HemBehovet av arbetskraft inom VA-branschen är stort
Antagningen

Har du frågor om din ansökan? Vår antagning hjälper dig!

Telefontid: mån-fre, kl. 9-12

08-466 60 00 (menyval 1 i växeln)

antagningen@nackademin.se

Expeditionen

Frågor om allmänna studieärenden och CSN.

Telefontid: mån-fre, kl. 08.00-12.00

08-466 60 00 (menyval 3 i växeln)

expeditionen@nackademin.se

Den fysiska expeditionen kommer att, p.g.a. rådande omständigheter, hålla stängt tills vidare. Ni når oss via telefon och mail.

Behovet av arbetskraft inom VA-branschen är stort

Daniel Berglund, avdelningschef VA på Tyréns AB, sitter med i ledningsgruppen för utbildningen VA-projektör. Hör honom berätta om framtiden inom VA-branschen och vad han anser krävs för att lyckas. Han ger även en bild av vad du kan tänkas jobba med för olika arbetsuppgifter som nyexaminerad.

David Lindgren, Chef produktion Bonava

Daniel Berglund, Avdelningschef VA, Tyréns AB

Hej Daniel! Det många funderar över innan de söker sin utbildning är hur framtiden ser ut i den potentiella branschen man ska ge sig in i. Hur ser efterfrågan ut inom VA-branschen?

Hej! Efterfrågan har varit, är och kommer att vara stor inom överskådlig framtid. VA-branschen är relativt konjunktursoberoende vilket innebär att det i stort sett alltid finns arbete för oss. När exploateringarna vid högkonjunkturer mattas av växlas det oftast över till en förnyelseagenda i stället. Man brukar prata om den växande förnyelseskulden nu efter vår senaste högkonjunktur.

Vad krävs för att lyckas i branschen?

Med engagemang, intresse och driv kommer du långt. Våga, utmana, fråga, ifrågasätt, samarbeta, var ärlig och öppen. Tänk nytt, hitta nya perspektiv och var nyfiken.

Utöver det är detaljfokus och att du är kommunikativ bra egenskaper för att lyckas. Det gäller att du förstår vad kunden och kollegorna har för förväntningar. Prata med varandra, och var inte rädd för att fråga om något är oklart.

Det är ett stort behov av VA-projektörer vilket innebär att du som nyexaminerad bidrar direkt bara med dig själv!

På vilket sätt kan nyexaminerade studenter bidra med nytta till branschen?

Det är ett stort behov av VA-projektörer vilket innebär att du som nyexaminerad bidrar direkt bara med dig själv!

Något jag tycker är häftigt med Nackademin också är att det är en stor blandning när det kommer till studenternas bakgrund. Vi har bland annat anställt en utbildad 3D-modellerare/lingvist, egenföretagare inom ställningsbyggarbranschen och nu i mars tar vi in en person som tidigare arbetat som lokförare. Alla med unika erfarenheter som skapar utrymme för innovation i branschen.

Vad kan man tänkas jobba med för olika arbetsuppgifter när man är färdigutbildad?

Allt ifrån förstudier till relationshandling eller till och med besiktningar. Det kan vara mindre projekt där man tittar på enskilda ledningssträckor till större infrastrukturprojekt där man är en pusselbit i ett större perspektiv. Brinner man för någon specifik del av VA-projekteringen eller vill specialisera sig, t.ex. på schaktfritt ledningsförläggande eller beskrivningar, så finns utrymme för detta. I början av sin anställning kommer man att få bekanta sig med Civil 3D/AutoCAD, som är det primära verktyget/programvaran som VA-projektörer arbetar med, så det är bra om man tycker det är roligt!

Varför är det viktigt för er att vara en del av ledningsgruppen på Nackademin?

Får vår del är det viktigt att vara med i ledningsgruppen av flera anledningar. För det första vill vi ha nära kontakt med de utbildningar som finns för att direkt kunna påverka kursupplägg så att det matchar marknadens efterfrågan. Vi säkerställer på så vis att studenterna läser kurser med aktuellt innehåll.

För det andra ser vi det som vår skyldighet för ett hållbart samhällsbyggande att engagera oss i/ och att uppmuntra till att branschen får en hälsosam tillväxt.

Vet du vad en VA-projektör gör? Läs vår artikel där vi har listat 5 frågor och problem som VA-projektörens arbete berör.

Vill du ta emot en lia-praktikant?

Formulär