En fjärdedel av utbildningen är förlagd på en verklig arbetsplats, så kallad LIA-praktik. Där får du under handledning, omsätta teori i praktisk arbetslivserfarenhet. Christian berättar att idag finns det många alternativ för studier och karriär. Fördelen med den här utbildningen är att den endast är 18 månader lång, utbildningen spetsar värdefull kunskap från föreläsare inom branschen samt att ledningsgrupperna består utav intressanta företag som är ledande inom respektive bransch vilket gör att du hela tiden lär dig det som är aktuellt.
” Utbildningen har ett stort fokus på vad som faktiskt behövs ute på marknaden och ger studenten en god möjlighet att påverka sina studier och skapar nära kontakt med företag som leder till praktikplats och gärna framtida anställning. ”
Christian lockas av att branschen är stor och levande, där utveckling och samhällsnyttjande med människor och miljö är i fokus. Han menar på att många aktörer vill se att den ¨Gamla Jätten¨ som byggindustrin kan beskrivas, ska utvecklas till en ny dynamisk och framtidsdrivande bransch.
I rollen som Arbetsledare på bygg och anläggning krävs det en bred kunskap men det är också detta som gör det till ett yrke där ingen dag är den andra lik. Det är roligt och utvecklande att leda projekt och produktioner där du som arbetsledare är en genomförare med öga för detaljer och har i uppgift att leda teamet från start till mål säger han.
Nackademin arrangerar branschdagar två gånger per år för alla studerande där vi bjuder in företag inom samhällsbyggnad och IT, målet med dagen är att matcha våra studenterna med företag inom branschen i syfte att hitta en LIA-praktikplats eller framtida arbetsplats.
Christian berättar att han fick möta många intressanta företag och eldsjälar på branschdagen, vilket gav honom en fantastisk möjlighet att förstå mer hur framtidsplanerna ser ut för många av företagen, men även hans egna möjligheter till att vara med i denna utveckling.
– Det var såklart utmanande att hinna träffa de företag jag ville prata med. Men genom en god strategi och att gå med en studiekompis så kunde jag prata med många företag och fick goda kontakter. Det var lite nervöst att prata med så många olika företagsledare och representanter, men med väl förberedda frågor, ett stort intresse och ett leende på läpparna så kommer man långt, avslutar Christian.
Christian berättar för oss att han drömmer om att få hjälpa människor att återuppbygga sina hem, och ta fram bättre och billigare konstruktioner för byggnationer i riskområden.
Jag önskar driva en egen enhet eller ett eget företag i framtiden där jag kan utföra eller konsultera för byggen som hjälper människor i utsatta områden. Stegen emellan blir en rolig och utmanande del av utvecklandet.
Till de som funderar på att söka utbildningen vill Cristian säga att det är bra att kika in på de olika alternativen, leta efter vad som låter intressant och fråga runt. Det finns många nuvarande och före detta studenter som gärna delar sin av sina erfarenheter och hjälper dig fram, avslutar Christian.
1. Nämn en sak du inte visste om yrket du studerar till? ¨Alla vägar leder till Rom¨. Det finns många vägar att gå om du vill bli arbetsledare. Erfarenhet som byggare, studerande vid universitet och yrkesutbildning. Använd vad som passar dig bäst och kör på det.
2. Vad åt du till frukost i morse? Kaffe, apelsinjuice och två leverpastejmackor. Sånt gott hittar man inte i Australien.
3. Vad drömde du om att bli när du var liten? Att resa runt jorden i en luftballong och bygga ett barnhem med rutschkana och zipline från högsta våningen. Jorden runt har jag fått göra, får se om rutschkanan kommer i framtiden. Likt i Googles huvudkontor.
4. Vad är ditt bästa party-trick? Dåliga skämt med gott skratt.
5. Det här gör jag på en ledig dag? Kaffe snobberi, klättring och kyrkan. Gärna med litet blandning av tid med familj, vänner och nya äventyr. Men ibland så tar vardagen första plats och då blir det studier hemma vid köksbordet.