SAMHäLLSBYGGNAD

Pouriya Parsanezhad – BIM-strateg i digital samhällsbyggnad

Publicerat
13 mars 2024
Copy LinkLinkedInXFacebook

” Mitt engagemang i ledningsgruppen ger mig och andra möjlighet att aktivt adressera branschens behov av digital kompetens i utbildningsplanen ”

Pouriya Parsanezhad är idag BIM-strateg på Riksbyggen och aktivt engagerad i ledningsgruppen för Byggnadsingenjör Digitalt Byggande . I denna roll har han möjlighet att påverka utbildningsplanen och adressera branschens växande behov av digital kompetens. Läs mer om Pouriya’s resa och insatser inom den digitala transformationen inom samhällsbyggnad

Från arkitekt till BIM-strateg på Riksbyggen

 

Hej Pouriya! Kul att få träffa dig! Berätta lite, vem är du och vad du har gjort tidigare?
Hej! Kul att få vara här. Jag heter Pouriya Parsanezhad, är 45 år gammal, född och uppvuxen i Iran. Jag bor i Norra Djurgårdsstaden och uppskattar områdets vackra Bobergs-ritade gasverksbyggnader, närheten till löpturer i Nationalstadsparken och möjligheten att ha jobb och stad inom cykelavstånd. Utöver mitt stora intresse för motion i alla former ägnar jag även min fritid åt konst, allmänbildning och att spela backgammon.

 

Jag är i grund och botten arkitekt och har ritat flera bostäder och fastigheter i mitt hemland. Har under åren samlat på mig två masterbetyg och en doktorsexamen inom ämnet informationshantering. Förutom mina arkitekttjänster har jag även jobbat som planhandläggare på Länsstyrelsen Gävleborg innan jag började med mina BIM-relaterade tjänster.

 

Intresset för arkitektur och gestaltning startade i tonåren

 

Du har hunnit med mycket spännande hör jag. När började du intressera dig för samhällsbyggnad och digitalt byggande?

Intresset för arkitektur och gestaltning började i tonåren när jag hjälpte min brors vän med högskoleuppgifter i form av husritningar och skissmodeller. Senare i arbetslivet blev jag förtrogen med digitala verktyg, från tidigt AutoCAD R12 på floppydisketter till dagens fokus på BIM, informationshantering och digitala tvillingar.

 

Det bästa med jobbet är flexibiliteten och kunna bidra till att skapa rum för hela livet

 

Idag är du information- och BIM-strateg på Riksbyggen, där ni bygger och förvaltar bostäder. Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

Mina arbetsdagar varierar, ibland spenderar jag timmar ensam med att framställa styrdokument och kravspecifikationer, gräva i olika IT-system eller läsa material. Andra dagar håller jag workshops eller presentationer. Ibland planerar och driver jag utvecklingsprojekt, vilket kräver många möten, samtal och reflektioner.

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Flexibilitet, möjligheten att samarbeta med kollegor från olika affärsområden och utrymme för utveckling och ständigt lärande är några av anledningarna till att jag trivs mycket bra på mitt jobb. Det värmer i hjärtat att kunna bidra till att skapa rum för hela livet för hela befolkningen, och att Riksbyggen som ett kooperativt företag tillåter långsiktig planering och fokus på kvalitet i hela samhällsbyggandet.

 

Fördelar med yrkeshögskola och att sitta med i ledningsgruppen

 

Fint att arbeta med något som har en större betydelse! Du sitter idag med i ledningsgruppen för Byggnadsingenjör digitalt byggande på Nackademin, varför gör du det?

Med den pågående digitala omställningen växer behovet av kompetenta byggnadsingenjörer ytterligare, och mitt engagemang i ledningsgruppen för Byggnadsingenjör Digitalt Byggande (BDB) ger mig och andra möjlighet att aktivt adressera branschens behov av digital kompetens i utbildningsplanen.

 

Vilka fördelar ser du med att läsa en YH-utbildning?

Yrkeshögskolor lägger ett betydligt större fokus på uppskilling och reskilling jämfört med andra lärosäten, vilket är vitalt för kompetensutveckling i den digitala omställningen. Utbildningarna anpassas efter näringslivets behov, detta gör de examinerade mycket efterfrågade på arbetsmarknaden.

En fjärdedel av utbildningen är förlagd på en verklig arbetsplats. Hur är det att ta emot LIA-praktikanter?

LIA-praktiken är en win-win-situation. Företag får tillgång till kompetenta resurser med färsk kunskap på ett ekonomiskt sätt, samtidigt som studenter får en smidig väg in i arbetslivet. Genom åren har jag samarbetat med många nyutexaminerade från Nackademin, där de har deltagit som BIM-samordnare eller stöttat oss i uppmodellering av befintliga fastigheter i våra byggprojekt. Jag har alltid imponerats av deras höga kompetens och engagemang!

 

Allt som kan digitaliseras ska digitaliseras

 

Hur ser du på framtiden, hur kommer branschen utvecklas?

Allt som kan digitaliseras ska digitaliseras, och datadrivna arbetssätt och beslutsprocesser kommer att ersätta traditionella rutiner. Trots lågkonjunkturen i byggsektorn ser jag ljuset i tunneln med bromsningen av räntehöjningar och ökad BNP.

 

Vad vill du säga till de studenter som står i valet att söka till en utbildning inom samhällsbyggnad på Nackademin?

Nackademins program är bland de högst kvalificerade i landet och väl anpassade till arbetsmarknadens behov. Jag rekommenderar starkt att söka till skolans samhällsbyggnadsprogram, särskilt Byggnadsingenjör digitalt byggande!

 

För att lyckas på arbetsmarknaden är det viktigt att du hittar din nisch och behärskar relevanta applikationer. Det kräver också att du är noggrann eftersom de val som görs idag kan vara förlegade imorgon. Du som sen ska söka jobb och LIA-praktik bör vara uppmärksam, förbereda dina kunskaper och vara medveten om vikten av rätt timing för framgång i jobbsökandet.

Lycka till! 🙂

 

Tack för att du delade med dig av dina erfarenheter och framförallt tips till framtida kollegor.

5 snabba med Pouriyua

 

  1. Vad drömde du om att bli när du var liten? Hjärnkirurg
  2. Vad gör du helst en ledig söndag? Gå på en naturpromenad med vänner.
  3. I lurarna på morgonen? Sveriges Radio.
  4. Bästa lunchlådan? Lasagne med aubergine och paprika.
  5. På spåret eller Idol? På spåret
Fler artiklar
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Intervjuer
Mook Changrachang, energistrateg på Bonnier Fastigheter, delar insikter från branschen
Läs mer
Intervju med Alice Olsson –  en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024
Intervjuer
Intervju med Alice Olsson –  en av finalisterna för Årets Byggkvinna 2024
Läs mer
Webbdesign
Intervjuer
Webbdesign
Läs mer