IT
NYHET YH

OT-säkerhetsingenjör

Säkra framtidens industriella system – Bli OT-säkerhetsingenjör! I takt med att fler industriella styrsystem kopplas upp mot internet ökar också risken för digitala hot. Lokala system, som i vattenkraftverk och andra samhällskritiska anläggningar, blir sårbara när föråldrade operativsystem och bristande säkerhetsuppdateringar öppnar dörren för cyberangrepp. Till skillnad från IT kan OT-system (Operational Technology) utgöra allvarliga risker för både natur och människor, med potentiella konsekvenser som sträcker sig långt utanför den digitala världen. 

 

 

Läs mer

Programmet

 

Genom vår  utbildning får du de kunskaper och verktyg som branschen efterfrågar – och blir redo att möta framtidens säkerhetsutmaningar. Under utbildningen får du lära dig att arbeta med OT-säkerhet inom områden som anläggningssäkerhet, systemintegritet och nätverkssäkerhet. Du blir också rustad för att bidra till planering, kravställning, implementation och uppföljning av OT-säkerhetsprojekt. Du lär dig dokumentera och underhålla tekniskt underlag, rutiner och arbetsprocesser, samt förebygga hot och upprätta rutiner för kontinuitetsplanering och incidenthantering.

 

Vi går igenom skillnaderna mellan OT och IT, såsom processkrav och livscykel, och hur du kan identifiera och prioritera sårbarheter baserat på konsekvenser för människor, anläggning och miljö. Du får också verktyg för att kommunicera för- och nackdelar med olika typer av lösningar, samverka med både interna och externa samarbetspartners, samt säkerställa att lagar och regler följs. Dessutom lär du dig att tillämpa ett helhetsperspektiv—från hård- och mjukvarulösningar till medarbetares medvetenhet.

 

Som OT-säkerhetsingenjör är goda kunskaper i engelska viktiga för att förstå instruktioner, kravspecifikationer och samarbeta effektivt. Utbildningen bedrivs på svenska, men mycket av kursmaterialet och terminologin är på engelska. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad med teknisk information på engelska.

 

Satsa på en framtid som OT-säkerhetsingenjör och bli den som skyddar våra viktigaste industriella system mot digitala hot!

 

Kort om programmet

 

  • En fjärdedels LIA-praktik ( lärande i arbete )
  • Utbildare kommer direkt från branschen
  • Näringslivet är med och formar innehållet 
  •  9 av 10 får jobb efter examen
Läs mer

LIA – praktik

 

En fjärdedel av din utbildning är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik. Där får du, under erfaren handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet och utveckla, fördjupa och befästa dina lärdomar till kunskap. Dessutom får du chansen att lära dig mer om vilka utmaningar som finns i yrkesrollen, skaffa värdefulla kontakter och lära känna branschen på ett djupare plan.

 

Du har en stor fördel av att vara nära ett stort nätverk av anställande företag under hela din utbildning, där LIA-praktiken fungerar som en självklar rekryteringsbas.

 

Här hittar du alla våra LIA-perioder

Läs mer

Karriärvägar

 

Som OT-säkerhetsingenjör spelar du en avgörande roll i att skydda kritiska system och säkra vår infrastruktur. Behovet av kompetenta OT-säkerhetsingenjörer är stort, och karriärvägarna är många. Med vår utbildning öppnas dörrarna till en dynamisk och eftertraktad yrkesroll där du kan göra verklig skillnad i skyddet av industriella system.

 

Karriärvägar efter examen 

 

  • OT-säkerhetsingenjör
  • OT-säkerhetsspecialist
  • Projektingenjör OT-säkerhet
Läs mer

Studera på plats

 

Att läsa ett YH-program på plats i Solna innebär att du behöver lägga cirka 40 timmar i veckan på dina studier. Utbildningen är på heltid och du förväntas delta aktivt i projekt– och grupparbeten, föreläsningar och seminarier för att förbereda dina kunskaper för yrkesrollen

Läs mer
Kursutbud

Affärsmannaskap

Anläggningssäkerhet

Examensarbete

Introduktion till OT-säkerhet

Kontinuitetsplanering och incidenthantering

LIA-praktik ( lärande i arbete )

Nätverkssäkerhet för industrianläggningar

OT-arkitektur

System och komponenter inom processindustrin

Systemintegritet och övervakning

Säkerhetsjuridik och ramverk

Visa mer

Utbildningsledare

Antagningen Nackademin
Kontakta mig om du har specifika frågor om kursinnehållet.

 

Studera på Nackademin

 

Gör dig redo för din framtida karriär! På Nackademin går du en utbildning som din nya bransch efterfrågar och som näringslivet är med och formar. Dina utbildare kommer direkt från branschen och all undervisning är baserad på sådant vi vet kommer att vara till nytta för din framtida yrkesroll. Faktum är att utbildningen är så pricksäker att 9 av 10 får jobb efter examen. Idag erbjuder Nackademin över 60 pricksäkra utbildningar inom samhällsbyggnad, elteknik, energi, IT, spelutveckling, kommunikation, design och vård.

Läs mer
Startdatum & plats

Augusti 2025*

Solna

 

*Observera att denna utbildning inte har garanterad programstart. Lämna gärna en intresseanmälan för att hålla dig uppdaterad. Besked ges i januari 2025.


Omfattning

2 år

Heltid

400 YH-poäng


Ansökningsperiod

15 januari – 5 maj 2025

Sista kompletteringsdag: 9 juni


Antagningskrav

Grundläggande behörighet och Engelska 6, Matematik 2, Svenska 2 eller Svenska som andraspråk

Läs mer

CSN & Finansiering
Utbildningen är kostnadsfri och kvalificerar för CSN-studiemedel. Observera att kostnader för kurslitteratur tillkommer. Läs mer

Våra samarbetspartners

 

För att säkerställa att utbildningen leder till rätt kompetens och arbete finns en tillsatt ledningsgrupp som består av företag från branschen. 

Relaterade artiklar
Fokus på säkerhet, AI och kritisk infrastruktur för Nackademins nya yrkeshögskoleprogram
Pressmeddelande
Fokus på säkerhet, AI och kritisk infrastruktur för Nackademins nya yrkeshögskoleprogram
Nackademin ansöker till Myndigheten för Yrkeshögskolan om att få starta …
Läs mer
Nackademin går in som stödpartner till Kodcentrum  – ett steg för en mer jämställd IT-bransch
Pressmeddelande
Nackademin går in som stödpartner till Kodcentrum – ett steg för en mer jämställd IT-bransch
Kodcentrum arbetar för att stärka barns digitala kunskaper och förmågor …
Läs mer
Omställningsstudiestödet öppnar upp för karriärväxling för Nackademins studenter
Pressmeddelande
Omställningsstudiestödet öppnar upp för karriärväxling för Nackademins studenter
Läs mer

Frågor och svar

 

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om din framtida yrkesroll och studier på Nackademin


Får jag jobb efter min examen från Nackademin?

Hur mycket tid behöver jag lägga på mina studier?

Vad erbjuder ni för alternativ om jag saknar behörighet?

Vad innebär min LIA-praktik?

Intresseanmälan

Fyll i formuläret nedan så får du vårt nyhetsbrev samt information om när ansökan för denna utbildning öppnar.

*” anger obligatoriska fält

GDPR*