Stockholm, 4 december
Säkerheten inom operativa teknologier (OT) har aldrig varit viktigare. Enligt en nyligen publicerad artikel i Dagens Nyheter (”Ökat hot mot svenskt dricksvatten – brott mer än var femte dag”*) ökar hoten mot kritiska infrastrukturer som vattenförsörjning, energisystem och tillverkningsindustri i Sverige. Dessa hot, som ofta riktar sig mot cyberfysiska system, kan få förödande konsekvenser för både människor och miljö. För att möta denna växande utmaning erbjuder Nackademin en unik distanskurs inom OT-säkerhet med start januari 2025.
Kritiska risker och samhällsansvar
Operativa teknologier skiljer sig markant från IT-system, inte minst genom deras direkta påverkan på fysiska processer. Ett angrepp mot ett kraftvärmeverk eller en vattenreningsanläggning kan leda till miljökatastrofer och äventyra mänskligt liv. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) understryker i sitt vägledningsmaterial ”Grundläggande säkerhet i cyberfysiska system”** vikten av att skydda dessa samhällsviktiga funktioner.
Utvecklingen inom OT-säkerhet går snabbt, och automationsingenjörer behöver stärka sin förståelse för både teknik och verksamhet. Enligt Mats Karlsson Landré, säkerhetsrådgivare OT-säkerhet på Sectra, krävs ett kulturskifte för att skydda automationssystem och produktion effektivt.
”Utvecklingen rör sig fort inom OT. För målgruppen automationsingenjörer behöver det ske ett stort kulturskifte, där man lär sig vad som ska skyddas och hur. Vi ser många med IT-säkerhetsbakgrund som ger sig in i OT-området. De är väldigt duktiga på tekniken men missar ofta verksamheten de hamnar i. Därför är det viktigt att höja kompetensen bland de som förstår automationssystem och produktion,” säger Mats Karlsson Landré, säkerhetsrådgivare OT-säkerhet på Sectra
En kurs för framtidens utmaningar
Nackademins kurs är utformad för att möta det stora behovet av fördjupad kompetens inom OT-säkerhet. Enligt Nackademins undersökning*** behöver redan upp till 150 medarbetare inom de medverkande organisationerna utbildning inom detta område. Efterfrågan är stor även inom branscher som läkemedelsindustrin, samhällsbyggnad, VA och IT-konsultbolag.
”Hoten mot kritisk infrastruktur som vatten och energi ökar, och behovet av specialiserad kompetens inom OT-säkerhet är större än någonsin. Med vår nya kurs vill vi bidra till att stärka skyddet av samhällets mest vitala funktioner,” säger Ulrika Hargö, utbildningschef på Nackademin.
Högaktuellt och samhällsviktigt
Kursen erbjuder en bred kompetensplattform för yrkesverksamma inom OT-området, med fokus på aktuella branschinsikter. Utbildarna kommer direkt från branschen för att säkerställa att innehållet är relevant och anpassat. Deltagarna får en djup förståelse för de unika krav som ställs på OT-säkerhet och hur dessa skiljer sig från traditionell IT-säkerhet. Genom detta arbete vill Nackademin bidra till en tryggare framtid för samhället och möta de utmaningar som världen står inför.
Kort om kursen
Kursstart vecka 5 2025 , 40 YH-poäng, 16 veckor, halvfart
Läs mer om kursen på Nackademins hemsida
Relaterat innehåll
Magnus Rosendahl utbildar i OT-säkerhet – ett växande framtidsområde
Läs mer om Nackademins kursutbud här
Källhänvisning
*Ett brott var femte dag mot dricksvattnet – bara i Västsverige – DN.se
**https://www.msb.se/sv/publikationer/grundlaggande-sakerhet-i-cyberfysiska-system–vagledning/
*** https://w3d3-integration-service.myh.se/api/v1.0/data/dokument/1649167