HemUrval och antagningsprov
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 11.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

Urval och antagningsprov

Då det oftast är fler antal sökande än antal platser till en utbildning så sker ett urval. Det innebär att de sökande med högst meritpoäng blir antagna.

Urval

Urvalet består av två olika delar:

 1. Gymnasiebetyg
 2. Antagningsprov

Gymnasiebetyg

Meritpoäng för gymnasiebetyg ges endast i de kurser som ingår som särskilda förkunskapskrav för respektive utbildning. Här kan du läsa vad varje utbildning har för särskilda förkunskapskrav.

För utbildningarna Platschef  ges inga meritpoäng för betyg. För utbildningen Lärarassistent får man endast meritpoäng för svenska 2/B och för Välfärdstekniksamordnare enbart svenska 1/A.

Poängen räknas enligt följande:

A (MVG) = 4 poäng
B = 3 poäng
C (VG) = 2 poäng
D = 1 poäng
E (G) = 0 poäng

Antagningsprov

Antagningsprovet ger högst meritpoäng och är den del i urvalet som ökar dina chanser allra mest att bli antagen. Vi rekommenderar därför alla att skriva antagningsprovet. Utan att skriva antagningsprovet är det svårt att bli antagen till en utbildning.

Nackademin har 2 olika antagningsprov. Ett antagningsprov som gäller för alla utbildningar och ett antagningsprov som gäller endast för dig som har sökt in till utbildningen UX-designer. Längst ner på sidan finns mer information om antagningsprovet för UX-designer.

Anmälan
Du har blivit inbjuden till antagningsprovet på yh-antagning.se. Under fliken händelser kan du välja tillfälle.
Inbjudan heter antagningsprov (Nackademin). Längst ner i inbjudan står det ”Anmäl dig här” som du ska klicka på för att kunna anmäla dig till ett provtillfälle.

 • Du behöver bara göra provet 1 gång oavsett hur många utbildningar du har sökt
 • Provet kommer att skickas till den mailadress som du har angivit i din ansökan
Provdatum
 • Provet tar cirka 60 minuter att genomföra

Om du inte har mottagit antagningsprovet efter kl 13:00

 • I bland hamnar mailet i andra mappar än Inkorgen, t ex Kampanj eller skräppost.
 • Sök efter adressen antagningen@nackademin.se i inkorg, Kampanj och Skräpposten.

Om du fortfarande inte hittar mejlet, kontakta: antagningen@nackademin.se

Antagningsprovet mäter:

 • Analysförmågan
 • Problemlösningsförmågan
 • Förmågan att arbeta lösningsorienterat i grupp
Förberedelser

Det finns inget speciellt du kan plugga/förbereda dig på inför provet och Nackademin har inga tidigare prov eller förberedande tester som du kan få tillgång till.

Plats och utrustning
Provet är på distans och du behöver ha tillgång till en dator med bra internetuppkoppling. Viktigt att du sitter i en tyst och lugn miljö.

Om du har gjort antagningsprovet tidigare år
Oavsett om du har gjort antagningsprovet tidigare år så behöver du göra om det.

Provresultat
På grund av högt söktryck har vi inte möjlighet att ge ut ditt provresultat. Om du fortfarande är nyfiken på ditt provresultat i augusti är du välkommen att höra av dig till antagningen på antagningen@nackademin.se.

Behöver du längre skrivtid?
Om du har en funktionsnedsättning eller annat som påverkar testningen och behöver längre skrivtid, vänligen maila antagningen@nackademin.se i god tid innan provet. Du måste skicka med intyg och skriva vilket antagningsprov du har anmält dig till. Du måste alltså först anmäla dig till ett tillfälle och sedan är du välkommen att kontakta oss.

Antagningsprov – UX-designer

Detta prov gäller endast för dig som har sökt utbildningen UX-designer. Vi rekommenderar att du även gör det andra antagningsprovet som vi beskriver ovan för att öka dina chanser ytterligare att bli antagen. Vi kommer att slå ihop meritpoängen från de båda proven.

Provdatum

Provet skickas kl 16:00 och måste lämnas in senast 18:30 samma kväll. Du har alltså 2,5 h på dig att genomföra provet. Provet kommer att skickas till dig på yh-antagning.se (där du har gjort din ansökan) under fliken ”Meddelanden”.

Vad provet innehåller
Arbetsprovet kommer att vara en UX-relaterad uppgift som UX -designers jobbar med i sitt dagliga arbete. Vi kommer att titta på hur du analyserar och skapar en lösning på uppgiften.

Anmälan
Du har blivit inbjuden till antagningsprovet på yh-antagning.se. Under fliken händelser kan du välja tillfälle. Inbjudan heter Antagningsprov UX-designer (Nackademin). Längst ner i inbjudan står det ”Anmäl dig här” som du ska klicka på för att kunna anmäla dig till ett provtillfälle.

Viktig information

 • Det finns inget speciellt du kan plugga/förbereda dig på inför provet och Nackademin har inga tidigare prov eller förberedande tester som du kan få tillgång till.
 • Provet är på distans och du behöver ha tillgång till en dator med internetuppkoppling
 • Oavsett om du har gjort antagningsprovet tidigare år så behöver du göra om det
 • På grund av högt söktryck har vi inte möjlighet att ge ut ditt provresultat. Om du fortfarande är nyfiken på ditt provresultat i augusti är du välkommen att höra av dig till antagningen på antagningen@nackademin.se.

*Om du har en funktionsnedsättning eller annat som påverkar testningen och behöver längre skrivtid, vänligen maila antagningen@nackademin.se i god tid innan provet. Du måste skicka med intyg och skriva vilket antagningsprov du har anmält dig till. Du måste alltså först anmäla dig till ett tillfälle och sedan är du välkommen att kontakta oss.

Upprop

Att delta på uppropet är obligatorisk. Kan du inte delta måste du ansöka om dispens. Fyll i denna blankett, Dispens Nackademin HT 2022, och maila den till antagningen@nackademin.se.

Du som blir antagen till en utbildning hittar mer information om upprop, terminsstart, CSN och annan viktig information här.

Frågor? Kontakta antagningen

Telefontid: Mån-fre, kl. 09.00-11.00.

08-466 60 00
Mejla gärna din fråga till oss på:
antagningen@nackademin.se

Viktiga datum

Ansökan öppnar: 13 januari
Sista ansökningsdag (Ansökan är öppen t.o.m.): 2 maj
Antagningsbesked: 30 juni

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär