Inkluderande UX-design
YH-utbildningen Inkluderande UX-design passar såväl dig som redan är i branschen och vill utöka din kompetens, som dig som vill komplettera eller bygga på tidigare studier. Utbildningen är kostnadsfri och ger dig YH-poäng.
UX har länge varit populärt och är en eftertraktad kompetens på arbetsmarknaden. Inkluderande UX-design bygger på UX men där fokus istället ligger på att bygga en hemsida som fokuserar på tillgänglighet snarare än lönsamhet. Allt fler företag har börjat anpassa sina webbsidor för att vara mer inkluderande för alla individer.
Har du eller din organisation tidigare jobbat med traditionell UX där fokus ligger på lönsamhet? Med Inkluderande UX-design lär du dig interagera med användaren ur ett tillgänglighetsperspektiv och får en spetskompetens inom UX. Företag har idag en alltmer utbredd förståelse att användarcentrerad design påverkar hur deras produkter/tjänster tas emot. Det finns idag en enorm efterfråga på UX-designer med inriktning på inkluderande design.
Kursens innehåll
Syftet med kursen är att du som student ska få en gedigen förståelse för området digital tillgänglighet och inkluderande design. Kursen behandlar de lagar och direktiv som berör digital tillgänglighet på nationell och global nivå, samt olika målgrupper och deras behov och förutsättningar i digitala miljöer.
Du kommer att få bra kännedom om de verktyg som krävs för att uppfylla de nya lagkraven och EU-direktiven som omfattar tillgänglighet i digitala produkter och tjänster inom bland annat offentlig sektor, e-handel och banksektorn. Du kommer även att får en djupare förståelse för hur de kan designa gränssnitt och användarupplevelser som fungerar för användare med olika förutsättningar och hur detta ska kunna interageras med olik teknik.
Efter avslutad kurs kommer du kunna designa inkluderande gränssnitt och användarupplevelser som är anpassade för användare med olika förutsättningar. Du kommer att kunna argumentera för och föreslå lösningar kring hur inkluderande användardesign kan integreras i befintliga arbetsprocesser för en mer digital inkluderande verksamhet.
Nya karriärmöjligheter
I och med direktiv från EU ställs nya krav på att hemsidorna ska vara anpassade och tillgängliga för alla oavsett teknikvana, språkbarriärer och funktionsnedsättningar. Efter kursen i Inkluderande UX-design, finns det flera olika karriärvägar och arbetsområden som du kan överväga. Här är några möjliga jobb och områden:
- Tillgänglighetsdesigner
- Tillgänglighetsrådgivare
- Tillgänglighetsstrateg
- Tillgänglighetstestare
- Digital inkluderingsstrateg
Så funkar det
Distansutbildningen har ett flexibelt upplägg och består av ett flertal webbmöten. Mellan dessa träffar bedriver du självstudier med verksamhetsnära case. Utbildningen kan med fördel kombineras med befintlig anställning. Samtliga föreläsningar spelas in så du kan ta del av dem under hela utbildningen.
Kontakta oss
Har du frågor om behörighet och ansökan kan du kontakta oss på antagningen@nackademin.se.
Startdatum & plats
Start: v 36-51
Kursen går på 25% fart
Distans
Omfattning
20 YH-poäng
16 v
25% studiefart
Ansökningsperiod
Ansökan stängd
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet samt