PRESSMEDDELANDE

MLOps engineer och OT-säkerhetsingenjör – här är framtidsyrkena du inte visste fanns

Publicerat
10 februari 2025
Copy LinkLinkedInXFacebook

I takt med ett alltmer komplext säkerhetsläge, där Sveriges NATO-anslutning och utvecklingen av kritisk infrastruktur står i fokus, förändras arbetsmarknaden genom snabba teknologiska framsteg. Detta skapar nya yrken som kombinerar avancerad teknik med höga säkerhetskrav. Tre av dessa framtidsyrken är MLOps engineer, OT-säkerhetsingenjör och Underhållsingenjör infrastruktur – roller som många idag kanske inte känner till, men som är avgörande för både utvecklingen och skyddet av dagens digitala och fysiska infrastruktur.

MLOps engineer – den nya brobyggaren mellan maskininlärning och drift
En MLOps engineer arbetar i gränslandet mellan data, maskininlärning och IT-drift. Deras roll är att se till att maskininlärningsmodeller kan utvecklas, implementeras och underhållas på ett sätt som gör dem tillgångar i storskalig drift. Detta yrke har snabbt vuxit fram i takt med att maskininlärning blivit en integrerad del av företagens operativa processer. En MLOps engineer säkerställer att modeller inte bara är effektiva utan också hållbara och skalbara, vilket gör det möjligt för företag att dra full nytta av sina AI-investeringar.

Catharina Gilljam från SVT ser ett fortsatt stort behov av denna kompetens, särskilt eftersom de prioriterar och satsar på utvecklingen inom AI.

”Efterfrågan på vårt företag är stor eftersom vi prioriterar utveckling runt AI och mjukvarubaserad produktion. Redan idag är behovet av rätt kompetens högt, och att hitta talanger inom dessa roller är en utmaning. Det är fortsatt svårt att rekrytera rätt kompetens, och därför är alla tillgängliga möjligheter viktiga för oss i den snabba tekniska utvecklingen” Catharina Gilljam, Transformationsledare SVT

Kristian Enström, Digitalist, fyller i att efterfrågan på MLOps-ingenjörer väntas öka kraftigt, särskilt i takt med att teknologin fortsätter driva snabba innovationer och omforma branschen.

”Efterfrågan på MLOps-ingenjörer förväntas öka dramatiskt, särskilt då teknologin fortsätter att omvandla branschen genom snabba innovationer. Många företag integrerar maskininlärning i sina tjänster och produkter i en rasande takt. Den kontinuerliga tekniska utvecklingen kräver att företag har rätt kompetens för att hålla jämna steg och förbli konkurrenskraftiga”. säger Kristian Enström Project and Client Manager på Digitalist Sweden

Lön: En MLOps engineer kan förvänta sig en årslön mellan 550 000 och 750 000 kronor, beroende på erfarenhet och kompetensnivå. I vissa fall, med lång erfarenhet eller specialkompetens, kan lönen överstiga 800 000 kronor.

OT-säkerhetsingenjör – ett framtidsyrke i en osäker värld
Samtidigt har behovet av OT-säkerhetsingenjörer (Operational Technology) blivit allt mer akut. Dessa ingenjörer arbetar med att skydda de tekniska system som styr och övervakar fysiska processer, som används inom allt från tillverkning och energi till transport och hälsovård. Med den ökande kopplingen mellan industriella system och internet, samt de hot som följer med denna utveckling, är säkerheten för OT-infrastrukturen en av de största utmaningarna för dagens företag och samhälle.

Enligt Dagens Nyheter* (”Ökat hot mot svenskt dricksvatten – brott mer än var femte dag”) utsätts svensk infrastruktur allt oftare för angrepp, samtidigt som Sveriges Radio** rapporterar om en inbrottsvåg mot vattentorn och andra vattenanläggningar. Svensk polis är oroad över att främmande makt kan kartlägga dricksvattensystemet, vilket visar på hotets allvar. I denna nya verklighet är OT-säkerhetsingenjörer en nyckelspelare för att förebygga cyberattacker och stärka samhällets motståndskraft. Ett framtidsyrke att satsa på.

Lön: För en OT-säkerhetsingenjör ligger lönen vanligtvis mellan 600 000 och 850 000 kronor per år. De med mer än fem års erfarenhet kan ofta förvänta sig en högre lön, ibland över 900 000 kronor, beroende på ansvarsområden och arbetsgivare.

Underhållsingenjör infrastruktur – nyckeln till hållbara och effektiva system
En annan viktig yrkesroll som växer i betydelse är underhållsingenjör infrastruktur. Dessa ingenjörer spelar en avgörande roll i att säkerställa att infrastrukturen i vårt samhälle – från vägar och broar till elnät och vattenförsörjning – är i gott skick och fungerar optimalt. De arbetar med att utveckla och implementera strategier för underhåll, reparation och förbättring av tekniska system och byggnader. I takt med de säkerhetspolitiska förändringarna och de globala utmaningarna som NATO och internationella relationer medför, blir stabil och hållbar infrastruktur ännu mer avgörande för nationell säkerhet och beredskap.

Anna Wenman, Trafikkontoret Stockholms stad, ser att det saknas personer med både tjänstemanna- och anläggningskompetens, trots ett konstant behov, då vägar alltid behöver underhållas.

”Inom vägbranschen finns idag en brist på kunskap kring underhållsplanering och dess principer. Fokus hamnar ofta för mycket på själva åtgärden istället för den långsiktiga planeringen. Efterfrågan på denna yrkesroll är stor, och tillväxten behöver säkras. Det saknas personer med både tjänstemanna- och anläggningskompetens, trots att behovet är konstant – vägar kommer alltid att behöva underhållas, vilket gör det till en stabil arbetsmarknad.” Anna Wenman Enhetschef Trafikkontoret, Stadsmiljö, Levande stad

Svevia ser ett stort behov av kompetens inom stora infrastrukturprojekt för att undvika negativa konsekvenser för samhället på lång sikt.

”Branschen har ett stort behov av kompetens inom stora infrastrukturprojekt, då marknaden efterfrågar det. Vi måste underlätta vägen in och skapa relevant utbildning som möter marknadens behov. Kortsiktigt skulle vi inte kunna ta oss an projekt utan denna kompetens, och på lång sikt skulle hela samhället påverkas om vi inte kan upprätthålla kvaliteten på vår infrastruktur.” Atti Shamlou, HR – Talent Acquisition Svevia

Lön: En underhållsingenjör inom infrastruktur kan förvänta sig en lön mellan 500 000 och 700 000 kronor årligen, beroende på erfarenhet och ansvarsområden. För seniora ingenjörer med lång erfarenhet kan lönen ofta vara över 750 000 kronor.

Framtidens jobb – satsa på rätt kompetens och utbildning
Eftersom framtidsyrken som MLOps engineer, OT-säkerhetsingenjör och Underhållsingenjör fortfarande är relativt nya finns det stor efterfrågan på kvalificerade yrkesverksamma, vilket gör dem till attraktiva karriärvägar för den som vill vara med och forma framtidens arbetsmarknad.

Utforska utbildningar inom MLOps, OT-säkerhet och infrastruktur på Nackademins hemsida – och ta steget mot din framtid redan idag!

*Dagens Nyheter

**Sveriges Radio.

***SCB