Sverige själva uppger att de inte är helt jämställda. Detta belyser inte bara de utmaningar som finns, utan också en stor möjlighet för fortsatt utveckling och samverkan mellan utbildning och näringsliv för att skapa en mer inkluderande och rättvis bransch.
Samtidigt visar en annan undersökning, genomförd av Insight Intelligence*, att intresset för en IT-karriär ökar bland unga kvinnor i Sverige. Undersökningen, som omfattade 1 000 kvinnor mellan 16 och 30 år, ger hopp om att den yngre generationen kan bidra till förändrade attityder och en mer jämställd framtid i branschen.
”Det är fantastiskt att se det ökande intresset bland kvinnor att utbilda sig inom IT. Med tanke på de aktuella siffrorna från branschen är det viktigare än någonsin att vi fokuserar på att skapa en inkluderande och attraktiv miljö inom IT-sektorn. Kvinnors medverkan är avgörande för att forma en bransch som är både innovativ och representativ, och en mångfald av perspektiv bidrar till bättre lösningar och ökad kreativitet,” säger Astrid Westfeldt Corneman VD, Nackademin
Samarbeten och initiativ för att främja jämställdhet
För att bidra till en mer jämställd IT-bransch har Nackademin genomfört flera strategiska insatser. Genom riktade marknadsföringskampanjer synliggörs de möjligheter som finns för kvinnor inom IT och spelutveckling. Kvinnliga förebilder lyfts fram på utbildningsplattformar, och gästföreläsningar samt nätverksträffar anordnas för att inspirera fler kvinnor att välja en karriär inom IT-sektorn.
En viktig del av detta arbete är samarbetet med Kodcentrum, en organisation som arbetar för att främja jämställdhet och mångfald inom IT genom att tidigt introducera programmering till barn. Dessa initiativ skapar långsiktiga förändringar och bidrar till en mer inkluderande och rättvis IT-bransch.
FN:s globala mål om jämställdhet som vägledning
Jämställdhet och inkludering är prioriterade områden på Nackademin och integreras i utbildningarna i nära samarbete med företag inom branschen. Detta arbete går i linje med FN:s globala hållbarhetsmål***, särskilt mål 5, som fokuserar på jämställdhet och understryker att jämlikhet mellan kvinnor och män är en grundförutsättning för hållbar och fredlig utveckling. Forskning visar gång på gång att politisk, ekonomisk och social jämställdhet mellan könen är avgörande för att uppnå en långsiktigt hållbar utveckling.
”Jämställdhet handlar inte bara om rättvisa; det är en grundläggande förutsättning för en hållbar framtid. På Nackademin strävar vi aktivt efter att främja jämställdhet genom att kontinuerligt utvärdera och anpassa våra metoder och åtgärder. Vi kommer att fortsätta arbeta för en inkluderande bransch där både kvinnor och män kan bidra till och forma framtidens IT-lösningar,” avslutar Astrid Westfeldt Corneman, VD för Nackademin
Här kan du läsa mer om några av Nackademins projekt som främjar en mer jämställd framtid inom IT-och spelutveckling:
Nackademin går in som stödpartner till Kodcentrum
Nackademins AI-studenter tar plats på Women in AI
Fler kvinnor till 3D-utveckling på Nackademin
Källor:
*https://via.tt.se/pressmeddelande/3438196/svenska-it-foretag-samst-pa-jamstalldhet?publisherId=783398&lang=sv
**https://www.tng.se/specialistrekrytering/var-ar-brudarna/#:~:text=IT%2Dkarri%C3%A4r%20lockar%20fler%20unga%20kvinnor&text=38%20procent%20%C3%A4r%20rentav%20lockade,att%20s%C3%B6ka%20sig%20till%20branschen.
***https://www.globalamalen.se/om-globala-malen/mal-5-jamstalldhet/