Möt Gabriella, erfaren projektledare på Zengun, specialiserad inom ROT-projekt. Hon berättar om de överraskande aspekterna av byggbranschen, dess varma atmosfär och det spännande arbetet med att påverka och driva fram projekt. Gabriella delar också sina insikter om att vara en del av ledningsgruppen för Byggnadsingenjör ROT på Nackademin och betonar fördelarna med att läsa en YH-utbildning samt att ta emot LIA-studenter. Slutligen ger hon sina råd till blivande studenter inom Byggnadsingenjör ROT – att söka med öppet sinne, ambition och ödmjukhet.
Hej Gabriella! Tack för att du tar dig tid att träffa oss. Berätta lite, vem är du?
Absolut! Jag heter Gabriella Pirzada, är 28 år gammal och är uppvuxen och bosatt i Stockholm. Jag har alltid varit intresserad av hur samhällen är uppbyggda, och valet att studera samhällsbyggnad var lite av en slump. Jag valde mellan att bli barnmorska eller civilingenjör. Jag tog min civilingenjörsexamen inom Samhällsbyggnad på KTH och har sedan 2018 arbetat på Zengun, först som trainee och nu som projektledare med fokus på ROT-projekt.
Innan du blev projektledare på Zengun, vad gjorde du då?
Efter gymnasiet var jag på Tekniksprånget på SVT och stannade kvar för att arbeta inom IT och ekonomisupport. Under studietiden på KTH arbetade jag även inom hemtjänst och försäkringsbolag.
Kan du beskriva vad du gör idag på Zengun, hur en vanlig dag ser ut för dig?
Idag arbetar jag som projektledare och driver ROT-projekt. Min dag involverar olika faser som kalkyl, inköp, produktion och ekonomi, och den kan variera mycket beroende på projektets skede. Ungefär hälften av min tid ägnas åt produktion och den andra hälften åt kontorsarbete, inklusive ekonomi, projektering och inköp.
Det låter jättekul! Vad tycker du är det bästa med jobbet?
Det bästa är att få påverka och driva processer och projekt framåt, samt möta intressanta och kunniga människor längs vägen.
Fanns det något som överraskade dig med yrket eller branschen?
En överraskning för mig var den varma och samarbetsvilliga atmosfären inom branschen. Bygg kan ha en stämpel över sig att vara konservativ och motvillig för förändring, men det tycker jag inte alls stämmer. Har du själv ett inkluderande, öppet och rakt ledarskap blir du bemött med detsamma.
Du sitter med i ledningsgruppen för Byggnadsingenjör ROT på Nackademin, vad hoppas du kunna bidra med?
Jag har länge arbetat med rekrytering av LIA-praktikanter och varit handledare för dem. Genom det har jag förståelse för utmaningar och fördelar med LIA, och jag hoppas kunna bidra med den insikten i ledningsgruppen.
Vad ser du som fördelarna med att läsa en YH-utbildning?
En stor fördel är att de flesta YH-studenter har gedigen erfarenhet från andra yrken, vilket ger bra kunskapsunderlag. Dessutom är YH-utbildningar inriktade på det praktiska arbetet efter studierna.
En fjärdedel av utbildningen är förlagd på en verklig arbetsplats. Vilka fördelar ser du med att ta emot LIA-studenter?
Jag ser stora fördelar med att ta emot LIA studenter! Finns en god handledning och nyfikenhet hos LIA studenten, blir det en viktig drivkraft i projekten.
Vad tror du om branschens framtid och dess utveckling?
Jag tror att branschen kommer ställa högre krav på kombinerad kompetens, där personer kan axla flera roller. Effektivisering och hållbarhet, både övergripande och på projektnivå, kommer att vara viktiga utvecklingsområden.
” Det är en otroligt intressant och lärorik bransch. Sök med ett öppet sinne, ambition och ödmjukhet”
Tack Gabriella för dina goda råd och att du delade med dig av din resa!