Kommer köket att få tillräckligt med solljus? Är det någon risk att taket kollapsar av blötsnö? Med BIM-modeller kan du inte bara förutse och lösa problem innan de uppstår, utan också skapa innovativa och hållbara byggnadsprojekt som möter branschens behov. Genom att använda avancerad teknik som 3D, 4D och 5D-modellering kommer du kunna visualisera, optimera och effektivisera varje steg i byggprocessen. Du kommer att spela en nyckelroll i att förändra och leda den moderna byggbranschen mot en framtid av smartare, säkrare och mer hållbara konstruktioner.
Läs merVisa mindre
Programmet
Under utbildningen kommer du att utveckla en omfattande förståelse för hela byggprocessen, från planering till rivning och förvaltning av byggnader. Du kommer att få insikter i byggteknik, fysik, konstruktion och installation. För att bli en skicklig projektör kommer du att förvärva värdefulla kunskaper inom byggteknik, byggfysik och konstruktionsteknik. Dessutom kommer du att fördjupa dig i BIM-processen, inklusive arbetsmetodik, resursplanering och användning av avancerade BIM-verktyg för modellering, samordning, visualisering, kalkylering och tidsplanering.
Dessutom kommer du att få praktisk erfarenhet av att arbeta med BIM (Byggnads Informations Modellering), där du skapar avancerade 3D-, 4D- och 5D-modeller med olika BIM-verktyg.
Kort om utbildningen
En fjärdedels LIA-praktik ( lärande i arbete )
Utbildare kommer direkt från branschen
Näringslivet är med och formar innehållet
9 av 10 får jobb efter examen
Läs merVisa mindre
LIA-praktik
En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.
Du har en stor fördel av att vara nära ett stort nätverk av anställande företag under hela din utbildning, där LIA-praktiken fungerar som en självklar rekryteringsbas.
BIM är en effektiv arbetsmetod inom byggbranschen som sparar tid och resurser genom att provbygga ett projekt i datorn. Användningen av BIM-modellering ökar både nationellt och internationellt, vilket skapar en ökad efterfrågan på personer med BIM-kompetens. Som byggnadsingenjör inom BIM är du en del av en grupp som samarbetar i framtagandet av en byggnadsmodell.
Karriärmöjligheter efter examen
BIM-samordnare
BIM-ansvarig
Byggprojektör BIM
Datasamordnare
Modellansvarig
VDC-ansvarig
Läs merVisa mindre
Studera på plats
Att läsa ett YH-program på plats i Solna innebär att du behöver lägga cirka 40 timmar i veckan på dina studier. Utbildningen är på heltid och du förväntas delta aktivt i projekt– och grupparbeten, föreläsningar och seminarier för att förbereda dina kunskaper för yrkesrollen
Läs merVisa mindre
Kursutbud
Affärsmannaskap och kommunikation
10 YH-poäng
Syftet med kursen är att den studerande ska tillägna sig färdigheter i målstyrning, samarbeten och kommunikation. Studenten ska vidare förstå innebörden och fått träna på genomförandet av en säljprocess samt ha en förståelse för att säljarbetet sker direkt eller indirekt, i varje roll, oavsett ansvar och funktion.
Målet med kursen är att den studerande ska få kunskap om projektgruppers utveckling och struktur, hur man arbetar med konfliktlösning och vad som kännetecknar ett effektivt självledarskap. Vidare ska kursen även ge den studerande förmågan att identifiera nuvarande och framtida kompetensbehov i branschen och aktivt förstå och kunna ta ansvar för sitt framtida kompetensutvecklingsbehov
BIM - teori och byggprocessen 1
15 YH-poäng
Kursen ska ge dig kunskaper om BIM-processens samtliga aspekter: processens olika skeden och aktörer, skillnader traditionell projektering och BIM- projektering, hur BIM implementeras i olika organisationer och olika skeden samt bland olika aktörer i byggbranschen; arbetsmetoder och verktyg, hur BIM påverkar tid- och resursplaner och hur detta omsätts i praktiken samt vilka lagar, förordningar, föreskrifter, normer, branschstandarder och miljöcertifieringssystem som styr byggprocessen.
Ritteknik
20 YH-poäng
Kursen ska ge dig färdigheter i att tolka och skapa fackmannamässiga ritningar och dokument (A, K, M, El, VVS, Brand, nybyggnadskartor, områdesbestämmelser, situations-, översikts-, och detaljplaner m.m.) samt förmåga att tolka och använda symboler och beteckningar för de olika disciplinerna. Fokus ligger på ritningen som kommunikationsmedel och språk. Moment som ingår är redovisning av planer, sektioner, detaljer, elevationer, installationer m.m. inklusive måttsättning, text, littrering och symboler enligt gällande standard.
Byggtekniska lösningar och byggfysik
24 YH-poäng
Kursen ska ge dig den teoretiska bas som krävs för att kunna analysera problem som uppstår vid hus- och anläggningsarbeten samt för att kunna värdera olika lösningar och metoder, exempelvis välja korrekt konstruktionsteknisk lösning, beräkna värmeflöden och bestämma fukthalt. Stor vikt läggs vid energiberäkningar och förutsättningar vid passivhusprojektering.
Byggkonstruktion
35 YH-poäng
Kursen ska ge dig fördjupade färdigheter i att använda beräkningsprogram som tillämpas vid byggkonstruktion utifrån kunskaper i byggmekanik, hållfasthetslära och statik. Du lär dig analysera krafter och dimensionera stål-, trä- och betongkonstruktioner enligt gällande europeisk standard samt tillämpa dimensioneringsprocessen i ett BIM-sammanhang. Kursen ska ge dig kompetens att använda matematiska tekniker för att lösa problem och göra beräkningar i den framtida yrkesrollen som BIM-samordnare och ger färdigheter i att formulera, analysera och lösa matematiska problem av betydelse för tillämpningar inom byggsektorn.
Du lär dig bland annat om betong-, trä- och stålteknik. Du lär dig också om hur man stabiliserar en byggnad och hur man förhindrar instabilitet.
BIM-vertyg: 3D-modellering
40 YH-poäng
Kursen ska ge dig fördjupade kunskaper om skillnaden mellan traditionell projektering och BIM-projektering med fokus på modellering samt färdigheter i att framställa modeller för A och K med de inom branschen vanligast förekommande BIM-verktygen. Kursen innefattar vidare hur informationsöverföring och objekt hanteras och används av dessa verktyg. Du får färdigheter i att skapa, hantera och redigera parametriska objekt, exportera och importera mellan olika filformat samt genomföra en småhusprojektering med ett objektbaserat BIM- verktyg.
Punktmolm och VR
10 YH-poäng
Kursens syfte är att ge insyn i processen Scan-to-BIM samt nutida och framtida visualiseringsmöjligheter inom byggbranschen, däribland VR och realtidsrenderingar från projekteringsverktyg.
Målet med kursen är att den studerande ska få kunskaper om hela processen Scan-to-BIM, dvs hur man går från skanning/inmätning hela vägen till fullvärdiga BIM-modeller som projekteringsunderlag. Här behandlas varje steg inklusive kravställning av skanning och modellering från punktmoln. Vidare får de studerande kunskaper i att visualisera BIM-modeller och punktmoln i vanligt förekommande verktyg för rendering, film, VR, 360-panoramabilder m.f
LIA 1 ( Lärande i arbete )
45 YH-poäng
LIA1 bygger vidare på kunskaper som inhämtats det första året. Före LIA 1 har man gått igenom bl.a. byggteknikska lösningar, BIM-teori och flera BIM-verktyg. Under handledning av ansvarig handledare fördjupar du dina kunskaper i en praktisk situation och lär dig hantera utmaningar och frågor i det dagliga arbetet.
LIA är en viktig del av utbildningens ”röda tråd”, med kursplanen som främsta styrdokument. LIA-platsen kvalitetssäkras i förväg av anordnaren. Moment som kan ingå är granskning av bygghandlingar och ritningar/modeller samt framtagning av ritningar/modeller. Du ska under LIA1 delta i de praktiska moment som ingår vid projektering och ska efter LIA1 självständigt kunna utföra ett flertal arbetsuppgifter. Man ska ha tagit del av företagets kultur och fått en tydlig bild av vad som förväntas av yrkesrollen och sociala och arbetsrättsliga samspel på en arbetsplats.
BIM-teori och byggprocessen 2
35 YH-poäng
Få fördjupade kunskaper om samhällsbyggnadsprocessen som lärs ut i kursen ”BIM-teori och Byggprocessen 1”. Fokus ligger här på hur BIM som arbetsmetod implementeras i olika organisationer, i olika skeden samt bland olika aktörer i byggbranschen
Den studerande får kunskaper i hur BIM påverkar tid- och resursplaner och hur detta omsätts i praktiken, samt fördjupning av vilka lagar, förordningar, föreskrifter, normer, branschstandarder och miljöcertifieringssystem som styr byggprocessen. Vidare får de studerande förståelse för de frågeställningar och problem som kan uppstå under projekteringens gång.
BIM-verktyg: installationer och samordning
35 YH-poäng
Kursen ska ge dig kunskaper inom VVS-projektering, installationsteknik och installationssamordning och färdigheter i att modellera och utföra VVS-projektering med de inom branschen vanligast förekommande BIM-verktygen. Vidare får du färdigheter i att samordna installationer inom och mellan olika discipliner samt kompetens att kvalitetssäkra modellen genom att utföra kollisionskontroller med de vanligast förekommande samordningsverktygen. Kursen ger också färdigheter i att planera en byggnads produktionstidsplan samt att koppla denna till en 4D-simulering av byggprojektets montageordning. Inom kursens ram genomför du en projektering av flerbostadshus i objektbaserade BIM-verktyg för disciplinerna A, K, VVS, El och Brand.
BIM-verktyg: kalkyl, 4D, 5D
15 YH poäng
Kursen ska ge dig den teoretiska och praktiska kunskapen för att kunna genomföra mängdavtagning och kalkylering både med hjälp av ett icke objektbaserat kalkyleringsprogam och med hjälp av BIM-verktyg.
Examensarbete
40 YH-poäng
Kursen är ett avslutande moment på utbildningen där du självständigt eller i grupp får utföra ett arbete inom BIM-området. Examensarbetet ska bygga på de kunskaper som inhämtats från den tvååriga studieperioden. Arbetet ska bygga på en verklig och tydlig problemformulering och utifrån denna ska du definiera ett syfte och mål. Du ska på ett vetenskapligt sätt undersöka, bearbeta och analysera problemställningen samt reflektera, värdera och kritisera de uppnådda resultaten. Arbetet skall sammanfattas i en teknisk rapport med korrekt formalia, struktur och terminologi. Examensarbetet ska även presenteras muntligt. Examensarbetet kan med fördel kopplas till din LIA-placering eller till annat företag inom relevant sektor.
LIA 2 ( Lärande i arbete )
75 YH-poäng
LIA2 är en integrerad del av utbildningen och bygger vidare på de teoretiska kurserna samt de praktiska erfarenheterna inhämtade under LIA1. Under LIA 2 ska du praktisera tillgodogjorda kunskaper som medarbetare i pågående projekt. Du har avstämningsmöten med ansvarig handledare men utbildas i att ta stort eget ansvar i genomförandet av de uppgifter du åläggs. Fokus ligger på att du ska applicera dina fördjupade kunskaper inom projektering, flertalet BIM-verktyg och modellsamordning. Du ska efter LIA2 ha utvecklat en god självständighet och kunna utöva den yrkesroll utbildningen leder till. Moment som kan ingå är analys och dimensionering, projektering av modeller för A, K, VVS m.fl., modellsamordning, kalkylering och andra beräkningar utförda med de data som modellen tillhandahåller.Efter LIA2 ska du vara väl förtrogen med yrkesrollen och dess villkor. Anordnaren har inför LIA 2 säkerställt handledarens kompetens och LIA-platsens relevans
Visa merVisa mindre
Utbildningsledare
Charlotte Jahns
Kontakta mig
om du har specifika frågor om kursinnehållet.
Studera på Nackademin
Gör dig redo för din framtida karriär! På Nackademin går du en utbildning som din nya bransch efterfrågar och som näringslivet är med och formar. Dina utbildare kommer direkt från branschen och all undervisning är baserad på sådant vi vet kommer att vara till nytta för din framtida yrkesroll. Faktum är att utbildningen är så pricksäker att 9 av 10 får jobb efter examen. Idag erbjuder Nackademin över 60 pricksäkra utbildningar inom samhällsbyggnad, elteknik, energi, IT, spelutveckling, kommunikation, design och vård.
Läs merVisa mindre
Startdatum & plats
Augusti 2025
Solna
Omfattning
2 år
Heltid
400 YH-poäng
Ansökningsperiod
15 januari – 5 maj 2025
Sista kompletteringsdag: 9 juni
Antagningskrav
Grundläggande behörighet samt Engelska 6, Matematik 2 och Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
Läs mer
Antagningskrav
Det finns två olika typer av behörighet du måste uppfylla för att ha möjlighet att bli antagen på en utbildning: Grundläggande behörighet och särskild behörighet.
Grundläggande behörighet:
Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning med minst 2250 poäng samt godkända betyg i Engelska 5, Matematik 1 och Svenska 1.
Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i punkt 1.
Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning.
Svenska 2
Matematik 2
Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
Särskilda förkunskaper krävs i följande kurser:
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper
Engelska 6
Matematik 2
Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2
Alla våra utbildningar bedrivs på svenska. För att du ska kunna genomföra utbildningen krävs det goda kunskaper i det svenska språket både skriftligt och muntligt.
CSN & Finansiering
Utbildningen är kostnadsfri och kvalificerar för CSN-studiemedel. Observera att kostnader för kurslitteratur tillkommer.
Läs mer
CSN & Finansiering
Du kan ansöka om studiemedel när du har fått plats på en utbildning, men du kommer inte att få någon utbetalning förrän du lämnat studieförsäkran samt att vi har rapporterat att du påbörjat dina studier. CSN-rapporteringen görs första dagen på studieperioden. Du kan enbart ansöka om CSN för första studieperioden till att börja med.
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om din framtida yrkesroll och studier på Nackademin
Får jag jobb efter min examen från Nackademin?
Din utbildning på Nackademin är så pricksäker att över 90% av studenterna får jobb efter examen.
Praktik är en viktig komponent i våra yh-program där du spenderar en fjärdedel av sin studietid ute på ett företag. Detta har varit en vinnande kombination för både studenter och arbetsgivare – studenter får med stor säkerhet jobb och företagen har möjlighet att anställa medarbetare med rätt och aktuell kompetens direkt från näringslivet.
Hur mycket tid behöver jag lägga på mina studier?
Alla våra YH-program på distans är på heltid 100% och du behöver lägga cirka 40 timmar i veckan på dina studier. Projektarbeten, diskussioner, seminarier och föreläsningar sker i realtid som du behöver delta aktivt i. Du kommer ha schemalagd undervisning med flera utbildare som kommer direkt från branschen. Projektarbeten sker i din basgrupp under vanlig arbetstid, dvs måndag-fredag någon gång mellan 8.00-17.00.
Vad erbjuder ni för alternativ om jag saknar behörighet?
Din gymnasietid ska inte behöva definiera resten av ditt liv. Om du saknar behörighet finns det andra möjligheter att bli antagen på: behörighetsprov, preparandkurs, 20%-regeln eller reell kompetens.
En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.