Välfärdsteknik är ett snabbt växande område som spelar en avgörande roll i att modernisera och förbättra omsorgen. Pernilla, som har en lång karriär inom hemtjänsten och i dag arbetar med välfärdsteknik i Åmåls kommun, har sett utvecklingen på nära håll. Genom sin resa från undersköterska till ansvarig för trygghetslarm och vidareutbildad i välfärdsteknik, har hon fått en djup förståelse för hur teknik kan stötta och effektivisera vården.
Vi träffade Pernilla för att höra om hennes erfarenheter av kursen i välfärdsteknik på Nackademin, hur kursen hjälpt henne i arbetet och hennes tankar om branschens framtida utmaningar och möjligheter.
Hej Pernilla, berätta lite om dig. Vad jobbar du med idag?
Jag arbetar med välfärdsteknik i Åmåls kommun. Jag har jobbat som undersköterska i hemtjänsten sedan år 2000, och 2006 blev jag ansvarig för trygghetslarmen i kommunen. År 2021 ville kommunen ha två personer inom välfärdsteknik, och kravet var då att man läste kurser inom området.
Du läste YH-kursen Välfärdsteknik, vad var det bästa med den?
Jag upplevde kursen som väldigt bra, och vi hade en fantastisk mentor som la upp kursen på ett sätt som gjorde att alla kunde följa planen. Jag uppskattade också diskussionerna med andra deltagare som hade olika erfarenheter från olika verksamheter!
”Jag har absolut nytta av kursen i mitt nuvarande jobb där jag arbetar 100% med välfärdsteknik!”
Hur har du haft nytta av kursen i ditt nuvarande arbete eller karriär?
Jag har absolut nytta av kursen i mitt nuvarande jobb där jag arbetar 100 procent med välfärdsteknik!
Vilka råd skulle du ge till framtida studenter som funderar på att ta samma kurs?
Om ni funderar på att söka kursen – tveka inte! Vi står inför stora utmaningar kring teknik, och vi behöver fler som kan omvärldsbevaka och dela med sig av kunskap och erfarenhet mellan kommuner och regioner.
Vad var det bästa med kursen?
Tydlig och bra kursplan samt engagerade föreläsare och en fantastisk mentor!