SAMHäLLSBYGGNAD

Intervju med Alice Olsson –  en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024

Publicerat
12 april 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

Alice har hittat sin plats i samhällsbyggnadssektorn

Alice Olsson, är en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024 som delas ut av Branschorganisationen Byggföretagen varje år. Med en bakgrund inom plattsättning och en passion för kreativitet och digitalt skapande, har Alice hittat sin plats i samhällsbyggnadssektorn. Genom sin byggnadsingenjörsutbildning på Nackademin och erfarenheter som plattsättare och från LIA-praktik, ger Alice en inblick i branschens utmaningar och möjligheter, samtidigt som hon lyfter vikten av jämställdhet och öppenhet. Med en positiv syn på framtiden för branschen uppmuntrar Alice andra att utforska karriärmöjligheterna inom samhällsbyggnad.
 

En bekräftelse på att det man gör är värdefullt och uppskattat


Hej Alice! Grattis till din nominering som Årets byggkvinna 2024. Hur känns det att vara en av 3 finalister?

 

– Tack så mycket! Det känns helt fantastiskt, en ära och en bekräftelse på att det man gör är värdefullt och uppskattat. Jag har själv varit med och röstat varje år sedan priset började delas ut, och tycker att det står för något bra. Det är inspirerande att kvinnor får lyftas fram så här, i en annars mycket mansdominerad bransch. Jag är lite extra stolt stolt över att Gotland får vara med och representeras här, det är många kvinnor i branschen på Gotland som arbetar i det tysta, det här är för dem.

 

Berätta lite om dig själv och din bakgrund?

 

– Jag är 31 år gammal och kommer från Gotland. Mitt stora intresse har alltid varit hästar, men jag har alltid haft en kreativ ådra och ett intresse för att skapa saker. Jag är nu bosatt i Visby med sambo och min 6-åriga dotter och ägnar fritiden åt padel, skidåkning och den gotländska bollsporten Pärk.

 

Vad fick dig att intressera dig för samhällsbyggnad och digitalt byggande?

 

– Jag gick byggprogrammet redan på gymnasiet med inriktning plattsättning. Sen har jag alltid varit kreativ och fascinerad av skapandet, och med ny teknik kan man nu skapa och visualisera saker digitalt på ett sätt som tidigare inte var möjligt. Att se ens digitala skapelser bli verklighet är otroligt inspirerande!

 

Så får vi en sundare och schysstare arbetskultur

 

Priset “Årets byggkvinna” lyfter fram kvinnliga förebilder i byggbranschen, så att vi på sikt kan få fler att söka sig till branschen. Målet är en jämnare könsfördelning, vilket bidrar till en sundare och schysstare arbetskultur.

 

Vad tycker du att vi som utbildningsanordnare kan göra för att få fler kvinnor att söka sig till samhällsbyggnad?

 

– Jag tror att man behöver vara mer öppen och ärlig om hur branschen ser ut i verkligheten både som yrkesarbetare och på kontorssidan. Det kan verkligen vara tufft ibland, och jag tycker att många förskönar bilden lite av att vara kvinna i byggbranschen. Sen tycker jag också att ni som utbildningsanordnare överlag ska våga ställa lite mer krav på de som studerar, så man tillsammans ser till att höja kompetensen på de som tar examen, det gäller såklart både kvinnor och män.

 

Vad kan branschen göra för att uppnå mer jämställdhet?

 

– Jag tror att det krävs att vi alla tar ett steg framåt och stöttar varandra. Det handlar om att skapa en arbetsmiljö där alla känner sig välkomna och respekterade oavsett kön. Om var och en tar eget ansvar och ser till att man inte behandlar någon illa och sen hjälps åt och skapar en arbetsmiljö som vi själva vill vara i, då kommer jämställdhet inte vara så svårt för någon. Våga vara den som säger stopp. Vi måste alla hjälpas åt, från ledning till produktion.

 

Hur upplever du att klimatet är idag ute på byggarbetsplatser?

 

– Det är klart att jag ser en förändring under mina år i branschen, men jag vill nog ändå påstå att just bygg har en bit kvar. Jag önskar kanske att någon hade berättat för mig på gymnasiet hur verkligheten såg ut, att man förmodligen vid tillfällen kommer ifrågasätta sig själv om man verkligen har gjort rätt val. Idag tycker jag att klimatet är helt okej, men det finns alltid saker att förbättra.

 

Vad fick dig att söka till yrkeshögskola och Nackademin?

 

– Jag har tidigare funderat på att vidareutbilda mig inom bygg, men utbudet på Gotland är inte så stort. Tillslut hittade jag utbildningen Byggnadsingenjör digitalt byggande på distans på Nackademin som passade mina intressen och mål perfekt. Utbildningen har gett mig de kunskaper och verktyg jag behöver för att ta mig framåt i min karriär.

 

Det händer alltid saker inom byggbranschen

 

Du är nu ute på din LIA-praktik. Berätta lite kort vad du får göra och hur du tycker att det är?

 

– Jag är på ett byggföretag som heter Wisab, där jag får vara med på allt möjligt, från administrativa arbetsuppgifter till att delta i projekteringsmöten, skyddsronder, och kma-arbete. Det är verkligen ett roligt och omväxlande arbete!

 

Hur ser du på framtiden för byggbranschen och dess utveckling?

 

– Givetvis kommer branschen att förbättras och utvecklas. Framtiden ser förhoppningsvis god ut och läget är på väg att stabiliseras något efter en tuff vinter. Personligen tycker jag att det ska bli spännande att se hur AI kommer att ta mer och mer plats, och hur man kan använda sig av det i det dagliga arbetet. Det är spännande tider framför oss.

 

Avslutningsvis, vad vill du säga till de som överväger att söka till en utbildning inom samhällsbyggnad?

 

–  Jag vill uppmana dem att våga prova och utforska möjligheterna inom branschen. Det är en spännande och utvecklande karriärväg som erbjuder många möjligheter till personlig och professionell tillväxt. Det händer alltid saker inom byggbranschen!

 

Ett viktigt pris som behövs för att lyfta fram kvinnor i branschen

 

Ett sista medskick från Alice blir en uppmaning till dig som läser att gå in och rösta.

 

– Gå in och rösta på årets byggkvinna 2024 via Byggföretagen. Det behöver såklart inte vara på mig, men se till att rösta på någon i alla fall. Det är ett viktigt pris som behövs för att lyfta fram kvinnor i branschen.

 

Tack så mycket för att du delade med dig av dina tankar och erfarenheter, Alice. Vi önskar dig lycka till i framtiden och med nomineringen som Årets Byggkvinna 2024.

 

Här kan du rösta på Årets byggkvinna 2024

 

Mellan 12-19 april kan alla som vill rösta fram sin finalist i ”Folkets röst”, som blir en och kanske den avgörande bland juryrösterna.

5 snabba med Alice

  1. 1. Vad drömde du om att bli när du var liten? delfinskötare eller polis
    2. Vad gör du helst en ledig söndag? Dricker kaffe i solen med en bok, eller åker på utflykt med familjen och hittar spännande saker ute. Stå i hästhagen och mysa med hästarna är också en bra energikälla.
    3. I lurarna på morgonen? Väldigt varierande, allt från morgonradio till rena spellistor med rock eller pop.
    4. Bästa lunchlådan? Gärna någon gryta som stått i kylen en dag, då blir den perfekt!
    5. Om AI skulle beskriva dig med 2 ord? Självständig och nyfiken.
Fler artiklar
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Intervjuer
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Läs mer
Webbdesign
Intervjuer
Webbdesign
Läs mer
Sofie Hansen från Sweco är utbildare på kursen Cirkulärt byggande och återbruk
Intervjuer
Sofie Hansen från Sweco är utbildare på kursen Cirkulärt byggande och återbruk
Läs mer