Underhåll och renovering av broar och vägar
YH-kursen Underhåll och renovering av broar och vägar passar såväl dig som redan är i branschen och vill utöka din kompetens, som dig som vill komplettera eller bygga på tidigare studier. Utbildningen är kostnadsfri och ger dig YH-poäng.
Behovet på kompetens inom broar och vägar är enormt. Det finns 84 022 km statlig väg i Sverige, varav 11 % bedöms vara i mycket dåligt tillstånd och 23 % i dåligt tillstånd. Bara i Östergötland ska 749 av Sveriges 21 000 broar underhållas och repareras under kommande tre år. Sverige bär på en stor underhållsskuld som kräver fortsatta satsningar.
I Trafikverkets underhållsplan för 2023–2026 framkommer det att ”de enskilt största underhållsåtgärderna utgörs av broåtgärder” samt att ”antalet broar med brist på bärighet ökat kraftigt de senaste fem åren”.
Kursens innehåll
Kursen kommer att ge dig fördjupade färdigheter kopplat till underhåll och renovering av broar och vägar.
Kursen delas in i tre delmoduler:
1. Teoretisk introduktion till de övergripande processer som omfattar området, med allt ifrån rivning och lagning till efterbesiktning och drift. Du får kompetens i entreprenadjuridik, förprojektering, LCC och LCA samt genomförandebeskrivningar
2. Fördjupning i betongbroar; från konstruktion till lagning, hållbara materialval och arbetssäkerhet
3. Fördjupning i vägar; från jordarter och förorenad mark till återbruk, transporter och efterkontroll
Målet är att den första delmodulens teoretiska introduktion ska omsättas i praktiska färdigheter under delmodul 2 och 3
Nya karriärmöjligheter
Sveriges vägar och broar är otroligt eftersatta och det behövs ny kompetens inom området nu och framåt. Efter kursen i Underhåll och renovering av broar och vägar, finns det flera olika karriärvägar och arbetsområden som du kan överväga. Här är några möjliga jobb och områden:
- Projektledare inom infrastruktur
- Konsult inom infrastruktur och hållbarhet
Så funkar det
Distansutbildningen har ett flexibelt upplägg i 50% studietakt. De moment som t.ex. grupparbeten kommer att ske kvällstid. Utbildningen består av en kombination av inspelade föreläsningar och webbmöten. Mellan dessa träffar bedriver du självstudier med verksamhetsnära case. Utbildningen kan med fördel kombineras med befintlig anställning. Samtliga föreläsningar spelas in så du kan ta del av dem närsomhelst under hela utbildningen.
Kontakta oss
Har du frågor om behörighet och ansökan kan du kontakta oss på antagningen@nackademin.se.
Startdatum & plats
Start: v 40
Distans
Omfattning
30 YH-poäng
12 veckor
50% studietakt
Ansökningsperiod
Sen ansökan öppen. Ansökan stänger när kursen är full – först till kvarn
Förkunskaper
Minst 1 års yrkeserfarenhet som arbetsledare, projektingenjör, platschef eller motsvarande roll kopplad till infrastrukturprojekt.
Läs mer